Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντιδράσεις για τη χρήση καμερών τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρησή τους
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το σχέδιο συναντά σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις και ευρωβουλευτές, που κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αλγοριθμική επιτήρηση μπορεί να ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις και πυκνές συναθροίσεις για να προσφέρει ασφάλεια στους εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να συρρεύσουν το επόμενο καλοκαίρι.
Το μέτρο έχει εγκριθεί τόσο από την Εθνοσυνέλευση όσο και από τη Γερουσία, θα μπορούσε όμως να ακυρωθεί από τα συνταγματικά δικαστήρια.
Εφόσον το σχέδιο περάσει, η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποιεί την επιτήρηση με τεχνικές ΑΙ. Δεκάδες ευρωβουλευτές προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Παρίσι δημιουργεί έτσι επικίνδυνο νομικό προηγούμενο.
Το σχέδιο συναντά αντιδράσεις από την Διεθνή Αμνηστία και οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία απειλεί τις ατομικές ελευθερίες και ανοίγει το δρόμο για πιο αυταρχικά μέτρα όπως η βιομετρική παρακολούθηση.
Αξιέπαινη πρωτοβουλία: Μαθήτρια μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη απέδωσε τον εθνικό ύμνο στη νοηματική
Η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στη Γαλλία έρχεται την ώρα που η ΕΕ συντάσσει ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο συζητείται στις Βρυξέλλες εδώ και δύο χρόνια.
Ο λεγόμενος Νόμος ΑΙ θα καθορίσει κανόνες για τις εταιρείες ΑΙ αλλά και για τη χρήση της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα και τις διωκτικές αρχές.
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή προσωπικών δεδομένων CNIL τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρχει επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων, όρος που ικανοποιείται σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου.
Ο Σασά Χουλί, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν και προεδρεύ6ων της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι η ΑΙ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια το 2016 αναγνωρίζοντας τις ύποπτες κινήσεις του φορτηγού που έπεσε στο πλήθος. Υποστήριξε επίσης ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να είχε προλάβει τον συνωστισμό και το χάος στον περυσινό τελικό του Τσάμπιονς Λινκ στο Παρίσι.
Ωστόσο ο Ντανιλέρ Λεφέρ της οργάνωσης Access Now για τα ψηφιακά δικαιώματα αμφισβήτησε τη δυνατότητα πρόληψης επιθέσεων επισημαίνοντας ότι δεν είναι εφικτή η εκπαίδευση συστημάτων ΑΙ στην αναγνώριση σπάνιων συμβάντων.
Όπως εξήγησε, «η ΑΙ τα καταφέρνει καλά σε αυτό επειδή, σε τεχνικό επίπεδο, πρέπει να δώσεις στο μηχάνημα πολλά παραδείγματα» που δεν υπάρχουν διαθέσιμα.