Ωράριο καταστημάτων: Δεν εξετάζεται οριζόντια μείωση διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές
Τέλος στα σενάρια για νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει οριζόντια μειωμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα βάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη διαρροή, το κυβερνητικό επιτελείο δεν εξετάζει οριζόντια μείωση του ωραρίου των καταστημάτων - π.χ. από τις 9 στις 8 το βράδυ - στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας.
Ωστόσο, από την άλλη αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για επιμέρους ενέργειες που θα επιτρέπουν την λειτουργία με μειωμένο ωράριο, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει κάθε εμπορικός σύλλογος στη χώρα.
Οι φορείς των εμπόρων έχουν συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στις 15:00, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.
Την πρόταση για μειωμένο ωράριο λειτουργίας έβαλε στο τραπέζι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε να κλείνουν τα καταστήματα δύο ώρες νωρίτερα (Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 7μ.μ. αντί 9μ.μ.), προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV, δήλωσε ότι «Το ωράριο αλλάζει κατά έξι ώρες την εβδομάδα, 25 ώρες τον μήνα. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο ζητά όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης (ενέργειας)».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά όπως είπε «έπρεπε να βρεθεί μία λύση για να μην ξεφτιλιστούμε και για να μην βλέπετε στους δρόμους σβησμένες βιτρίνες, σβησμένες φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων και αλλοιωθεί τελείως η αγορά».
«Θα κάνουμε οικονομία, θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% που ζητά η κυβέρνηση, γιατί θα κλείνουμε την αγορά δύο ώρες νωρίτερα, στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος, δηλαδή μεταξύ 7-9μ.μ.», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει αυτή τη απόφαση τους μισθούς των εργαζομένων, ο κ. Φιλιππίδης διαβεβαίωσε ότι «Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τους εργαζόμενους, γιατί η αγορά παραμένει ανοιχτή 45 ώρες, ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Άρα, δεν έχει τίποτα να χάσει ο εργαζόμενος».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση του Συλλόγου αφορά όλα τα εμπορικά καταστήματα και όχι τα σούπερ μάρκετ. «Εμείς ανοίγουμε έναν δρόμο. Βάζουμε πλάτη σε αυτό που ζητά όλη η Ευρώπη: μείωση της κατανάλωσης. Καλό είναι να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί που αν μη τι άλλο βρίσκονται στην επικαιρότητα της οικονομίας και κερδίζουν χρήματα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολυχώροι. Θα πρέπει επιτέλους να αποδείξουν κι αυτοί για ποιον λόγο ζούμε στον ίδιο τόπο».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας από την πλευρά του, δεν τοποθετήθηκε αρνητικά, θέτοντας ωστόσο μεταξύ των προϋποθέσεων, το μειωμένο ωράριο να εφαρμοστεί καθολικά, δηλαδή να περιλαμβάνει και τα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους να δοθεί η «δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους».