Οργή στο Ιράν: 16χρονη αυτοκτόνησε μετά από απειλές επειδή φόρεσε τζιν και έβγαλε το χιτζάμπ
Ο πατέρας της υπέβαλε επίσημη καταγγελία εναντίον του σχολείου κατηγορώντας τη διοίκηση για αμέλεια και αναλγησία.
Ήταν μόλις 16 ετών η Αρέζου Χαβάρι (Arezoo Khavari), το κορίτσι που τόλμησε να βγάλει από το κεφάλι της το χιτζάμπ που φορούσε και να χορέψει σε σχολείο. Λίγη ώρα αργότερα απειλήθηκε με αποβολή για την επιλογή της με αποτέλεσμα να μην αντέξει την πίεση που δεχόταν και να αφαιρέσει τη ζωή της.
Η εικόνα της Αρέζου να στέκεται κυριολεκτικά στο χείλος μιας ταράτσας με τα μαλλιά της να κυματίζουν κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου με αρκετούς χρήστες των social media να καταδικάζουν τους αυστηρούς νόμους του σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα.
Ο θάνατος της Αρέζου, η οποία ήταν Αφγανή υπήκοος και ζούσε στην ιρανική πόλη Σαχράρι, επιβεβαιώθηκε από το Γενικό Υπουργείο Παιδείας της Τεχεράνης σε δήλωση που ανέφερε ότι το κορίτσι «τραυματίστηκε λόγω πτώσης από ύψος πολυκατοικίας».
«Αφού μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας, πέθανε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ενώ το Υπουργείο είπε ότι «το κίνητρο και οι λόγοι αυτής της ενέργειας» δεν είχαν προσδιοριστεί, η Ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μασίχ Αλιντζάντ (Masih Alinjad) ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η Αρέζου οδηγήθηκε στο θάνατό αφού «αποβλήθηκε από σχολική εκδρομή για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα φορώντας τζιν αντί της προβλεπόμενης σχολικής στολής».
Η έφηβη είχε επίσης αντιμετωπίσει επανειλημμένες παρενοχλήσεις από το σχολείο επειδή δεν συμμορφωνόταν με την πολιτική αυτή, ισχυρίστηκε η Μασίχ και ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αρέζου είχε απειληθεί και με αποβολή αφού βιντεοσκοπήθηκε να χορεύει χωρίς χιτζάμπ.
«Οι Ταλιμπάν απογυμνώνουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση και οι κληρικοί του Ιράν συνθλίβουν το πνεύμα ενός κοριτσιού που άφησε τα μαλλιά της να κυλούν στον άνεμο, επειδή χορεύει, επειδή διάλεξε τα ρούχα της».
Μετά το θάνατο της Αρέζου, ο πατέρας της υπέβαλε επίσημη καταγγελία εναντίον του σχολείου κατηγορώντας τη διοίκηση για αμέλεια και αναλγησία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Μασίχ.