Ομέρ Τσελίκ: Θα απαντήσουμε δεόντως στην Ελλάδα – Και διπλωματικά και στο πεδίο
Απειλητικός κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΡ, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με αφορμή την αλλαγή του χάρτη της Αιγύπτου κατόπιν παρέμβασης Νίκου Δένδια, ο Ομέρ Τσελίκ στράφηκε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σημειώνει όλες τις τελευταίες κινήσεις της Αθήνας και θα απαντήσει δεόντως.
«Όταν η Αίγυπτος αδειοδότησε τις περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και άρχισε πάλι να κινείται κατά της Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ. Σημειώνουμε αυτή την ενέργεια της Ελλάδας. Υπό το όνομα φόρουμ Φιλίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό σχήμα κατά της Τουρκίας. Κι αυτό το σημειώνουμε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτό το φόρουμ, τις οποίες απορρίψαμε. Αυτό επίσης το σημειώνουμε. Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία. Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση με τον δέοντα τρόπο τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πάντως ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν, όπως επίσης και η θετική ατζέντα με την ΕΕ. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η Ελλάδα, παρά τις διερευνητικές επαφές, συνεχίζει να στρέφεται κατά της Τουρκίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν. Παρόλο που έχουμε δηλώσει στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ίδιο ύφος και ρητορική, σημειώσαμε την ικανοποίηση της Ελλάδας από την απόφαση που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά της Τουρκίας».
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας αυτό που ανοίγεται μπροστά στην Τουρκία και την ΕΕ. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτήν τη στιγμή. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει την επικαιροποίηση τόσο της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης όσο και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Επαναβεβαιώνουμε την άποψή μας ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος σε αυτή τη θετική ατζέντα που άνοιξε η ΕΕ».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, χτίζοντας τείχη τύπου Βερολίνου, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το φράχτη της Ελλάδας στον Έβρο. «Όσα περισσότερα τείχη του Βερολίνου χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης, τόσα πιο πολλά ιδεολογικά τείχη του Βερολίνου θα χτίζουν οι ακροδεξιοί εντός της ΕΕ. Δεν είναι σωστή στρατηγική αυτή για το μέλλον της ΕΕ».
Σχέσεις με Αίγυπτο
«Η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα. Έχουμε πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος της Αιγύπτου και το λαό της», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Έχουμε εκφράσει σαφώς τις ανησυχίες μας για το μέλλον του αιγυπτιακού λαού και για τον τρόπο εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική μας στάση επί του θέματος.
Τώρα, υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Μεσόγειο. Όχι μόνο για το ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά και γιατί μετά το Συριακό, τα πολεμικά πλοία όλων των χωρών του κόσμου έχουν καταφτάσει στη Μεσόγειο», είπε.