Ώρα μηδέν για ΣΥΡΙΖΑ: Στο υπόγειο του President κρίνεται το μέλλον του
Λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες στο χώρο του ξενοδοχείου President συνεχίστηκαν εντός της αίθουσας με τους εργαζόμενους να ετοιμάζουν το χώρο αυτή τη φορά για έναν γάμο και όχι για ένα… διαζύγιο. Είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας αμέσως μετά την αν μη τι άλλο αιχμηρή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.
Ακολούθησαν οι αποχωρήσεις της ομάδας Αχτσιόγλου, της Ομπρέλας και της τάσης Τεμπονέρα με καταγγελίες σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη για αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Η αίθουσα της Κ.Ε. και οι διάδρομοι του President μύριζαν μπαρούτι πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για τους 4 παραπεμφθέντες. Μίλησε για 5η φάλαγγα, για κείμενα με σάλτσες και «πουμαρό», ενώ ζήτησε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να καταδικάσουν τα 4 στελέχη πολιτικά καλώντας την Επιτροπή δεοντολογίας να ολοκληρώσει τις εργασίες της για το ζήτημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο ίδιος δήλωνε αμετακίνητος για τις διαγραφές, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως εάν η Κ.Ε. δεν λάβει απόφαση που θα καταδικάζει ρητώς τα στελέχη θα προσφύγει σε δημοψήφισμα από τη βάση.
Πολλές φορές είχαν υπάρξει εντάσεις σε συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο χτες διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρες εικόνες με αντεγκλήσεις, φωνασκίες, αποδοκιμασίες και χειροκροτήματα εντός και εκτός αίθουσας, στους στενούς διαδρόμους του υπογείου του γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας.
Οι αποχωρήσαντες πήραν τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη. Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας ανέβηκαν μαζί στο βήμα. Επικράτησε ένταση με το Προεδρείο δια στόματος Πάνου Ρήγα να τους ζητά να τοποθετηθούν ξεχωριστά. Και τα δύο στελέχη «κατακεραύνωσαν» τον Στέφανο Κασσελάκη ζητώντας να αποσυρθεί η πρόταση του για δημοψήφισμα επί των διαγραφών ή να τεθεί σε ψηφοφορία. Η απάντηση εκ μέρους του Προεδρείου ήταν να ξεκινήσουν οι ομιλίες και να γίνουν οι ψηφοφορίες την επόμενη ημέρα.
Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εγκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη για τη φράση του περί 5ης Φάλαγγας, ενώ τον λόγο πήραν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι. Τα στελέχη της πλειοψηφίας προέκριναν τη μεταφορά των ψηφοφοριών μετά τη συζήτηση στην Κ.Ε., ενώ οι επικριτές Κασσελάκη διατύπωσαν τη θέση πως η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί με μία τόσο σοβαρή «εκκρεμότητα». Έντονη ήταν και η αντίδραση του Αντώνη Κοτσακά, προέδρου της επιτροπής δεοντολογίας, ο οποίος απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη πως η επιτροπή δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν αλλά οι αρμοδιότητές της ορίζονται σαφώς από το καταστατικό του κόμματος.
Εν τέλει, όχι απλά δεν υπήρξε «λευκός καπνός», αντιθέτως επήλθε ρήξη με τις ομάδες Αχτσιόγλου-Ομπρέλας-Τεμπονέρα να αποχωρούν καταγγέλλοντας. Συνολικά περίπου 90-100 μέλη της Κ.Ε. αποχώρησαν από την αίθουσα. Πολλοί μιλούν για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές ότι θα το φτάσει μέχρι τέλους. Στελέχη της πλειοψηφίας επιμένουν πως η αποχώρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η μειοψηφία αδυνατούσε να πάρει σαφή θέση επί της πολιτικής καταδίκης των «4». Αιχμές για την κίνηση των αποχωρησάντων άφησαν τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν σε βάρος της μειοψηφίας και των υπό διαγραφή 4 στελεχών κατά τις ομιλίες τους οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Παύλος Πολάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, πως την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου σύσκεψη πραγματοποιούσε η πλευρά της Ομπρέλας και όλοι αναμένουν το «ραντεβού» της αποχώρησης. Αντίστοιχα, σύσκεψη πραγματοποίησε και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα. Σημειωτέον, ερωτηθείς εάν η αποχώρησή του σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, απάντησε «όλα ανοιχτά». Εντός της ημέρας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεδρίαση κεντρικών στελεχών του «μπλοκ» της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρξει πανελλαδική συνάντηση προκειμένου να ορίσουν τη στρατηγική τους εφεξής.
Στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εν πολλοίς γύρω από την διατύπωση που θα υπάρχει στο κείμενο απόφασης για το ζήτημα των διαγραφών. Από την πλευρά τους, οι αποχωρήσαντες δεν πρόκειται να δώσουν το παρών, όπως όλα δείχνουν, και στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν όσοι παρέμειναν.