ΟΗΕ: «Η Ελλάδα απέτυχε να εντοπίσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε δομή μεταναστών στη Σάμο»
Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καταγγέλλει «συστημικές αποτυχίες» σε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση.
Δημήτρης Σουλτογιάννης - Ανταπόκριση: Νέα Υόρκη
Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καταγγέλλει «συστημικές αποτυχίες» σε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση. Η επιστολή επικεντρώνεται σε 14 γυναίκες θύματα σωματεμπορίας, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων βιασμού. Λέει ότι έως και 285 αιτούντες άσυλο μπορεί να είναι θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Μάλιστα υπάρχει και καταγγελία συγκεκριμένου περιστατικού: σε μια γυναίκα, που γέννησε στη Σάμο, μέσα σε δομή, δεν της προσέφεραν ούτε καν μια αλλαξιά ρούχων.
Ειδικότερα, ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε ανησυχία, τη Δευτέρα, για την αποτυχία της Ελλάδας να εντοπίσει και να βοηθήσει θύματα σεξουαλικής εμπορίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει «χάσει» εκατοντάδες υποθέσεις σε κέντρο μεταναστών στο νησί της Σάμου. Σε επιστολή του προς τις ελληνικές αρχές, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων Σιομπάν Μουλάλι είπε ότι οι αρχές απέτυχαν να ταυτοποιήσουν 14 γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή καταναγκαστικής εργασίας, παρόλο που εμφανίζουν «σαφείς ενδείξεις» όπως τραυματισμούς, ουλές, σεξουαλικές ασθένειες ή εγκυμοσύνη.
Οι γυναίκες, που ήταν όλες από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική και είχαν ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, έφτασαν στο ελληνικό κέντρο το 2022 και δεν έλαβαν επαρκή στέγαση ή ιατρική, ψυχολογική και άλλη βοήθεια, αναφέρει ο Μουλάλι. «Έφτασαν στη Σάμο ως αιτούντες άσυλο και και οι 14 υποθέσεις καταδεικνύουν τις συστημικές αποτυχίες στον εντοπισμό επιζώντων της εμπορίας», σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. «Το περιβάλλον του CCAC δεν είναι κατάλληλο για έναν επιζώντα από εμπορία και σεξουαλική βία», έγραψε ο Μουλάλι, αναφερόμενος στο Κέντρο Πρόσβασης Κλειστού Ελέγχου στη Σάμο.
Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζουν εκείνες του οργανισμού
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα των ξένων ΜΜΕ για σχόλιο. Η Ελλάδα, η οποία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης 2015-16, σημείωσε αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περίπου 56.000 άνθρωποι πέρασαν παράτυπα στην Ελλάδα φέτος, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.
Η δομή της Σάμου, μια μεγάλη, πολυσύχναστη, βαριά επιτηρούμενη εγκατάσταση που περιβάλλεται από συρματοπλέγματα, άνοιξε από την κυβέρνηση το 2021 για να αντικαταστήσει την παλιά δομή στο Βαθύ - μια μολυσμένη μέχρι και από αρουραίους εγκατάσταση 7.000 ανθρώπων. Ο Μουλάλι υποστηρίζει ότι έως και 285 άλλοι αιτούντες άσυλο που έφτασαν εκεί το 2022 μπορεί επίσης να είναι πιθανά θύματα, χωρίς να αναφέρει πώς έφτασε σε αυτή την εκτίμηση.
Ένα από τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που περιγράφονται στην επιστολή, έμεινε έγκυος μετά από παρατεταμένες περιόδους σεξουαλικής βίας και γέννησε ένα κοριτσάκι μια μέρα μετά την άφιξή της στη Σάμο. Μόλις μεταφέρθηκε στο κέντρο από την αστυνομία, της ζήτησαν να μην αλλάξει ρούχα για τέσσερις εβδομάδες και έπρεπε να παραμείνει με το αίμα και τα λερωμένα από τον ιδρώτα ρούχα της εργασίας της, αναφέρει η επιστολή του Μουλάλι, ο οποίος είναι ένας από τους δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρουν και να συμβουλεύουν για συγκεκριμένα θέματα και κρίσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων δεν αντικατοπτρίζουν εκείνες του παγκόσμιου οργανισμού συνολικά.