Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Καμία σχέση η Ελλάδα του 2024 με αυτήν του 2019 - Χειραψία με Ανδρουλάκη
Η ανοιχτή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (24/10) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Είναι χρήσιμο να ξέρουμε και τις αποστάσεις που έχουμε διανύσει και αυτές δεν είναι μικρές», εξήγησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε μια οικονομία που «έχει βγει από την εντατική» και «καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δεσμεύσεις που γίνονται πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει ενώ επισήμανε ότι η ψηφιακή πραγματικότητα έρχεται να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το κτηματολόγιο και τα νέα χωροταξικά πλαίσια.
«Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δημιουργήθηκαν 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που έριξαν την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά και έκανε λόγο για την ανάγκη να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία ένα «νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας με διακριτούς ρόλους, με σαφείς κανόνες, αλλά και με κοινές προοπτικές, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μία νέα ευκαιρία». Τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - είναι ανάγκη να γίνουν μέρος της συλλογικής ευημερίας. «Η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ, οι εξαγωγές μας υπηρεσιών και προϊόντων αγγίζουν πια το 50% του ΑΕΠ με τη συμβολή της βιομηχανίας και της μεταποίησης να συνιστούν μάλιστα μία πολύ σοβαρή ποιοτική μεταβολή της διάρθρωσης της οικονομίας μας. Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε.
Επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται ήδη πραγματικότητα ότι μειώθηκαν ήδη σημαντικά οι συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στα μερίσματα. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση που θα δώσουν την δυνατότητα να κάνει η χώρα ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα.
«Υπάρχει σήμερα ένα δεδομένο στον τόπο μας, το οποίο αν και άυλο, αποτελεί ένα χειροπιαστό εθνικό πλεονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα» τόνισε ο υπογραμμίζοντας ότι αυτή η σιγουριά της ομαλότητας είναι τελικά και η αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς αυτή που διαμορφώνει τελικά ένα θετικό επενδυτικό κλίμα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Επίσης είπε ότι υποστηρίζει την έκθεση Ντράγκι, η οποία αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ευρώπη μονίμως να χάνει έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα αύριο ενδεχομένως την Ινδία και απαιτεί από όλους μας να πάρουν πολύ τολμηρές αποφάσεις και να εξασφαλίσουν ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον θα μπορούμε να το ατενίζουμε με αισιοδοξία.
Τέλος κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε «κύριε πρόεδρε, ξέρετε ότι είμαι ένας πολιτικός ο οποίος πιστεύει όσο λίγοι στην ελεύθερη οικονομία στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης πολιτικής που συνδυάζει την ανάπτυξη της χώρας με την ατομική προκοπή των πολιτών. Ένα κράτος το οποίο δεν ορίζει αλλά ρυθμίζει, οπότε χρειάζεται, παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Ακριβώς λοιπόν, επειδή έχω αυτές τις θέσεις, θέλω και εγώ με τη σειρά μου να είμαι καθαρός στα ζητούμενα τα οποία η πολιτεία έχει από σας. Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζομένους».
«Και σίγουρα καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο αν αυτή τελικά δεν αφορά τους πολλούς. Έχετε συνεπώς και εσείς τη δική σας θέση στο κοινό μέτωπο προόδου της Ελλάδος» σημείωσε. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται για να μοιράζονται σε μερίσματα, το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται εγκαταστάσεις να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία. Έχουμε εξάλλου βελτιώσει πολύ τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις που το κάνουν. Το βλέμμα σας να είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφεια μας αλλά όχι μόνο. Θα ξαναπώ ότι η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που σε ένα βαθμό το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχο τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Πρώτη χειραψία μετά την κόντρα στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής γύρω στις 19:00 και είχε χειραψία με τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε από μπροστά του για να καθίσει στη θέση του. Ήταν το πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών μετά την κόντρα στη Βουλή και το... «Έλα με φόρα» του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η εκδήλωση φέρει το μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» και έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Εκτός από τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλούν στην εκδήλωση ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος του European Movement International και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του ΣΕΒ: