Ομόφυλα ζευγάρια: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία - Live από τη Βουλή
Ολοκληρώθηκε στις 23:00 η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Απόψε στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» καθώς περαιώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση.
Έπειτα από χρόνια αναμονής, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα δει απόψε τον πολιτικό γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών να θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη, με το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ψηφίζεται αργά το βράδυ από την Ολομέλεια.
Η Ελλάδα αναμένεται να γίνει η 16η χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην του κυβερνώντος κόμματος το στηρίζουν και τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι προβληματισμένοι βουλευτές που ανήκουν στα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στη γραμμή του κόμματός τους και την έκφραση των προσωπικών τους διαφωνιών με το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε οριζόντιους τριγμούς. Ονομαστική ψηφοφορία αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο συνασπισμός Νίκης-Σπαρτιατών.
Σαμαράς: «Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος ομοφύλων»
Νωρίτερα, οι... προβολείς έπεσαν επάνω στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της διαφωνίας του, εξηγώντας τους λόγους που τον οδηγούν στην καταψήφιση του σχεδίου νόμου, τονίζοντας πως «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους εξήγησε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που στόχο έχει την προστασία των παιδιών αλλά και την ισονομία μεταξύ των πολιτών, έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία αλλά και προς τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του, επικαλούμενος την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Καθιστούμε ορατούς όσους ανθρώπους μέχρι σήμερα είναι αόρατοι
«Αντιμετωπίζουμε με ευθύνη μία κοινωνική ανισότητα, είμαστε εδώ για να προστατέψουμε αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα ανθρώπων που μέχρι σήμερα ήταν αόρατοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες που πρέπει να τις διαχωρίσουμε από το λόγο της μισαλλοδοξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από το υφιστάμενο Σύμφωνο Συμβίωσης το οποίο χαρακτήρισε ως μία «χαλαρή σύμβαση».
Επίθεση από Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στις πρωθυπουργικές αιχμές με αφορμή τις αποχές αρκετών βουλευτών της πράσινης παράταξης.
«Θέλει να εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής ο κύριος Μητσοτάκης. Μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει ούτε το ίδιο του το κόμμα. Το κόμμα σας διαχρονικά δεν τα πήγαινε καλά με τα δικαιώματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία με προσωπική ιδιοτέλεια και επειδή η εικόνα του έχει τσαλακωθεί από πρακτικές που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν.
Η αποχή Πολάκη
Την αποχή επιλέγει ο Παύλος Πολάκης στην αποψινή ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια - δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος νωρίτερα με μήνυμά του προς τους βουλευτές, ζητούσε να πουν ένα μεγάλο «ναι» στο νομοσχέδιο. Ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε στο Facebook φωτογραφίες λέγοντας πως έκανε χειρουργείο σε συγγενή του - μάλιστα αναφέρεται στον πρωθυπουργό και γράφει: «Κυριάκο Μητσοτάκη πάλι με έπιασες στο στόμα σου;;; ΜΗΝ ΜΕ ΨΑΧΝΕΙΣ!! Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα που σώζει ζωές. Αν μπορείς να καταλάβεις από τις 4 φωτογραφίες έχει καλώς, αλλιώς βάλε να σου εξηγήσουν τι έκανα. Ο ασθενής είναι συγγενής μου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται μέχρι και να διαγράψει από το κόμμα τον Παύλο Πολάκη εάν δεν τηρήσει την κομματική γραμμή της υπερψήφισης του νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από στενούς συνεργάτες του να μην προχωρήσει στη διαγραφή αλλά να τον αποπέμψει από τη θέση του επικεφαλής των Τομεαρχών του κόμματος, από τη θέση του συντονιστή ΕΠΕΚΕ όπως είναι ο πραγματικός του τίτλος.
Οι... διαρροές
Όσον αφορά στις διαρροές στην κεντροδεξιά παράταξη, χθες άρχισαν να φωτίζονται οι προθέσεις των διαφωνούντων, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον, άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα και να ανακοινώνουν την απόφασή τους είτε να απόσχουν είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Στο μπλοκ της καταψήφισης βρίσκονται, όπως οι ίδιοι γνωστοποίησαν, οι Άννα Καραμανλή, Μάριος Σαλμάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ το δρόμο της αποχής θα επιλέξει ο Στέλιος Πέτσας όπως και ο Θάνος Πλεύρης. Οξεία κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και η γαλάζια Φωτεινή Αραμπατζή. Ναι μεν απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τη ψήφο της, πλην όμως εκτιμάται πως είναι πιο κοντά στην καταψήφιση από ότι στην αποχή. «Ναι» θα πει τελικώς ο Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος αμφιταλατεύονταν εδω και εβδομάδες.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, νέα δεδομένα προκαλεί η προειδοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον διαφοροποιηθεί, ενώ στο ΠΑΣΟΚ, περί του δέκα βουλευτές είναι έτοιμοι να απόσχουν, παρά τις ύστατες προσπάθειες από τα «κεντρικά» της Χαριλάου Τρικούπη να περιοριστούν οι διαρροές. Απόντες από τη ψηφοφορία θα είναι, κατά πληροφορίες, και οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.