ΟΗΕ: «Καταρρέουν» οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία - Η επισιτιστική κρίση απειλεί τον πλανήτη
Παγκόσμια ανησυχία για τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων με χαρακτηριστικά τις ελλείψεις προϊόντων και την απότομη άνοδο των τιμών στα γεωργικά προϊόντα.
Οι τιμές για βασικά τρόφιμα, όπως το σιτάρι, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, όπως και ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει το κόστος πολλών βασικών προϊόντων μαζί.
Καταρρέει η αγορά τροφίμων στην Ουκρανία
Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε σήμερα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν με ένα τμήμα των υποδομών να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα με είδη μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.
Ο Γιάκομπ Κερν, ένας συντονιστής του Προγράμματος για την ουκρανική κρίση, εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κατάσταση στις "περικυκλωμένες πόλεις", όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι εξαντλούνται οι προμήθειες και ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν τρόφιμα δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι «οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναθεωρήθηκαν σε 47,8 εκατομμύρια τόνους, απότομα κάτω από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 62,8 εκατομμύρια, με το Συμβούλιο να επισημαίνει ότι οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα δοκιμαστικές και υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα».
Ποιοι θα πεινάσουν
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν ήδη σε συνθήκες επισιτικής επισφάλειας, ενώ 44 εκατ. άτομα σε 38 διαφορετικές χώρες μπορεί να βρεθούν στο κατώφλι της πείνας φέτος.
Ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, έχει δημιουργηθεί μια τέλεια καταιγίδα: τρόφιμα, τιμές ενέργειας, πληθωρισμός.
Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού και ουκρανικού σιταριού, με τις τιμές του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 50% ήδη αυτό τον μήνα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα σε σιτάρι μειώνεται.
«Χώρες όπως η Νιγηρία, η Υεμένη και το Μπανγκλαντές ήδη νιώθουν τις συνέπειες των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών. Ωστόσο, το χτύπημα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο: εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πεινάσουν λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων, των απαγορεύσεων εξαγωγών και της χαμένης σοδειάς της Ουκρανίας» ανέφερε ο Peter Ceretti, ανώτερος αναλυτής στο Eurasia Group.
Στοκάρουν τρόφιμα και είδη επιβίωσης οι Ευρωπαίοι
Οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται εξοπλισμό επιβίωσης όπως υπνόσακους και κουζίνες για κάμπινγκ, καθώς και κονσέρβες και αποξηραμένα τρόφιμα, εν μέρει για να δωρίσουν στους πρόσφυγες που φτάνουν από την Ουκρανία και επίσης λόγω των φόβων για διακοπή των προμηθειών και εξάπλωση των συγκρούσεων.
Οι πωλήσεις γάλακτος σε σκόνη, ζυμαρικών, δημητριακών και τροφίμων σε κονσέρβες αυξήθηκαν έως και 20% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τη σουηδική αλυσίδα τροφίμων, Ica Gruppen.
Ο διευθυντής αγορών της Ica Sweden, Andreas Sbrodigliga, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές προμηθεύονται προϊόντα για τον εαυτό τους, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αγοράζουν επίσης προϊόντα για να τα στείλουν στην Ουκρανία.
Στην Ολλανδία ο Jimmy Bakker στέλεχος της εταιρείας παραδόσεων κατ’οίκον, Dumpstore Amsterdam, δηλώνει από έχουν αυξηθεί πολύ οι πωλήσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι άνθρωποι αγόραζαν κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, ραδιόφωνα και σόμπες. Την περασμένη εβδομάδα, οι άνθρωποι νοίκιασαν οχήματα και επρόκειτο να πάνε στην Ουκρανία με το αυτοκίνητο για να παραδώσουν τα προϊόντα» ανέφερε.
Στο μεταξύ η διαταγή του Πούτιν στην στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση υψηλού συναγερμού οδήγησαν πολλούς Ευρωπαίους να σπεύσουν να αγοράσουν χάπια ιωδίου που πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από τα πυρηνικά.
Στην Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς από τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, η αλυσίδα καταστημάτων Zabka ανέφερε αύξηση πωλήσεων κονσερβοποιημένων προϊόντων, ρυζιού, δημητριακών και εμφιαλωμένου νερού σε ορισμένες περιοχές λόγω των συλλογών ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες.
Και η αλυσίδα φαρμακείων Rossmann, ανέφερε ότι κοντεύουν να εξαφανιστούν από τα ράφια σε καταστήματά της στην Πολωνία, προϊόντα υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια, τζελ, σαπούνια, οδοντόκρεμες.
Πλαφόν σε λάδι και αλεύρι σε καταστήματα στη Γερμανία
Η γερμανική εταιρεία χονδρικής πώλησης Metro έχει θέσει προσωρινά πλαφόν στην ποσότητα που μπορούν να αγοράσουν οι αγοραστές για ορισμένα προϊόντα, όπως λάδι και αλεύρι, αλλά είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τους καταναλωτές να αποθηκεύουν αποθέματα, προσθέτοντας ότι οι νέες προμήθειες είναι καθ’ οδόν.
«Παρατηρούμε επί του παρόντος υψηλή τιμή και από τους εμπορικούς πελάτες μας για διάφορα τρόφιμα μακράς διαρκείας, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αγορά προμηθειών για βοήθεια στους πρόσφυγες», είπε ένας εκπρόσωπος.
Μάλιστα οι εμπορικές ενώσεις BGA της Γερμανίας προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις στο εμπόριο τροφίμων, καθώς και να μειώσει τα αποθέματα χαρτιού υγείας, αλλά και χημικών καθαριστικών.
Ωστόσο, οι περισσότεροι έμποροι λιανικής έχουν ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τότε που τα lockdown λόγω COVID-19 προκάλεσαν φρενίτιδα αγορών το 2020.
«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για πανικό», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βουλγαρίας, ο Ντιμίταρ Μαργαρίτοφ, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Καταναλωτών της χώρας.
Η ολλανδική εταιρεία λιανικής Ahold Delhaize είπε ότι σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις στα καταστήματά της στην Τσεχία λόγω των ανθρώπων που αγοράζουν δωρεές για πρόσφυγες, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού μας στην Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή και έχουμε αρκετά προϊόντα για τους πελάτες μας σε απόθεμα και στους προμηθευτές μας», δήλωσε η εταιρεία.