Ολλανδία σκάνδαλο: Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση [vids]
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, την παραίτηση της κυβέρνησής του, αποδεχόμενος την ευθύνη για την χρόνια κακοδιαχείριση οικογενειακών επιδομάτων, κάτι που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.
Ο Ρούτε ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ. Οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως υπηρεσιακοί προκειμένου να διαχειριστούν προς το παρόν την κρίση του κορονοϊού, με τις βουλευτικές εκλογές να έχουν ήδη οριστεί για τις 17 Μαρτίου 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=2VB4bYmw2xE
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κοινοβουλευτικής έρευνας τον περασμένο μήνα, η οποία βρήκε ότι γραφειοκράτες στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης είχαν κατηγορήσει αδίκως οικογένειες για εξαπάτηση, διακόπτοντας την χορήγηση επιδομάτων. Σύμφωνα με την αναφορά της έρευνας, περίπου 10.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ επιδομάτων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ανεργία, χρεοκοπίες και διαζύγια.
Η έρευνα χαρακτήρισε την κακοδιαχείριση αυτή «πρωτοφανή αδικία». Πολλές από τις οικογένειες στοχοποιήθηκαν βάσει της εθνικότητάς τους ή της διπλής τους υπηκοότητας, ανέφερε στα τέλη του περασμένου έτους η φορολογική διοίκηση.
Στην ανακάλυψη του σκανδάλου έφτασε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διαπίστωσε τον περασμένο Δεκέμβριο πως «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» λόγω της επιστροφής των επιδομάτων από 26.000 γονείς.
Από τις 12 Ιανουαρίου 2021, οι λέξεις-κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» ήταν από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία.
Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη παραίτησή του, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι θα ήθελε να συνεχίσει η κυβέρνησή του να λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
https://www.youtube.com/watch?v=zmnfl0ZXnhI
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου I&O Reserach που δόθηκε στη δημοσιότητα, μόνο το 8% των Ολλανδών ήθελαν να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Ωστόσο, πάνω από 7 στους δέκα (72%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για όσους ευθύνονται για το σκάνδαλο των οικογενειακών επιδομάτων.
Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά όπου μία ολλανδική κυβέρνηση παραιτείται μαζικά, πράγμα που είχε συμβεί και το 2002 για την αποτυχία της Σρεμπρένιτσα το 1995.