Το οικολογικό «στολίδι» των 76,5 εκατ. ευρώ της Φράιμπουργκ
Πάνε χρόνια από τότε που ετοιμάστηκε η νέα Αρένα της Φράιμπουργκ. Εδρεύει σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον Ολυμπιακό στο Europa League (30/11, 19:45). Στο νοτιοδυτικό μέρος της πολιτείας του Baden-Württemberg, το Schwarzwald Stadion θα χρησιμοποιηθεί για άλλες αθλητικές εκδηλώσεις και το μέλος της Bundesliga από το 2009 (με εξαίρεση τη σεζόν 2015-16) θα μετακομίσει στο νέο γήπεδο, που χτίστηκε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Κόστος: 76,5 εκατομμύρια ευρώ. Χωρητικότητα: 34.700 θέσεις.
Η πανδημία καθυστέρησε αρκετά την ολοκλήρωση του πιο μοντέρνου γηπέδου. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε την ευκαιρία στην κατασκευαστική εταιρεία να τελειοποιήσει ένα έργο που όμοιό του δεν υπάρχει στη Γερμανία, στην Ευρώπη και γενικότερα, στον κόσμο. Πέραν του γεγονότος ότι οι ιθύνοντες της Φράιμπουργκ «βολεύτηκαν» με την αναγκαία αναβολή, μιας και δεν θέλησαν να προχωρήσουν στα αποκαλυπτήρια, χωρίς την παρουσία των οπαδών.
Ο μεγαλύτερος ηλιακός του κόσμου
Εύλογα αναρωτιέστε «ένα γήπεδο, τι το διαφορετικό μπορεί να περιλαμβάνει;». Κι’ όμως, οι καιροί αλλάζουν, οι εταιρείες προοδεύουν και το περιβάλλον απαιτεί παραπάνω φροντίδα. Η εταιρεία HPP Architekten, με έργα σε Γερμανία, Τουρκία και Κίνα, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη.
Το σκέπαστρο του κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί επίσημα - παγκοσμίως - το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα. Θα χορηγεί ενεργειακά ακόμα και τη γειτονική βιομηχανική περιοχή, στο βόρειο μέρος της πόλης. Το φωτοβολταϊκό εύρος φτάνει τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα και θα δημιουργεί μέχρι και 2,3 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Ενέργεια που ισοδυναμεί με όσα καταναλώνουν 1.000 νοικοκυριά.
Η Αρένα της Φράιμπουργκ θα προσφέρει κι’ άλλες καινοτομίες για τους παρευρισκόμενους. Δίκτυο 10G, δέκα σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, 3.700 θέσεις πάρκινγκ για ποδήλατα. Διόλου άσχημα για ένα μικρομεσαίο κλαμπ της Bundesliga.
Κόποι πολλών ετών
Ορισμένα απ’ από τα άνωθεν ίσως και να μη σας ενδιαφέρουν καν. Σίγουρα, όμως, έχουν τη σημασία τους. Προκαλεί εντύπωση, ακόμα και για γερμανικά δεδομένα, ότι αναφερόμαστε σε μία μικρομεσαία ομάδα, η οποία ετησίως εισπράττει λιγότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, σπάνια συμμετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και εν κατακλείδι, δαπανά για το νέο γήπεδό της 76,5 εκατομμύρια ευρώ.
Έως τώρα σταθήκαμε στο μη αγωνιστικό κομμάτι του κλαμπ. Χαρακτηριστικό της Φράιμπουργκ είναι η.... αιωνόβια παρουσία προπονητών στο τιμόνι της, τουλάχιστον αν κρίνουμε τα δεδομένα της εποχής. Αρκεί να αναφέρουμε πως από το 1991 πέρασαν από τον πάγκο της μόλις τρία ονόματα. Ο Φόλκερ Φίνκε (16 χρόνια), o Ρόμπιν Ντουτ (4 χρόνια) και από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα ο Κρίστιαν Στράιχ. Συνέπεια, προγραμματισμός, επαγγελματισμός.
Και πάλι, ένα τέτοιο εγχείρημα βρήκα εμπόδιο μπροστά του. Τα οποία διατηρούνται για τη νέα σεζόν. Οι τοπικές αρχές επέμειναν και δικαιώθηκαν στα... ωράρια των αγώνων. Έτσι δεν θα επιτρέπεται διεξαγωγή παιχνιδιού τις καθημερινές μετά τις 21.00 το βράδυ, όπως και Κυριακή μεταξύ 14.00 και 16.00 το απόγευμα. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Αυτά, όμως, είναι μικρά εμπόδια μπροστά σε αυτά που πέτυχε η Φράιμπουργκ.