Οργή στη Συρία για την εγκατάλειψη μετά τον σεισμό: "Ξεθάψαμε τα πτώματα με γυμνά χέρια"
Οι επιζώντες από τον φονικό σεισμό στη βορειοδυτική Συρία αισθάνονται ξεχασμένοι. Οργή για την εγκατάλειψη από τη διεθνή κοινότητα, πυρά κατά του ΟΗΕ για τις σχέσεις με τον Άσαντ.
Εννέα ημέρες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό, και το βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας παραμένει αποκλεισμένο από τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
Μολονότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και του ΟΗΕ να οδήγησαν στο άνοιγμα δύο νέων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία για τρεις μήνες, προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να παραδώσουν βοήθεια στη Συρία, αυτό που όμως βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι εγκατάλειψη και οργή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι κάτοικοι του Τζιντίρες, στη βόρεια Συρία, εκλιπαρούν εδώ και όλες αυτές τις ημέρες για βοήθεια. Αρχικά, για να ξεθάψουν επιζώντες από τα ερείπια και μετά για να τους παράσχουν καταφύγιο και τροφή εν μέσω χειμώνα.
"Πού ήταν ο κόσμος όταν είχε σημασία;" αναρωτήθηκε η 58χρονη Ruqaya Mohammed Mustafa από το Τζιντίρες, στην πρώτη της επαφή με επισκέπτες μετά τον φονικό σεισμό. "Γιατί να λέμε τις ιστορίες μας όταν δεν έχει μείνει τίποτα;"
Καθώς οι επικεφαλής της βοήθειας ταξίδευαν στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Δαμασκό και το Χαλέπι, η απελπισία στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βορειοδυτική Συρία είχε μετατραπεί σε οργή και στη συνέχεια σε θλίψη. "Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να έρχεται για εμάς" είπε η Ruqaya. "Ξεθάψαμε τα πτώματα με γυμνά χέρια. Όσους δεν μπορούσαμε να φτάσουμε πέθαναν".
Με κανέναν πλέον να μην έχει μείνει ζωντανός κάτω από την καταστροφή στην Τζιντίρες, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας για την εξεύρεση προμηθειών που θα σώσουν ζωές. Οι κάτοικοι της βόρειας Συρίας αισθάνονται ξεχασμένοι από έναν κόσμο που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί από απόσταση τα δεινά τους, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον εμφυλίου πολέμου και από παγκόσμιους φορείς που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Βέλη κατά του ΟΗΕ για τις σχέσεις του με τον Άσαντ
Η ανακοίνωση του ΟΗΕ, τη Δευτέρα, ότι πήρε την έγκριση του Άσαντ για το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων, προκάλεσε την περιφρόνηση των κατοίκων.
Το Τζιντίρες φιλοξενούσε εκτοπισμένους από όλες τις γωνιές της Συρίας, ιδίως εκείνους που είχαν αψηφήσει τον Άσαντ και αναγκάστηκαν μετά από αυτό να εξοριστούν. Ο Tareq Aamer ήταν ένας από αυτούς. "Ο Άσαντ είναι χειρότερος από τον σεισμό", είπε. "Και ο ΟΗΕ μας σκοτώνει περισσότερο με την πολιτική του απέναντί του. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Είναι ήδη ανοιχτά. Γιατί οι άνθρωποι ζητούν την άδειά τους;"
Ο Mouaz Moustafa, εκτελεστικός διευθυντής της Συριακής Ομάδας Δράσης Έκτακτης Ανάγκης, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ΟΗΕ ήταν περιττή και βασίστηκε σε στενές και έντονα αμφισβητούμενες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου.
"Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι η απόλυτη αρχή για την τύχη εκατομμυρίων αμάχων σε μη ελεγχόμενες από το καθεστώς περιοχές της Συρίας", είπε. "Ο ΟΗΕ δεν χρειάζεται ψήφισμα [του Συμβουλίου Ασφαλείας] για διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο επιτρέπει στον Άσαντ να είναι ο μόνος εκπρόσωπος του λαού που καταπιέζει εδώ και 12 χρόνια".