Οικονομική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία από Παγκόσμια Τράπεζα - ΕΕ - ΗΠΑ
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα και τη γειτονική Συρία. Στο ίδιο πνεύμα, ΕΕ και ΗΠΑ προετοιμάζονται για αποστολή οικονομικής αρωγής στις πληγείσες περιοχής.
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, επισήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός παρέχει «άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές».
ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει φόβους πως μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση, η οποία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για πιθανή επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.
ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες-μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα. Από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής, ανακοινώθηκε ότι τον Μάρτιο θα γίνει διάσκεψη δωρητών για τις πληγείσες περιοχές, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.
ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες, συζήτησαν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσιγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, «επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», και σύντομα η Ουάσιγκτον «θα μπορεί να πει περισσότερα για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε λεπτομέρειες για τις ανάγκες της Τουρκίας και η Ουάσιγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες που ανέφεραν οι Τούρκοι».
Όπως είπε ο Νεντ Πράις, αμερικανικά ελικόπτερα βοηθούν τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση, ενώ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενη από 200 άτομα. Οι ΗΠΑ επίσης σχεδιάζουν να αποστείλουν γεννήτριες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, νερό και συστήματα καθαρισμού του νερού.
Ο Νεντ Πράις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και προέτρεψε την κυβέρνηση Άσαντ να επιτρέψει αμέσως να περάσει η βοήθεια μέσω των μεθοριακών διαβάσεων.