Οιδίπους Επίδαυρος 2021: Το έργο του Σοφοκλή χωρίς θεούς αλλά με Γερμανούς βιομήχανους
Το έργο του Σοφοκλή προσέγγισε με σεβασμό η συγγραφέας Μάγια Τσάντε, και με την παράσταση αυτή θα κλείσει το φετινό φεστιβάλ, αλλά και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος «Σύγχρονοι αρχαίοι» (Contemporary Ancients), στον οποίο πέντε σύγχρονοι συγγραφείς (τέσσερις Έλληνες-ίδες και μία Γερμανίδα) κλήθηκαν να γράψουν ισάριθμα νέα έργα με αφορμή κάποια αρχαιοελληνική τραγωδία.
Ο Τόμας Όστερμάιερ σχολίασε ότι οι τραγωδίες κατά την εποχή τους ήταν σύγχρονα κείμενα και τόνισε την αντίστοιχη ανάγκη σήμερα να δημιουργηθούν σύγχρονα κείμενα, συμπληρώνοντας πως «οι αρχαίοι θα γελούσαν, αν ήξεραν ότι 2500 χρόνια μετά θα παίζαμε τα δικά τους έργα, αντί για τα δικά μας». Πρόσθεσε πως «τα καλά σύγχρονα έργα είναι σημάδι ύπαρξης ισχυρού πολιτισμού, ενώ το ανέβασμα μόνο παλιών έργων δείχνει αδυναμία στο συγκεκριμένο τομέα». Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος προχωράει σε προσαρμογές, διασκευές και σκηνικές επανεγγραφές των κλασικών κειμένων, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά λειτουργεί όπως οι αρχαίοι συγγραφείς, που αντλούσαν από έναν ήδη υπάρχοντα μύθο, διασκευάζοντάς τον: «Ο μύθος του Οιδίποδα προϋπήρχε του Σοφοκλή. Ο Σοφοκλής έγραψε μία εκδοχή αυτού του μύθου και τώρα η Μάγια Τσάντε έγραψε μία άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου», συμπλήρωσε.
Η συγγραφέας μιλώντας για το έργο της εξήγησε πως ναι μεν βρίσκεται σε διάλογο με το πρωτότυπο, αλλά αποδεσμεύεται από αυτό - κατ’ αρχήν όσον αφορά το θέμα της μοίρας και της θεϊκής παρουσίας: «ούτε εγώ ούτε ο Τόμας πιστεύουμε στη μοίρα, γι’ αυτό και στο έργο μας δεν υπάρχουν θεοί», τόνισε η Τσάντε. Τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό «Οιδίποδα», δηλαδή την οικογένεια των Γερμανών βιομηχάνων που απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ώσπου μια σειρά μυστικών που ανασύρονται αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους, είναι το αίτημα της αυτογνωσίας, της προσωπικής επίγνωσης του καθενός για το ρόλο που διαδραματίζει ο ίδιος στα γεγονότα της ζωής του, ακόμη κι όταν τείνει να τα κρύψει κάτω από το χαλί. «Αυτή η καταπίεση, η απόκρυψη της αλήθειας έχει καταστεί θεμελιώδης όρος για την επιβίωσή μας σήμερα. Η επίγνωση ότι εμείς οι ίδιοι προκαλούμε τα δεινά γύρω μας, σε προσωπικό και παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να αποδειχθεί συντριπτική», συμπλήρωσε ο Όστερμάιερ.
Σχολιάζοντας πως «το πρωτότυπο έργο του Σοφοκλή δεν μπορεί να μιλήσει για το σήμερα, καθώς η εποχή μας δεν έχει θεούς, ούτε βασιλιάδες, ούτε εμείς οριζόμαστε από τη μοίρα». Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου η παράσταση θα κριθεί από το απαιτητικό κοινό...