Οι Ταλιμπάν την απαγόρευσαν, αλλά η παπαρούνα ανθίζει στο Αφγανιστάν
Οι καλλιέργειες παπαρούνας, της πρώτης ύλης για το όπιο και την ηρωίνη, εκτείνονται σε 128.000 στρέμματα στο Αφγανιστάν, όπου το 80% του πληθυσμού ζει χάρη στη γεωργία.
Οι καλλιέργειες παπαρούνας, της πρώτης ύλης στη διαδικασία παραγωγής οπίου και ηρωίνης, μεγεθύνθηκαν κατά 19% το 2024. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/11) ο ΟΗΕ, δυο χρόνια μετά το διάταγμα για την απαγόρευση της καλλιέργειας της παπαρούνας που εξέδωσε ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν. Ένα διάταγμα που οδήγησε σε κατάρρευση τη συγκομιδή και μείωσή της κατά 95% στο Αφγανιστάν, που μέχρι τότε ήταν η πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την παραγωγή της παπαρούνας.
Το τρέχον διάστημα οι καλλιέργειες παπαρούνας εκτείνονται σε 128.000 στρέμματα στο Αφγανιστάν, όπου το 80% του πληθυσμού ζει χάρη στη γεωργία, σύμφωνα με έκθεση και δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).
Πρόκειται για επιφάνεια αυξημένη κατά «19% από την αντίστοιχη εποχή της περασμένης χρονιάς» αν και απέχει ακόμη πολύ από τα 2.320.000 στρέμματα που καταγράφονταν όταν ο εμίρης Χιμπατουλά Αχουνζάντα εξέδωσε το διάταγμά του τον Απρίλιο του 2022, σχεδόν έναν χρόνο αφότου επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με έκθεση του ONUDC.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει εξάλλου ότι οι καλλιέργειες παπαρούνας, οι οποίες άλλοτε εντοπίζονταν κατά κύριο λόγο στο νότιο Αφγανιστάν, ιστορικό οχυρό των Ταλιμπάν, μεταφέρθηκε το 2024 προς τον βορρά.
Επεκτάθηκε για παράδειγμα στην Μπανταχσάν, όπου τον Μάιο συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και ειδικές μονάδες κατά των ναρκωτικών, που αναπτύχθηκαν για να καταστρέψουν καλλιέργειες, είχαν αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους.
Η απαγόρευση απογείωσε την τιμή
Μετά την απαγόρευση, η τιμή του αποξηραμένου φυτού, από το οποίο παράγεται όπιο και ηρωίνη, απογειώθηκε.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, σταθεροποιήθηκε περί τα 730 δολάρια το κιλό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ κυμαινόταν περί τα 100 δολάρια το κιλό πριν από το 2022.
Στο Αφγανιστάν, το οποίο συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι αγρότες λένε πως δεν τους ικανοποιούν οι προτεινόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς είναι ελάχιστα τα φυτά που προσφέρουν έσοδα συγκρίσιμα με αυτή της παπαρούνας και δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο νερό.
Για τους ερευνητές του International Crisis Group (ICG), για να υποστηριχθεί η «νόμιμη» γεωργία θα χρειαστούν «περισσότερη άρδευση, εξοπλισμός ψυχρής αποθήκευσης προϊόντων και καλύτεροι δρόμοι». Ωστόσο, σημείωναν σε έκθεσή του ινστιτούτου τον Σεπτέμβριο, «οι Ταλιμπάν δεν έχουν τον προϋπολογισμό για τέτοιες επενδύσεις», ενώ «καθώς οι τιμές του οπίου αυξήθηκαν ραγδαία», οι καλλιεργητές «μπαίνουν σε πειρασμό να παραβιάσουν την απαγόρευση» της καλλιέργειας παπαρούνας.
Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MINUA) πρότεινε πρόσφατα στην Καμπούλ συνομιλίες για να προσφερθεί βοήθεια για τη μετάβαση σε εναλλακτικές καλλιέργειες, κάτι που δεν έχουν πάψει να ζητούν οι Ταλιμπάν.