Όλοι πάσχουμε από FOSO: Το σύνδρομο του κινητού, η ασθένεια της εποχής μας
Είστε κολλημένοι με το κινητό σας τηλέφωνο ακόμα και σε μία απόδραση ή στις διακοπές ; Το δημοσίευμα του CNBC σίγουρα σας αφορά όπως και όλους μας!
Καθώς ο Jasper Chan περιπλανιόταν στους χώρους του ναού Wat Arun της Ταϊλάνδης στην πρωτεύουσα της Μπανγκόκ, η προσοχή του δεν ήταν σχεδόν στα περίφημα περίτεχνα ψηφιδωτά που κοσμούσαν τις κατασκευές του ναού.
Αντίθετα, ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να περάσει την πόρτα της ηρεμίας, ο 30χρονος νομικός σύμβουλος ένιωθε οτιδήποτε άλλο παρά γαλήνιος – πάλευε να παραμείνει ενσύρματος σε μια κλήση στο Whatsapp μέσω αποσπασματικής σύνδεσης δεδομένων.
«Ο δικαστής παραιτήθηκε από την ακρόαση και θέλει απάντηση στις ερωτήσεις του το συντομότερο δυνατόν; Δεν έχω μαζί μου το laptop μου τώρα!». είπε εκνευρισμένος στον συνάδελφό του.
Άνθρωποι όπως ο Chan αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των ταξιδιωτών που δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από την καθημερινή ζωή ενώ βρίσκονται σε διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του Collinson's Priority Pass, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα αντιμετωπίζει τη συνεχή πίεση να συνδεθούν με τις συσκευές τους. — με ένα εκπληκτικό 73% να εκφράζει ανησυχίες για την απώλεια μηνυμάτων εάν δεν έλεγχε τα τηλέφωνά του.
«Η επιμονή της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία έχει επιδεινώσει τη συνεχή σύνδεση με τις συσκευές εργασίας, καθώς οι γραμμές μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εξακολουθούν να είναι ασαφείς», δήλωσε ο Todd Handcock, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορικός διευθυντής και πρόεδρος Ασίας-Ειρηνικού στην Collinson.
FOSO η μετεξέλιξη του FOMO
Η γκρίνια αίσθηση που κρατά τους ταξιδιώτες δεμένους στις συσκευές τους έχει επινοηθεί ως ο φόβος της απενεργοποίησης ή FOSO. Είναι σχεδόν παρόμοιος με τον φόβο της απώλειας (FOMO), που συνήθως υποδηλώνεται ως οι ανησυχίες να μην συμπεριληφθούν σε συναρπαστικές εμπειρίες ή δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι.
Το FOSO μπορεί να θεωρηθεί ως επέκταση του FOMO, είπε ο Handcock. «Ο φόβος της αποσύνδεσης από τις συσκευές προέρχεται εν μέρει από τον φόβο ότι θα χάσουμε ενημερώσεις για τη δουλειά και το σπίτι», διευκρίνισε.
Και αυτή η βαρετή ανησυχία μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των διακοπών των ταξιδιωτών.
Η απενεργοποίηση δεν είναι τόσο εύκολη
«Υπήρχαν μεγάλες ομάδες τουριστών που έβγαζαν φωτογραφίες, ενώ ήμουν ο μόνος απασχολημένος στο τηλέφωνο προσπαθώντας να βρω μια ήσυχη γωνιά για να δεχτώ την κλήση», είπε ο Τσαν στο CNBC Travel.
Ο πιστοποιημένος κλινικός ψυχολόγος Dr. Cortney Warren συσχετίζει το FOSO ως την εμπειρία ανθρώπων που θέλουν να χαλαρώσουν, αλλά αγωνίζονται να απομακρυνθούν από τις καθημερινές ευθύνες της ζωής αρκετά ώστε να απολαύσουν την παρούσα στιγμή.
Πάνω από τον μισό κόσμο βρίσκεται πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Kepios. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων ελέγχει τουλάχιστον μία πλατφόρμα καθημερινά και αυτό μπορεί να είναι εθιστικό, είπε ο Warren στο CNBC.
Η ψυχολόγος είπε ότι καθώς ο ρυθμός της καθημερινότητας επιταχύνεται, το να βάζει κανείς στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές και να βυθίζεται στο παρόν, ειδικά όταν ταξιδεύει, μπορεί να μην είναι εύκολο κατόρθωμα.
«Τα ταξίδια από μόνα τους μπορεί να είναι αγχωτικά επειδή έχετε ξεφύγει από την καθημερινή σας ρουτίνα και μπορεί να υπάρχουν συνέχεια στο σπίτι που απαιτούν την προσοχή σας για να διασφαλίσετε ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά», πρόσθεσε.
Σχεδιάζοντας τα όρια
Άλλοι είναι πιο σταθεροί στη θέσπιση μιας προσωπικής πολιτικής «χωρίς δουλειά» ενώ βρίσκονται σε διακοπές.
«Νομίζω ότι είναι ένα σύνδρομο του πρώτου κόσμου», είπε ο Tan De Xun, πωλητής σε μια εταιρεία λογισμικού στη Σιγκαπούρη.
Ο Ταν είπε ότι όποτε βρίσκεται στο εξωτερικό, εκτός από σκοπούς πλοήγησης, προσπαθεί να μην αγγίζει καθόλου το τηλέφωνό του.
«Είμαι ξεκάθαρος στο να χαράξω τη λεπτή γραμμή. Τίποτα που να σχετίζεται με τη δουλειά δεν θα υπάρχει στο προσωπικό μου τηλέφωνο», είπε στο CNBC. «Το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι επεκτείνουν τις επιχειρηματικές εφαρμογές τους στο δικό τους τηλέφωνο, όπως το Teams και το Outlook».
Τούτου λεχθέντος, σημείωσε ότι η φύση της δουλειάς του του επέτρεπε την πολυτέλεια να αποσυνδέεται σωστά και να πηγαίνει στη δουλειά μόνο όταν τελειώνουν οι διακοπές του.
Αλλά η δουλειά όλων δεν τους επιτρέπει να χαλαρώσουν πλήρως.
Ο Τσαν, ένας νομικός σύμβουλος, θυμήθηκε πώς διατηρούσε πρόσβαση στα email της εργασίας του σε όλες τις συσκευές του σε μια προηγούμενη δουλειά του και έλεγχε και ενέκρινε έγγραφα όποτε είχε χρόνο, ακόμη και κάνοντας συσκέψεις μεγέθυνσης τις αργίες, αν χρειαζόταν.
«Ορισμένες προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα είναι στενά με συνέπειες. Δεν είμαι παρά ένα γρανάζι στο τιμόνι, και αν καθυστερήσουν οι απαντήσεις μου, η δουλειά όλων των άλλων θα επηρεαστεί», είπε.
Είπε ότι το να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα συνέβαλε στην αδυναμία αποσύνδεσης από την εργασία. «Αν ήθελα πραγματικά μια σκληρή αποσύνδεση, θα έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός ως προς τα όριά μου», πρόσθεσε.
Πάντως ο φόβος της απενεργοποίησης επενεργεί διαφορετικά σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.
«Μερικοί μπορεί να διαπιστώσουν ότι το FOSO τους παρακινεί και τους βοηθά να είναι πιο παραγωγικοί, ακόμη και όταν είναι σε διακοπές, ενώ άλλοι το βλέπουν απλώς ως αγχωτικό», είπε ο Handcock.