Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία: Η απόγνωση, τα ψέματα και η άτακτη φυγή
Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας είπε ψέματα ακόμη και στενό περιβάλλον του αφήνοντας τους ανθρώπους του μόνους ενώ προετοιμαζόταν για τη μεγάλη έξοδο.
Την κατάσταση λίγες ώρες πριν την εκκωφαντική πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ το διεθνές πρακτορείο Reuters σημειώνοντας ότι ο τέως πρόεδρος της Συρίας δεν εμπιστευόταν κανένα ενώ δρούσε σα να μη συνέβαινε τίποτα.
Επικαλούμενο άτομα τα οποία βρίσκονταν στον στενό πυρήνα του Άσαντ, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι λίγες ώρες πριν διαφύγει για τη Μόσχα, ο Άσαντ διαβεβαίωσε τους επικεφαλής του συριακού στρατού ότι η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη ήταν καθ' οδόν και προέτρεψε τις χερσαίες δυνάμεις να αντέξουν.
Ο Άσαντ μάλιστα είπε στον διευθυντή του προεδρικού του γραφείου το Σάββατο ότι θα επέστρεφε σπίτι του αλλά αντ' αυτού κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο. Παράλληλα, τηλεφώνησε στην σύμβουλο επικοινωνίας προκειμένου να συναντηθούν για να του γράψει έναν λόγω, στόχο, μόλις έφτασε στην προεδρική κατοικία έλειπαν όλοι.
«Ο Άσαντ άφησε τους υποστηρικτές του να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους» σημειώνει ένας στενός συνεργάτης του.
Η οικογένεια του Άσαντ δεν γνώριζε τίποτα
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ακόμη και ο μικρότερος αδελφός του Άσαντ, Μάχερ, ο οποίος είναι ο διοικητής της επίλεκτης 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Στρατού, δεν γνώριζε για τα σχέδια διαφυγής του. Ο Μάχερ πέταξε με ένα ελικόπτερο στο Ιράκ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Ρωσία, είπε ένας από τους ανθρώπους.
Η υπόλοιπη οικογένεια του τέως προέδρου έμεινε στη Δαμασκό την ώρα που η πρωτεύουσα έπεφτε στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με Σύρο βοηθό και αξιωματούχο ασφαλείας του Λιβάνου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών καθώς προσπάθησαν να διαφύγουν ωστόσο τραυματίστηκαν. Η τύχη τους έκτοτε αγνοείται.
Βίντεο από το σπίτι του Άσαντ, που τραβήχτηκαν από αντάρτες και πολίτες που συνωστίζονταν στο προεδρικό συγκρότημα μετά την φυγή του αποτυπώνουν τη βιαστική έξοδο.
Ρωσία και Ιράν του γύρισαν την πλάτη
Παρά το γεγονός ότι ο Σύρος πρόεδρος ζήτησε τη στρατιωτική αρωγή από τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, οι δυο χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν επρόκειτο να εμπλακούν στη σύγκρουση με τους αντάρτες.
Σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του Άσαντ στη ρωσική πρωτεύουσα είχε γίνει μόλις στις 28 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν την πτώση του και μια μέρα πριν οι αντάρτες καταλάβουν το Χαλέπι.
Πάντως, σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο Άσαντ απέκρυψε την πραγματικότητα από τους στενούς του συνεργάτες «Είπε στους διοικητές και τους συνεργάτες του μετά το ταξίδι του στη Μόσχα ότι ερχόταν στρατιωτική υποστήριξη», πρόσθεσε ο Μπαχρά. «Τους έλεγε ψέματα. Το μήνυμα που έλαβε από τη Μόσχα ήταν αρνητικό».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Ρωσία είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Συρίας στο παρελθόν, αλλά η προτεραιότητά της τώρα ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τέσσερις ημέρες μετά από αυτό το ταξίδι, στις 2 Δεκεμβρίου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi συναντήθηκε με τον Assad στη Δαμασκό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι αντάρτες της ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS) είχαν καταλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας το Χαλέπι και αναπτύσσονταν προς τα νότια καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέρρεαν.
Ο Άσαντ ήταν εμφανώς στενοχωρημένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης και παραδέχτηκε ότι ο στρατός του ήταν πολύ αποδυναμωμένος για να υποστηρίξει αποτελεσματική αντίσταση, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.
Ωστόσο, ο Άσαντ δεν ζήτησε ποτέ από την Τεχεράνη να αναπτύξει δυνάμεις στη Συρία, σύμφωνα με δύο ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που είπαν ότι κατανοούσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση ως λόγο για να στοχεύσει τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία ή ακόμα και το ίδιο το Ιράν.
Η εκκωφαντική έξοδος του Άσαντ
Αφού εξάντλησε τις επιλογές του, ο Άσαντ αποδέχθηκε τελικά το αναπόφευκτο της πτώσης του και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, τερματίζοντας τη δυναστική κυριαρχία της οικογένειάς του που χρονολογείται από το 1971.
Τρία μέλη του στενού κύκλου του Άσαντ δήλωσαν ότι αρχικά ήθελε να αναζητήσει καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν το Χαλέπι και τη Χομς και προχωρούσαν προς τη Δαμασκό. Ωστόσο, οι πηγές που επικαλείται το Reuters τόνισαν ότι τα Εμιράτα αρνήθηκαν να του παράσχουν προστασία καθώς φοβήθηκαν μια διεθνή αντίδραση επειδή επρόκειτο για μια προσωπικότητα που υπόκειται σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις για φερόμενη χρήση χημικών όπλων σε μια καταστολή των ανταρτών, κατηγορίες που ο Άσαντ έχει απορρίψει ως κατασκεύασμα.
Ωστόσο, η Μόσχα, αν και δεν ήθελε να επέμβει στρατιωτικά, δεν ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον Άσαντ, σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που παρευρέθηκε στο φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας για τη διασφάλιση της εξόδου του Άσαντ, δεσμεύοντας την Τουρκία και το Κατάρ να αξιοποιήσουν τις συνδέσεις τους με το HTS (την ομάδα των ανταρτών).
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Λαβρόφ έκανε «ό,τι μπορούσε» για να εξασφαλίσει αποχώρηση του Άσαντ. Το Κατάρ και η Τουρκία συμφώνησαν με το HTS για να διευκολύνουν την έξοδο του Άσαντ, ανέφεραν τρεις από τις πηγές, παρά τον επίσημο ισχυρισμό και των δύο χωρών ότι δεν είχαν επαφές με το HTS, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Μόσχα συντονίστηκε επίσης με γειτονικά κράτη για να διασφαλίσει ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο που έφευγε από τον συριακό εναέριο χώρο με τον Άσαντ δεν θα αναχαιτιστεί ή θα στοχοποιηθεί, ανέφεραν τρεις από τις πηγές.