Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από σήμερα 1η Οκτωβρίου - Οι ποινές για τους παραβάτες
Αλλάζουν από σήμερα 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας, και για όσους δεν το γνωρίζουν, η διατάραξη ησυχίας αποτελεί πλημμέλημα. Ως εκ τούτου, όποιος την παραβιάζει, οι Αρχές εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες κοινής ησυχίας, μεσημβρινής και νυκτερινής, είναι οι ακόλουθες: Κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. Η περίοδος διάρκειας του χειμερινού ωραρίου ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 31η Μαρτίου.
Οι ώρες κοινής ησυχίας μέχρι τις 31 Μαρτίου είναι οι ακόλουθες:
15:30 έως 17:30 και 22:00 έως 07:30
Open: Από την 01 Οκτωβρίου αρχίζει η χειμερινή περίοδος για τις ώρες κοινής ησυχίας και αλλάζουν οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας:
Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας
Συγκεκριμένα, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται οι παρακάτω ενέργειες / δραστηριότητες:
Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.