ΟΗΕ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας από σήμερα η Ελλάδα - Έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας από Γεραπετρίτη
Εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και με δυο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των μεγάλων αποφάσεων.
Η παρουσία της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , ως μη μόνιμο μέλος, κινείται σε δύο βασικούς άξονες: τη συμμετοχή της χώρας μας την επόμενη διετία στη λήψη αποφάσεων για σημαντικές διεθνείς κρίσεις, και παράλληλα στην προώθηση κρίσιμων εθνικών προτεραιοτήτων, με φόντο τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά και την προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική αποδίδει μεγάλη σημασία στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και - σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr - στη θαλάσσια ασφάλεια (maritime security) φέρεται πως θα είναι αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση την οποία θα διοργανώσει η χώρα μας όταν αναλάβει για έναν μήνα την εκ περιτροπής Προεδρία, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάϊο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα, για ευνόητους λόγους, θα επιδιώξει να προωθήσει περαιτέρω τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ως το μοναδικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ωκεανούς και τις θάλασσες, καθώς αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως οτιδήποτε σχετικό συμβαίνει στον πλανήτη μπορεί να επηρεάσει κατάστασεις ακόμη και στη γειτονιά μας.
Παράλληλα, αναμένεται να αναδειχθεί η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τις τρομοκρατικές απειλές, όπως των Χούθι, προβάλλοντας τη συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός πως την τρέχουσα περίοδο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει τόσο την επιχειρησιακή διοίκηση από το Στρατηγείο της Λάρισας όσο και την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της χώρας μας για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η θαλάσσια ασφάλεια «επηρεάζεται σαφώς από τα συμφέροντα της Ελλάδας ως ένα ναυτικό έθνος με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο».
Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης , η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας της φιλοδοξεί να γίνει ένας έντιμος μεσολαβητής μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και πιο πολύπλοκες από ποτέ.
Η λήψη αποφάσεων
Η διαδικασία ψηφοφορίας απαιτεί τουλάχιστον εννέα μέλη, τα οποία θα πρέπει να υπερψηφίσουν μία απόφαση για να υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάθε μέλος μπορεί να υπερψηφίζει, να καταψηφίζει ή να απέχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν με αντιπρόσωπό τους στις συζητήσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επιπλέον, τα Μέλη του Συμβουλίου συμμετέχουν στις «άτυπες συναντήσεις», οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Τέλος, μπορούν να δημιουργούν ομάδες εργασίες με συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο, προκειμένου να προωθήσουν τις προτεραιότητές τους.
Κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις και μπορεί να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, ο Πρόεδρος, με τη συναίνεση των μελών, μπορεί να εκδίδει δηλώσεις, ανακοινώσεις τύπου και επιστολές εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.