Οι Βρυξέλλες απέναντι στο «MAGA» του Τραμπ - Περισσότερη και ομοιογενή Ευρώπη, ζητά ο Μητσοτάκης
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πλέον ποιον έχουν απέναντί τους και αναζητούν τώρα κοινό βηματισμό για να αντιμετωπίσουν τον «σίφουνα» Τραμπ που σάρωσε τις ΗΠΑ.
Το σύστημα για να αντιμετωπίσουν την επιστροφή Τράμπ στον Λευκό Οίκο, ψάχνουν στην «Πούσκας Αρένα» οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. που πλέον όμως γνωρίζουν ποιον έχουν απέναντί τους.
Αυτό θα είναι το κυρίως πιάτο στο αποψινό δείπνο στη Βουδαπέστη, που όπως φάνηκε και από την αντίδραση του οικοδεσπότη Βίκτορ Όρμπαν, πανηγυρίζει για την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Σε αυτήν τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ, στα καμπανάκια που χτύπησε, ήδη από την Αθήνα, για το είδος της ευρωπαϊκής αντίδρασης, στη συνταγή «Make America Great Again» (MAGA), του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο …αντίδοτο, της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., στις νέες συνθήκες. «Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα», όπως τόνισε και από την εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, την Τετάρτη.
Περισσότερη Ευρώπη η πρόταση Μητσοτάκη
Στις παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός, θα καλέσει τους ομολόγους του, οι αποφάσεις προς αυτήν την αναγκαία κατεύθυνση, να μην αποδυναμώσουν σημαντικές προτεραιότητες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως οι πόροι που χρηματοδοτούν τις πολιτικές για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική κρίση.
Με τον «μπαμπούλα» Τράμπ για αυξημένους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, να πλανάται πάνω από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, ο Πρωθυπουργός, όπως μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές, θα δώσει έμφαση και στο «όπλο» για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, την έκθεση Ντράγκι. Μια συζήτηση, που όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση, υποδέχθηκαν με ψυχραιμία, την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας «την άψογη συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ και στην πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ». Άλλωστε, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει ο Flash.gr, έχουν δουλέψει προς αυτήν κατεύθυνση, γιατί όπως λένε από την Ηρώδου Αττικού, είναι πρόσφατο το δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις αμερικανικές κάλπες.
Ακόμη ιδιαίτερης σημασίας, είναι και η συνάντηση εργασίας, που είχε στην οικία του στα Χανιά ο κ. Μητσοτάκης, με ομάδα διαπρεπών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που συμμετείχαν σε κρίσιμες Επιτροπές του Κογκρέσου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προϊδεάζουν οι συνεργάτες του, θέλει να προσθέτει περισσότερη ένταση στις διεκδικήσεις για τα θέματα της ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτήν την στρέβλωση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, είχε αναδείξει ο Πρωθυπουργός και μέσω της επιστολής του στην Πρόεδρο της Κομισιόν, με αφορμή τις διακυμάνσεις που καταγράφονται σε χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι.