Ολυμπιακός: Οι πέντε λόγοι που «κολλάνε» τον Πάλμα στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ
Για κάποιους μπορεί να θεωρείται λύση ανάγκης η απόκτηση του διεθνή με την Ονδούρα, ίσως όμως αποδειχθεί αυτή με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.
Λουίς Πάλμα. Αυτή είναι, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία κίνηση των «ερυθρόλευκων» στο μεταγραφικό παράθυρο του Γενάρη. Ο διεθνής εξτρέμ από την Ονδούρα προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/2 στις 00:55) και αναμένεται να μπει άμεσα στα πλάνα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ενόψει της απαιτητικής συνέχειας των υποχρεώσεων.
Ο 25χρονος αρτίστας μπορεί για κάποιους να αποτελεί πρόχειρη επιλογή για τα επιθετικά φτερά των κατόχων του Conference League. Ωστόσο, ταυτόχρονα ίσως αποδειχθεί αυτή με το λιγότερο πιθανό ρίσκο.
Πολλοί ποδοσφαιριστές ακούστηκαν και πέρασαν από το ραντάρ του Ολυμπιακού. Άλλοι αποτελούσαν διαχρονικούς πόθους του συλλόγου (π.χ. Έντουαρντς), ενώ άλλοι ακούστηκαν για πρώτη φορά (π.χ. Αρίας, Άντονι). Αυτό που έχει σημασία είναι πως η ομάδα του Πειραιά έμοιαζε να «χτυπάει» ποδοσφαιριστές από το ψηλό μεταγραφικό ράφι για να απογειωθεί η ήδη άκρως επιτυχημένη χρονιά ως τώρα, αφού παραμένει μέσα σε όλους τους στόχους της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταγραφική επιλογή για κάθε ομάδα, γίνεται προκειμένου να βελτιωθεί σε κομμάτια του παιχνιδιού. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή, ο προπονητής σχεδόν πάντα έχει την τελευταία λέξη για να προστεθεί στο ρόστερ, με σκοπό να «κολλάει» στο σύνολο που έχει φανταστεί.
Πως και γιατί λοιπόν οι αρμόδιοι κατέληξαν στον Πάλμα;
Οι κινήσεις αλά... Ποντένσε πάνω στην γραμμή
Ο Λουίς Πάλμα αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή που αρέσκεται να παίζει πάνω ή αρκετά κοντά στον ασβέστη. Τις περισσότερες μονομαχίες του, τις έχει δώσει στην αριστερή πλευρά, με την κατεύθυνση που ακολουθεί να είναι προς τον άξονα του γηπέδου. Αυτός είναι και ο λόγος που παίζει στο φτερό του αδύναμου του ποδιού (σ.σ. το αριστερό), για να μπορεί να συγκλίνει και να διασπά τις άμυνες (μετράει 1.7 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι) από το κέντρο, δίνοντας την ίδια στιγμή πλάτος στην πλευρά για να εκμεταλλευτεί τα παραπάνω μέτρα το μπακ με κίνηση overlap.
Αντίστοιχο ήταν και το χαρακτηριστικό του Ντάνιελ Ποντένσε που επέτρεπε έτσι στον Ορτέγκα να είναι ενεργό κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας.
Ο Ολυμπιακός δεν έχει ποδοσφαιριστή στο δυναμικό του με αυτό το στοιχείο, μιας και ο Ζέλσον Μαρτίνς δεν είναι τόσο άμεσος στον τρόπο παιχνιδιού, ενώ ο Βέλντε που «φέρνει» προς αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει βρει ακόμα τον καλό του εαυτό, παίρνοντας αρκετές λάθος αποφάσεις με την μπάλα στα πόδια.
Η αναζήτηση γκολ και η «αποφόρτωση» του κίλερ Ελ Κααμπί
Άλλη μια από τις ικανότητες του διεθνή, πρώην της Σέλτικ, ποδοσφαιριστή που αναμένεται να βοηθήσουν άμεσα τον Ολυμπιακό είναι η δυνατότητα του να εκτελεί μέσα (4 γκολ την σεζόν 23/24) και έξω (3 γκολ την σεζόν 23/24) από την περιοχή. Η κύρια πηγή σκορ για τους «ερυθρόλευκους» είναι αυτή του σεληνιασμένου, Αγιούμπ Ελ Κααμπί που μετράει σε Ελλάδα και Ευρώπη 23 γκολ. Οι αμέσως επόμενοι στην λίστα είναι οι Κωστούλας και Ζέλσον που αμφότεροι μετρούν 5 τέρματα, ενώ Τσικίνιο και Βέλντε ακολουθούν έχοντας βρει τα αντίπαλα δίχτυα μόλις τρεις και δύο φορές αντίστοιχα.
Συμπερασματικά, ο Μαροκινός killer έχει συνολικά όσα γκολ δεν έχουν όλοι οι άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού στην επίθεση. Τα ξεπερνάει μάλιστα κατά πολύ. Η μηχανή γκολ των «ερυθρόλευκων», δεν αποκλείεται να ρίξει, ωστόσο, τις στροφές του κάποια στιγμή, μιας και παίζει ασταμάτητα και ακούραστα από τον Αύγουστο. Ο Μεντιλίμπαρ σίγουρα βλέπει την κούραση του 31χρονου να έρχεται και αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί και από αλλού σκοράρισμα, στοιχείο που μπορεί να δώσει ο Πάλμα.
Το ιστορικό με ομάδες που κρατούν την μπάλα
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του 25χρονου, είναι πως έχει αγωνιστεί επί το πλείστον σε ομάδες που κρατούν την μπάλα στα πόδια τους. Αμφότερες, Άρης (57.1% την σεζόν 22/23) και Σέλτικ (69.2% ανά παιχνίδι την σεζόν 23/24), έχουν υψηλό ποσοστό κατοχής στην πλειοψηφία των αγώνων τους. Αν μπορεί κάποιος να εντοπίσει την αχίλλειο πτέρνα του φετινό Ολυμπιακού αυτή είναι η δυνατότητα να σπάει εύκολα τις κλειστές άμυνες και να δημιουργεί συνθήκες για σκορ από το σετ παιχνίδι.
Ο Πάλμα έχει αποδείξει πως ανταποκρίνεται σε αυτόν ακριβώς τον τρόπο παιχνιδιού τόσο δημιουργικά όσο και στο τελείωμα των φάσεων. Κομμάτι που σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο από μια άλλη επιλογή ποδοσφαιριστή που ίσως είχε συνηθίσει σε έναν όχι τόσο επιβλητικό αγωνιστικό ρυθμό, όπως αυτόν που παρουσιάζουν οι «ερυθρόλευκοι».
Το πέρασμα από Ελλάδα και η άμεση προσαρμογή
Σαφώς και το πιο ουσιώδες σε μια μεταγραφή Ιανουαρίου είναι η προσαρμογή του παίκτη τόσο στο κλαμπ, όσο και στο εκάστοτε πρωτάθλημα. Ζήτημα που ο διεθνής με την Ονδούρα λογικά δεν θα αντιμετωπίσει. Άλλωστε το πέρασμα του από τα ελληνικά γήπεδα άφησε αποτύπωμα με τη φανέλα του Άρη. Με τους «κίτρινους» μέτρησε 52 συμμετοχές, βάζοντας 17 φορές την μπάλα στα δίχτυα, ενώ την «σέρβιρε» στους συμπαίκτες του άλλες 11.
Η θέληση για να δέσει το λιμάνι
Τέλος, το γεγονός πως ο Πάλμα ζήτησε τον Ολυμπιακό και τον Μεντιλίμπαρ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο τεχνίτης εξτρέμ ήρθε για να «παίξει» στην χώρα μας και αναμένεται να το κάνει με όλες του τις δυνάμεις. Άλλη περίπτωση, όπως για παράδειγμα, αυτής του Άντονι που δεν έβλεπε θετικά την Ελλάδα ως τον επόμενο προορισμό του, πιθανώς να αποτελούσε περισσότερο πρόβλημα παρά βοήθεια στην συγκεκριμένη φάση.