Όλαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος - Δραματικές οι συνέπειες ενός λάθους»
Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Spiegel, όταν ρωτήθηκε για την αποτυχία της Γερμανίας να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.
Ο Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την προφανή απροθυμία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαριά πολεμικά όπλα, όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα, στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και όταν άλλοι δυτικοί σύμμαχοι εντείνουν τις αποστολές τέτοιων φορτίων.
Ερωτηθείς σε μια εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα γιατί πιστεύει ότι η παράδοση αρμάτων μάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο κανόνων που να ορίζει πότε η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.
"Γι' αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά κάθε βήμα και να συντονιζόμαστε στενά μεταξύ μας", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα".
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν εστιάζω στις δημοσκοπήσεις και δεν αφήνω τον εαυτό μου να ενοχλείται από τσιριχτές εκκλήσεις. Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές".
Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί μια απόκλιση από τις προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα, που επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι τα αποθέματα του ίδιου του γερμανικού στρατού ήταν πολύ εξαντλημένα για να στείλει βαρέα όπλα μάχης, ενώ εκείνα που η γερμανική βιομηχανία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει δεν θα μπορούσαν εύκολα να τεθούν σε χρήση.
Ερωτηθείς γιατί δεν εξηγεί την απροθυμία της κυβέρνησής του με την απειλή πυρηνικού πολέμου, είπε ότι τέτοιες "απλουστεύσεις" δεν βοηθούν.
Ο Σολτς υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην τερματίσει αμέσως τις γερμανικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.
"Δεν βλέπω απολύτως πώς ένα εμπάργκο φυσικού αερίου θα τερμάτιζε τον πόλεμο. Αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν ήταν ανοιχτός σε οικονομικά επιχειρήματα, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αυτόν τον τρελό πόλεμο", δήλωσε.
"Δεύτερον, συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για χρήματα. Αλλά πρόκειται για την αποφυγή μιας δραματικής οικονομικής κρίσης και την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εργοστασίων που δεν θα άνοιγαν ποτέ ξανά τις πόρτες τους".
Ο Σολτς δήλωσε ότι αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη, καθώς και για την μελλοντική χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.