Νέα Υόρκη: Έκανε την Ελληνίδα μητέρα του «αστέρι» του TikTok και τώρα εκδίδει τις συνταγές της
Οι 75 συνταγές συνοδεύονται από ιστορίες για την Τζούλια που με τη σειρά τους είναι αστείες, τρυφερές, χρωματισμένες από θλίψη, αλλά και προνοητικές.

Την περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα αναγκαζόταν να κλειστεί στα σπίτια της υπό τον φόβο μιας απειλητικής για τη ζωή πανδημία που ξεχυνόταν, ο Γκας Κωνσταντέλης (Gus Constantellis) βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την ελληνική κληρονομιά του.
Στα τέλη του 2020, ο stand up comedian από τη Νέα Υόρκη ανέβασε το πρώτο του βίντεο στο Tiktok στο οποίο φορούσε μια κίτρινη περούκα και με βαριά ελληνική προφορά ετοίμασε τζατζίκι για τους ακολούθους του.
Όμως, κανένας δε μπορούσε να το φτιάξει καλύτερα από την Ελληνίδα μητέρα του, τη Τζούλια η οποία χωρίς δισταγμό άρχισε να μοιράζεται τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας με τους εκατοντάδες, και στη συνέχεια χιλιάδες, followers του γιου της.
Ένα από τα πιο viral βίντεο του απίστευτου διδύμου ήταν οι συνταγές των Χριστουγέννων του 2021. Ο Γκας ρωτάει τη μητέρα του τι φαγητά είχε φτιάξει με εκείνη να του απαντάει στα ελληνικά και εκείνον να μεταφράζει «Και τι δεν έφτιαξα. Μια τυρόπιτα, ένα αρνί ψητό, μια γεμιστή γαλοπούλα… καρμπονάρα, σαλάτες, τζατζίκι, τυροκαυτερή, φρέσκο ψωμί, γλυκά» ακούγεται να λέει η Τζούλια. Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται εξαντλημένη, γυρίζει προς την κάμερα και λέει ανασηκώνοντας τους ώμους: «Έτσι είναι, παιδί μου. Να φύγεις πεινασμένος;»
Η διάσημη Ελληνίδα μάνα στις ΗΠΑ
Η Τζούλια δεν άργησε να γίνει διάσημη στο Μπρούκλιν, όπου ζούσε με τον σύζυγό της Τζον και τα δυο τους παιδιά, και έγινε συνώνυμο της απόλυτης Ελληνίδας μάνας. Αρκετοί μάλιστα, παιδιά μεταναστών, ταυτίστηκαν με τις συνήθειες που είχε φέρει μαζί της στις ΗΠΑ από την πατρίδα της (σ.σ την Ελλάδα).
«Στην αρχή νόμιζε ότι έκανε πλάκα», λέει ο Τζον, ο πατέρας του Γκας, ο οποίος ερωτεύτηκε την Τζούλια όταν ήταν έφηβοι και δούλευαν σε ένα εργοστάσιο ρούχων στην Αθήνα τη δεκαετία του 1970, «Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολήθηκε πραγματικά με αυτό, και οι άνθρωποι άρχισαν να την αναγνωρίζουν και ρωτούσαν αν μπορούσαν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί της».
Τα βίντεο συχνά επικεντρώνονταν στις εξαιρετικές μαγειρικές δεξιότητες της Τζούλιας, καθώς ετοίμαζε κλασικά ελληνικά πιάτα όπως κουλουράκια και σπανακόρυζο. «Άρχισε να τελειοποιεί τα αστεία της. Δεν υπήρξε ποτέ δεύτερη λήψη», λέει ο Γκας. «Ήταν ένα θαύμα και υπήρχε μια μαγεία σε αυτό».
Όταν είδε ότι η δημοτικότητα της μητέρας του ανέβαινε ολοένα και περισσότερο, ο 32χρονος Γκας της πρότεινε να εκδώσουν ένα βιβλίο μαγειρικής. Ήταν ενθουσιασμένη με την ιδέα και ίσως και να την άγγιξε το γεγονός ότι μια μέρα θα μπορούσε να μοιραστεί τις συνταγές της, που έφερε από την πατρίδα της, με ένα ευρύτερο κοινό.
Όταν το 2018 ο Γκας ξεκίνησε να εργάζεται σε stand up παραστάσεις αναγκάστηκε να μαγειρέψει μόνος του. Ωστόσο, στην φαρέτρα του πάντα είχε τις συνταγές της μητέρας του οι οποίες τον βοήθησαν στην εργένικη ζωή. Βέβαια, όπως έχει αποκαλύψει, η Τζούλια συχνά υποστήριζε στα βίντεο του γιου της ότι αυτός και τα αδέρφια του έπρεπε να μάθουν τις συνταγές της πριν πεθάνει. Όπως σχολίασε κάποιος σε ένα από τα βίντεο, «Δεν είναι συνταγή Ελληνίδας μαμάς αν δεν σου θυμίζει την ανθρώπινη θνησιμότητα».
Το χιούμορ μέσα από ένα βιβλίο μαγειρικής
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Τζούλιας το 2023, ο Γκας αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να εκδώσει το περίφημο βιβλίο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται 75 συνταγές οι οποίες θα συνοδεύονται από ιστορίες για την Τζούλια που με τη σειρά τους είναι αστείες, τρυφερές, χρωματισμένες από θλίψη, αλλά και προνοητικές.
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του καναλιού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκας δέχτηκε αρκετές προτάσεις από εκδοτικούς οίκους οδηγώντας γρήγορα σε μια συμφωνία. «Δεν είμαι σεφ, είμαι δημιουργός περιεχομένου — αλλά το κοινό μου είναι νέο και θέλει να μάθει πώς να μαγειρεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Washington Post ενώ έφτιαχνε τα περίφημα κεφτεδάκια της μαμάς του.
«Έφτιαξα ένα ιερό για τη μητέρα μου στα social media», λέει και καταλήγει «Όταν πέθανε, αυτό το ιερό έγινε ναός. Νιώθω καλά που το κάνω αυτό, αλλά ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τη μαμά μου».