Όσα αλλάζουν σε Επείγοντα και ηλεκτρονικά ραντεβού - Άδωνις: «Στόχος η αναμονή να πάει στις 5 ώρες»
Τι αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το νέο σύστημα εφημεριών και τα ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Μικρότερη ήταν η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η άνοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων μετά τις γιορτές, έχει αυξήσει ραγδαία και την πίεση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (13/1) αναφορικά με το νέο σύστημα εφημεριών στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) των νοσοκομείων και τον νέο τρόπο καταχώρισης των ηλεκτρονικών ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες στη χώρα μας. «Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναφέρεται στους περιπατητικούς ασθενείς, όχι στα περιστατικά που έρχονται με ασθενοφόρα ή τα βαριά, αλλά γι’ αυτούς που μπορούν να περιμένουν.
Όπως σημείωσε, στόχος του σχεδίου του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί αυτός ο χρόνος όσο το δυνατόν περισσότερο. «Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο είμαστε πολύ καλά, όσο είμαστε στο 10ωρο δεν είναι καλά» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι οι πέντε ώρες.
«Να γίνει πιο ανθρώπινη η αναμονή»
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στην Αττική περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα μοιράζονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Όπως σημειώνει το news4health.gr, οι αλλαγές θα είναι σταδιακές σε 7 άξονες και θα εφαρμοστούν σε βάθος έτους:
- Οργανωτικές αλλαγές
- Ενίσχυση με προσωπικό στα ΤΕΠ Αττικής
- Κτηριακές ανακαινίσεις
- Ενίσχυση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού
- Πρόγραμμα με Ερυθρό Σταυρό
- Νομοθετικές παρεμβάσεις
- Ψηφιακή Αναβάθμιση
«Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους περιπατητικούς ασθενείς, έως και οι μισοί, δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε, δεν επιλέχθηκε να εφαρμοστεί ένα σύστημα gatekeeping, όπως κάνουν χώρες όπως η Ολλανδία, που αναγκαστικά ένας ασθενής πρέπει να επισκεφθεί έναν γενικό γιατρό για να πάρει παραπεμπτικό για νοσοκομείο.
Ωστόσο, επιδιώκεται να παροτρυνθούν οι πολίτες να επισκεφθούν Κέντρα Υγείας, τα οποία και ενισχύονται, στο πλαίσιο του νέου συστήματος εφημέρευσης.
Κέντρα Υγείας
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα Κέντρα Υγείας που θα ενταχθούν στο σύστημα είναι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια είναι τα ΚΥ Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας, ενώ στην 2η ΥΠΕ τα ΚΥ Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνα, Περιστερίου και Κερατσινίου.
Το ΚΥ Αλεξάνδρας λειτουργεί ήδη σε 24ωρη βάση, ενώ το ίδιο ισχύει και με το ΚΥ Ραφήνας, Μεγάρων, Βάρης και Ελευσίνας, ενώ σε αρκετά άλλα η λειτουργία είναι από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και θα προστεθούν περισσότερα.
Μάλιστα όπως τόνισε η κα Αγαπηδάκη, θα γίνουν και 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στην ΠΦΥ για να ενισχυθούν. Αυτό θα αφορά τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό κλπ προσωπικό.
Προσλήψεις και κτηριακές βελτιώσεις
Μια σειρά προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί για να ενισχυθεί το νέο σύστημα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ειδικότερα, 229 νοσηλεύτριες και 233 άτομα λοιπού προσωπικού αναμένεται να προσληφθούν έως το τέλος του μήνα, 19 ιατροί ΤΕΠ θα προσληφθούν στην 1η ΥΠΕ τον Φεβρουάριο και 18 ιατροί στα ΤΕΠ της 2ης ΥΠΕ τον Απρίλιο.
Ειδική αναφορά έγινε στους τραυματιοφορείς, η απουσία των οποίων επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία των ΤΕΠ. Έτσι, έως το Φεβρουάριο του 2025 θα έχουν υλοποιηθεί 100 προσλήψεις τραυματιοφορέων.
Περαιτέρω, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, 25 άτομα του Ερυθρού Σταυρού που θα σε βοηθούν μέσα στα ΤΕΠ, καθοδηγώντας τους ασθενείς για να τους διευκολύνει για τα βασικά, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες αναμονής τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών.
Σε ό,τι αφορά τις κτηριακές ανακαινίσεις στα ΤΕΠ, έως τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ΚΑΤ, Αττικό και Θριάσιο, έως τέλη Ιουνίου σε Νίκαια, Ιπποκράτειο, Αγλαΐα Κυριακού, Ερυθρός Σταυρός, Αγ. Σοφία, Μεταξά, Τζάνειο, έως τέλη του έτους στο Λαϊκό και έως τον Ιούνιο του 2026 σε Κωνσταντοπούλειο, Παμμακάριστο, Σωτηρία και Ευαγγελισμό.
Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός με 3,2 εκατ. ευρώ έως τέλη του 2025.
«Βραχιολάκι» για τους ασθενείς στα Επείγοντα
Ακόμη ένα ψηφιακό εργαλείο θα τεθεί σε λειτουργία για να βελτιωθούν οι αναμονές στα ΤΕΠ. Ειδικότερα, με την είσοδο στα ΤΕΠ ενός ασθενή θα του δίνεται ένας κωδικός QR που θα παρουσιάζει τους πραγματικούς χρόνους αναμονής για να γίνονται και οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Το σύστημα «βραχιολάκι», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από τον Φεβρουάριο, σε μια δέσμη εφημερίας 4 νοσοκομείων, τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Ωστόσο, αναμένεται ένα εξ αυτών να είναι ο Ευαγγελισμός.
Εκτιμάται ότι τέλη του 2025 αρχές του 2026 θα τεθεί σε ευρεία εφαρμογή.
Περαιτέρω, ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνδράμει στη διαλογή των περιστατικών. Ένα σύστημα ΑΙ έχει ήδη εφαρμοστεί στο ΓΝ Νίκαιας, πρόκειται για τεχνολογία που ανέπτυξαν γιατροί, ενώ ένα αντίστοιχο της Amazon θα εφαρμοστεί στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο και το ΓΝΑ Ελπίς.
Ηλεκτρονικά όλα τα ραντεβού για γιατρούς και εξετάσεις στο Δημόσιο
Όπως σημειώνει το news4health.gr, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και ο νέος τρόπος καταχώρισης των ηλεκτρονικών ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Επί της ουσίας, όπως ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης διευρύνεται η χρήση της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr ώστε να γίνει η κεντρική πύλη ραντεβού με γιατρούς στην Ελλάδα. Ειδικότερα, από 1η Φεβρουαρίου εντάσσονται οι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να ενταχθούν όσοι ιδιώτες επιθυμούν. Σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθούν και τα ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε περίπου 3,5 χιλιάδες.
Έτσι, τα ραντεβού για Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), νοσοκομεία, προσωπικό γιατρό, για ραντεβού και εξετάσεις θα γίνονται πλέον και ψηφιακά. Μάλιστα, εντός του Φεβρουαρίου η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr θα γίνει και σε app.
Για τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όμως, το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να το καταχωρήσει το σύστημα προκειμένου να αποζημιωθεί. Το τηλεφωνικό ραντεβού θα συνεχίσει να υπάρχει.
Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι είναι η χαμηλή η αμοιβή και θα επιδιώξει εντός του 2025 από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από το Υπ. Υγείας αν μπορεί να αυξηθεί το ποσό.
Την Πέμπτη ο διαγωνισμός για τον τετραψήφιο αριθμό για το Υπ. Υγείας, στο οποίο θα φορά το σύνολο του έργου του Υπουργείου, δίνοντας πληροφορίες για τα νοσοκομεία, κλείνοντας ραντεβού κοκ.