΄Ωρα μηδέν για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ- Ο Ντόναλντ Τραμπ η τελευταία του ελπίδα
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η αξία του Tik Tok ξεπερνά τα 100 δις δολάρια (σχεδόν 93,6 δις ευρώ).
Ενας από τους φακέλους που θα βρει ο Ντόναλντ Τραμπ στο γραφείο του προς άμεση διευθέτηση στις 20 Ιανουαρίου είναι και εκείνος του Tik Tok. Μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου τίθεται σε ισχύ ο νόμος που διατάσσει την απαγόρευση της λειτουργίας της κινεζικής εφαρμογής στην αμερικανική επικράτεια εάν μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν έχει πωληθεί προηγουμένως σε μη κινεζικά οικονομικά συμφέροντα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα εάν θέλει ή όχι να διασώσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η εταιρεία ByteDance, κάτοχος του Tik Tok , προσέφυγε στα δικαστήρια ελπίζοντας πως θα κερδίσει μία παράταση, επικαλούμενη την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. Η γραμμή των δικηγόρων της εταιρείας απέτυχε να γίνει αποδεκτή όταν την περασμένη εβδομάδα το ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσινγκτον απέρριψε με ομόφωνη απόφαση των τριών δικαστών του την προσφυγή τους για ακύρωση του νόμου. «Η πρώτη τροπολογία υπάρχει για να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση έδρασε αποκλειστικά για να προστατεύσει αυτήν την ελευθερία κατά ενός αντίπαλου ξένου έθνους και για να περιορίσει την δυνατότητα αυτού του αντιπάλου να συγκεντρώνει δεδομένα ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.
Πώληση ή απαγόρευση;
Το δίλημμα περί πώλησης ή απαγόρευσης είχε τεθεί από το Κογκρέσο όταν στις 23 του περασμένου Μαρτίου είχε ψηφίσει νόμο που υποχρεώνει την κινεζική εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια του Tik Tok, να πουλήσει την κορυφαία εφαρμογή του προκειμένου να αποφύγει την απαγόρευση λειτουργίας του στην αμερικανική επικράτεια. Είχε προηγηθεί διάταγμα απαγόρευσής του και κατά την πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ το 2020 το οποίο, όμως, έναν χρόνο μετά είχε σταματήσει να εφαρμόζεται.
Ποιες είναι οι κατηγορίες κατά του Tik Tok;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια να απαλλαγούν από το Tik Tok. Η κινεζική εφαρμογή και η μητέρα εταιρεία ByteDance θεωρείται από αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς ως απειλή για τους Αμερικανούς χρήστες. Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC πως το Tik Tok συνιστά «πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια». Αιτία η φερόμενη δυνατότητα που έχει η κινεζική κυβέρνηση μέσω της εφαρμογής να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες ή να επηρεάζει τη γνώμη τους. Παρά το γεγονός πως οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα απτά στοιχεία προκειμένου να στηρίξουν τις κατηγορίες τους, η εταιρεία ByteDance είχε ωστόσο αναγνωρίσει πως ορισμένοι από τους εργαζομένους της είχαν καταφέρει να παρακολουθήσουν δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρείχε η εφαρμογή.
Τι ζητά η αμερικανική κυβέρνηση από το Tik Tok;
Το κείμενο που υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο ο Τζο Μπάιντεν μετά την υιοθέτησή του από το Κογκρέσο έδινε διορία στην ByteDance 270 ημέρες-περίπου εννέα μήνες-σε έναν μη Κινέζο επενδυτή και μία συμπληρωματική καθυστέρηση 90 ημερών «σε περίπτωση σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις», όπως μετέδιδε τότε η Washington Post. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης πώλησης, η λειτουργία της εφαρμογής θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ. Η ByteDance είχε αντιδράσει στο νέο νόμο διά στόματος του Μάικλ Μπέκερμαν, διευθυντής δημόσιας πολιτικής του Tik Tok στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος είχε δηλώσει πως «η μάχη θα συνεχιστεί, αυτό δεν είναι το τέλος».
΄Έγιναν προσπάθειες πώλησης;
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η αξία του Tik Tok ξεπερνά τα 100 δις δολάρια (σχεδόν 93,6 δις ευρώ). Το τίμημα μιας πιθανής πώλησης θα εξαρτηθεί, επίσης, και από την κινεζική κυβέρνηση. Η κινεζική νομοθεσία επιβλέπει πολύ αυστηρά την εξαγωγή τεχνολογίας σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα τους αλγορίθμους. Μια απόφαση της κυβέρνησης να πωληθεί η εφαρμογή χωρίς τον αλγόριθμό της θα έριχνε κατά πολύ και το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και την αξία της. Κατά καιρούς, αρκετά ονόματα από τον χώρο των επιχειρήσεων έγιναν γνωστά για το ενδιαφέρον τους να το αγοράσουν. Μεταξύ αυτών, ο Στίβεν Μνούτσιν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε δηλώσει πως είχε συγκροτήσει ένα κονσόρτιουμ επενδυτών με αυτόν τον σκοπό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Μπόμπι Κότικ είχε επίσης με τον ίδιο σκοπό προσεγγίσει ισχυρούς επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Κανείς, εν τέλει, δεν δημοσιοποίησε έκτοτε συμφωνία για την αγορά της εφαρμογής.
Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης που άπτεται των διπλωματικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας- που βρίσκονται ήδη σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας των εξαγγελιών περί εμπορικού πολέμου του νεοεκλεγέντος Τραμπ-αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον από τον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου