Οικουμενικός Πατριάρχης: Η ανθρωπότητα βιώνει τα αποτελέσματα της αλαζονείας
Αυτό το μήνυμα στέλνει με την συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πατρίς», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την Ηλεία, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα τα αποτελέσματα της αμέλειας, της ασέβειας και της αλαζονείας των ανθρώπων, απέναντι στη δημιουργία του Θεού.
Μάλιστα αναφέρεται διεξοδικά στο ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε και πάλι μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, ενώ θυμάται με θλίψη και τις ανάλογες τραγικές στιγμές που έζησε η Ηλεία, το 2007, αλλά και την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περιβαλλοντική προστασία, άλλωστε γι’ αυτό το θέμα θα μιλήσει σε συνέδριο που πραγματοποιείται στον Πύργο τη Δευτέρα, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μας, τονίζει ότι το οικουμενικό Πατριαρχείο με μία σειρά πρωτοβουλιών, έφερε στο ίδιο τραπέζι, για διάλογο, θρησκευτικούς ηγέτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων, αλλά και ειδικούς επιστήμονες, που συζήτησαν την καταστροφή του περιβάλλοντος και τι μπορεί να γίνει, ώστε να ενεργοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος απαντώντας και στις άλλες ερωτήσεις μας, μίλησε με παράπονο για τις κλειστές πόρτες της Θεολογικής σχολής στη Χάλκη και χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ως αδικία, ενώ τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Πατριαρχείο, που δεν διαθέτει πλέον στην έδρα του, το δικό του θεολογικό εκπαιδευτήριο, το φυτώριό του, όπου οι υποψήφιοι «θα διδάσκονται και θα διδάσκουν και θα βιώνουν τον τρόπο και την παράδοση της Μεγάλης εκκλησίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ανέφερε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος έχει μία ειλικρινή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία, να παραχωρηθεί από την «Ελεήμονα Εταιρεία» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου.
Όσον αφορά στα όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση του Πατριαρχείου της Μόσχας, εξέφρασε τη θλίψη του, που αυτό δεν καταδίκασε την αδικαιολόγητη, όπως είπε και παράνομη από κάθε έννοια δικαίου, εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος μιας ανεξάρτητης χώρας.
«Εκφράζω την βαθιά μου οδύνη για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, στις πυρκαγιές. Ανάλογες τραγικές στιγμές βιώσατε στην Ηλεία, το 2007»
-Παναγιώτατε, η στάση του Πατριάρχη Μόσχας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είναι αυτή που αρμόζει σε ηγέτη Ορθόδοξης Εκκλησίας; Κατά τη γνώμη σας, έχει πληγώσει την Ορθοδοξία η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας;
«Μας προκαλεί θλίψη η στάση του Πατριάρχου Μόσχας. Όχι μόνον δεν είχε το θάρρος να καταδικάσει την αδικαιολόγητη και παράνομη από κάθε έννοια δίκαιου εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος μίας ανεξάρτητης χώρας, της Ουκρανίας, αλλά επευλόγησε τα ρωσικά στρατεύματα για να νικήσουν στο πόλεμο. Έναν πόλεμο που στρέφεται εναντίον μίας κυρίαρχης χώρας και του λαού της, που μέχρι τις παραμονές του τον χαρακτήριζαν αδελφό. Αλλά πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι είσαι αδελφός με έναν άλλο λαό και να ευλογείς τον εναντίον του πόλεμο που διεξάγει το κράτος σου; Πως είναι δυνατόν να εγκαταλείπεις στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών εκείνους τους Ορθοδόξους πιστούς που ισχυρίζεσαι στανικώς ότι υπάγονται πνευματικώς στο ωμοφόριον σου; Να ανέχεσαι να καταστρέφονται τα σπίτια και οι ναοί τους από τους ρωσικούς πυραύλους; Να μην κάνεις τα πάντα για να σταματήσεις τον παραλογισμό του πολέμου; Πόσο ανορθόδοξη μοιάζει – και είναι – αυτή η στάση; Είναι ένα ακόμα δείγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ηγεσία της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσσίας, η οποία στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και κυρίως τη συνταύτισή της με το πολιτικό καθεστώς, ανακαλύπτει απειλές και εφευρίσκει εχθρούς της πίστης, επιτίθεται σε όλους όσοι διαφωνούν μαζί της, εξακολουθεί να ασεβεί έναντι της Μήτρος Εκκλησίας της, και, δυστυχώς, όπως φαίνεται, συνεχίζει να προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να συμπαρασύρει και άλλες τοπικές Εκκλησίες στον αδιέξοδο δρόμο που εκείνη βαδίζει.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία ντροπή. Ναι, μία μεγάλη ντροπή για εκείνους που την εμπνεύστηκαν και για εκείνους που εξακολουθούν, έμμεσα ή άμεσα, να την δικαιολογούν και να την υποστηρίζουν. Αποτελεί ντροπή και για εκείνους που σιωπούν, που την ανέχονται, που κάνουν ότι δεν βλέπουν. Αθώοι άνθρωποι χάνουν καθημερινώς τη ζωή τους. Άμαχος πληθυσμός βομβαρδίζεται. Πόλεις και χωριά ισοπεδώνονται. Ιεροί χώροι βεβηλώνονται, όπως συνέβη πρόσφατα με τον περικαλλή Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οδησσό, ο οποίος υπέστη μεγάλες καταστροφές από ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο πόλεμος αυτός, όπως κάθε πόλεμος, είναι ανίερος, διαβολικός και καταστροφικός. Όχι, δεν είναι “ιερός”. Είναι καταστροφικός για όλους, πρώτα για την Ουκρανία, αλλά και για την επιτιθέμενη Ρωσία, για την ευρωπαϊκή μας ήπειρο, για την παγκόσμια κοινότητα, για την ειρήνη και τον πολιτισμό μας. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα. Αρκετές μάνες και σύζυγοι θρηνούν τα παιδιά και τους άνδρες τους στην Ουκρανία, αλλά και στην Ρωσία.
Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας θα αφουγκραστεί τον πόνο των ανθρώπων και στις δύο πλευρές και θα συνταχθεί στον αγώνα για τον τερματισμό του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης. Εκτός και αν ελπίζουν, κάτι που δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι με τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Κράτος τους θα τακτοποιηθούν και οι εκκλησιαστικές τους διεκδικήσεις. Εάν το ελπίζουν, ματαιοπονούν, αέρα δέρουν !
Οι προσευχές μας από την πρώτη στιγμή συνοδεύουν τον Ουκρανικό λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία του και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του. Προσευχόμαστε για τις Ουκρανές και Ρωσίδες μάνες που αγωνιούν για την τύχη των στρατευμένων παιδιών τους. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση εκείνων που έχασαν την ζωή τους, αλλά και για τα ορφανά του πολέμου. Προσευχόμαστε στον Κύριό μας να σταματήσει αυτό το κακό, να επικρατήσει η ειρήνη, να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους για να συνεχίσουν την ζωή τους».
«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι στον τόπο σας»
– Και κλείνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, θέλουμε ένα μήνυμα προς τον λαό της Ηλείας.
«Αδελφές και αδελφοί μου, έρχομαι κοντά σας κατόπιν της ευγενικής προσκλήσεως του Ποιμενάρχου σας και λίαν αγαπητού αδελφού, Ιερωτ. Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, και των αγαπητών Δημάρχων των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Έρχομαι για να σας συναντήσω πρόσωπο προς πρόσωπο και να σας μεταφέρω την ευλογία και τις ευχές της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της μαρτυρικής Μητέρας σας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που θα βρεθώ στον τόπο σας, και θα συμπροσευχηθούμε όλοι μαζί να σταματήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, και να επικρατήσει η ειρήνη στην αδελφή Ουκρανία, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη