Ομόφυλα ζευγάρια: Η «επικίνδυνη» αποχή - Πρέσινγκ Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε πάνω στο τραπέζι όλα τα χαρτιά που έχει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ταυτόχρονα αναποδογύρισε την κλεψύδρα για την εκστρατεία πειθούς των βουλευτών, την οποία θα τρέξουν Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς.
Όπως έλεγε στον flash.gr στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, «η πρόταση για τα ομόφυλα ζευγάρια που παρουσιάστηκε είναι ισορροπημένη θα πάμε καλά».
Από την άλλη όμως για το Μέγαρο Μαξίμου η λίστα όσων διαφωνούν δεν είναι μικρή και στην κορυφή της, εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Ο Βορίδης και το μήνυμα στον Σαμαρά
Ο Μάκης Βορίδης με ξεκάθαρο τρόπο έχει δείξει ότι παραμένει αμετακίνητος καθώς μόλις την Τρίτη, επαναλάμβανε με νόημα: «Οι θέσεις μου είναι απόψεις Αρχών και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν».
Σε ότι αφορά στον πρώην Πρωθυπουργό πάντως, ορισμένοι θεώρησαν ότι κατευθυνόταν μια αποστροφή που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».
Μια πανομοιότυπη κωδικοποίηση είχε συμπεριλάβει ο κ.Σαμαράς στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον Νοέμβριο του 2023, για να εκφράσει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς που είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποχή μεν, χωρίς μαζικές απουσίες δε...
Ο υπουργός Επικρατείας όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση που είναι στο μικροσκόπιο Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς, είναι μια σημαντική ομάδα βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων είναι και μέλη της κυβέρνησης, που έχουν ταχθεί ανοιχτά απέναντι στην πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης , ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης.
Κάθετα αντίθετη είναι η Άννα Καραμανλή η οποία, ανήμερα των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί με την τεκνοθεσία «επιφέρει αλλαγές στην πυρηνική οικογένεια».
Μαζί της στοιχίζονται με διαφορετική ένταση, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μιλώντας στον flash.gr επέμεινε στην αντίθεση του στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τον οποίο όπως υπογράμισε φέρνει συνολική ρύθμιση για τεκνοθεσία,.
Επεσήμανε όμως ότι κάποια από τα ζητήματα που έθεσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορούν να επιλυθούν μέσω της τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ επανάλαβε ότι δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία, από την άλλη όμως έδειξε το… «ελαφρυντικό» προς όσους βουλευτές δεν μεταπειστούν: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».
Μένει να φανεί εάν αυτή θα είναι η οδός που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μακάριος Λαζαρίδης και Δημήτρης Μαρκόπουλος οι οποίοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εμφανίζονται αρνητικοί.
Από την άλλη μένει να διευκρινιστεί εάν υπάρχει αστερίσκος σε αυτήν την εναλλακτική αφορά και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν είναι θετικοί απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ από τη μια τόνισε ότι: «όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο», από την άλλη όμως συμπλήρωσε: «Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Mια διέξοδος που εφόσον ισχύσει αφορά άμεσα τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη όπως επίσης τον υφυπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Στην ίδια κατηγορία φαίνεται πως ανήκει και η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα όπως και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.
Στην απέναντι πλευρά από το κυβερνητικό σχέδιο βρίσκονται και οι, σαμαρικής επιρροής, υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Διονύσης Σταμενίτης, ενώ αντίθετοι στο νέο πλαίσιο, έχουν εμφανιστεί και οι συνάδελφοί τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας, αντίστοιχα, Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιάννης Παππάς.
Σε κάθε περίπτωση, η διέξοδος που παρείχε στους βουλευτές του ο κ. Μητσοτάκης μέσω της... αποχής, όπως είχε γράψει το Flash.gr δε σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να δει άδεια τα γαλάζια έδρανα όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.
Πρέσινγκ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πριν από την συνέντευξη Μητσοτάκη εμφανιζόταν θετικός επί της αρχής αλλά έβαζε ως όρο τη θέσπιση της παρένθετης κύησης, που περιλαμβάνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει. «Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε τσάμπα ούτε παντός καιρού. Εχει παρα πολύ σοβαρές προϋποθέσεις. Την πλήρη πρόταση μας εμείς την καταθέσαμε δημόσια. Θα περιμένουμε και την πρόταση της κυβέρνησης», δήλωνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς.
Στο θέμα της παρένθετης μητρότητας πάντως ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα» και πρόσθεσε: «όταν λέω ότι θα προχωρήσουμε ως κοινωνία, να προχωρήσουμε, ναι, δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων».
Προϋποθέσεις βάζει και το ΠΑΣΟΚ που δεν είναι αντίθετο με τη ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στην αιχμή Ανδρουλάκη στο OPEN, ότι: «Δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ, μεγάλο μέρος της ΝΔ θυμίζω δεν ειχε ψηφίσει ούτε το σύμφωνο συμβίωσης», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό, είναι ένα ζήτημα».
Πάντως στην αντίδραση της η Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεκαθαρίζει εάν θα ψηφίσει στο σύνολο της την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.