Ομόφυλοι: Απόγευμα το υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης - Αναβρασμός στην Ιεραρχία
H ρελάνς του Αρχιεπίσκόπου Ιερώνυμου με το δημοψήφισμα για τα ομόφυλα ζευγάρια ξάφνιασε την κυβέρνηση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε με καθαρό τρόπο ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του.
Μπορεί η πρόταση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας να έδωσε άλλη διάσταση στο μπρα-ντε-φερ με την Πολιτεία. Σύμφωνα όμως στελέχη της της πλειοψηφίας, θα μετρηθεί κι αυτή στο τραπέζι της Iεραρχίας, την ίδια ημέρα που θα ζυγιστούν και οι αντιδράσεις των μελών της κυβέρνησης, δηλαδή την ερχομένη Τρίτη.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά απόγευμα, συγκεριμένα στις 16.00 της 23ης Ιανουαρίου ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε η συζήτηση των 83 Μητροπολιτών που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει 7 ώρες νωρίτερα.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου δεν υποδαύλιζε τις ιερές αντιδράσεις, για τις οποίες η Ηρώδου Αττικού περιμένει να έχει πληρέστερη εικόνα σε δυο φάσεις. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, πως και ο Αρχιεπίσκοπος έχει γίνει δέκτης ισχυρών πιέσεων από ιεράρχες που ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
Όπως έγραφε το flash.gr θεωρείται αναμενόμενο ότι τα κυριακάτικα κηρύγματα θα μετατραπούν σε έναν «ανένδοτο» κατά της κυβερνητικής ρύθμισης με πολλούς ιεράρχες να έχουν ήδη δώσει στίγμα μέσα από πολύ σκληρές αλλά και ακραίες δηλώσεις τους.
Είναι επίσης σαφές ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει για πρώτη φορά πάνω σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα επόμενα βήματα για να γίνει νόμος του κράτους, η ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο η τεκνοθεσία, φέρνει από αυτήν την Κυριακή, τους βουλευτές αντιμέτωπους με το … «ανάθεμα» στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Για αυτήν την άτυπη σφυγμομέτρηση πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα έχουν στραμμένες τις κεραίες τους και σε Μητροπόλεις στις οποίες έως σήμερα οι επικεφαλής τους δεν έχουν σηκώσει το λάβαρο του ανένδοτου κατά του νομοσχεδίου, αλλά και εκεί όπου το ποίμνιο έχει ακούσει Μητροπολίτες να προειδοποιούν ευθέως βουλευτές, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα.
Σε κάθε περίπτωση όπως έλεγαν τα ίδια πρόσωπα στόχος δεν είναι να αναδειχθεί η διαίρεση, αλλά ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στους κόλπους της ιεραρχίας.
Την ασπίδα των βουλευτών πάντως φαίνεται πως έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνουν. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στις δημοκρατίες οι βουλευτές αποφασίζουμε, είπε στο Action24
Η κυβερνητική αγωνία πάντως είναι δεδομένη για την έκβαση της συζήτησης στη Μονή Πετράκη την προσεχή Τρίτη το πρωί. Ο κ.Ιερώνυμος άλλωστε με τις δηλώσεις τους μπορεί να μην ένιψε τας χείρας του αλλά παρέπεμψε στις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου της εκκλησίας για την τελική αντίδραση απέναντι στο νομοσχέδιο.
Από τη μια ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα» προτάσσοντας την ενημέρωση του κόσμου, όμως από την άλλη δεν ήθελε να προδικάσει την στάση των ιεραρχών: «Μπορεί να θέλουν να κάνουν πόλεμο. Μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία».
Από την κυβερνητική αντίδραση πάντως στην πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, φάνηκε η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να μην δώσει συνέχεια στο δημόσιο debate με την εκκλησία, φορτίζοντας αχρείαστα το κλίμα στη διαδρομή που θα κάνει το νομοσχέδιο έως τα μέσα Φεβρουαρίου όταν και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Άλλωστε δεν πρόκειται να είναι ανέφελη με δεδομένες τις πληροφορίες που προέρχονται από εκκλησιαστικούς κύκλους σύμφωνα με τις οποίες σε περιφέρειες όπως η Αττική, οργανώνεται μια γενικευμένη αντίδραση η οποία ενδέχεται να παρουσιαστεί και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης. Ο εμπνευστής της, δημοφιλής Μητροπολίτης, ζητά να σταλούν μαζικά επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων και σε όλους τους βουλευτές με τις θέσεις και τις ενστάσεις της Εκκλησίας και εν τέλει με την προτροπή της για μη ψήφιση του σχεδίου Νόμου.
Πάντως ενδεικτικό της φορτισμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στους κόλπους της ιεραρχίας είναι ότι την εισήγηση για το θέμα του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας, είναι ότι την εισήγηση στο Σώμα θα κάνει ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, που είναι γνωστός για τις αυστηρές του θέσεις σε ζητήματα δόγματος.
Την ίδια στιγμή στα επιτελεία των κομμάτων συνεχίζονται οι υπολογισμοί για να καταγραφούν οι διαρροές στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από το οποίο εκπέμπεται μια αισιοδοξία, καταγράφουν το δημόσιο όχι του Θεόφιλου Λεονταρίδη, με τον βουλευτή Σερρών να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά και την απόφαση του Γιάννη Καλλιάνου να απόσχει.