Οι στιχουργοί των ύμνων μεγάλων ομάδων: Από το YNWA στον... Καζαντζίδη!
Οι ύμνοι των ομάδων τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζουν τις ιδέες ενός συλλόγου, αλλά και τον χαρακτήρα των φιλάθλων τους. Σίγουρα, κάποιοι θα έχουμε τραγουδήσει άλλων ομάδων χωρίς να το θέλουμε. Έτσι, ας δούμε μαζί ποιοι έχουν «μείνει» στην ιστορία, καθώς μέσα σε αυτούς υπάρχει και... ελληνικό χρώμα.
1. Λίβερπουλ - YNWA
Ο ύμνος της Λίβερπουλ κρατάει τις «ρίζες» του από το 1945, όταν ο Όσκαρ Χάμερσταϊν ο δεύτερος έγραψε τους στίχους για ένα μιούζικαλ στις ΗΠΑ. Το 1963 οι Pacemakers και ο Γκέρι Μάρντσεν κυκλοφόρησαν το τραγούδι, το οποίο ήταν δική τους επιμέλειας και έμεινε στο νούμερο ένα των τραγουδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για 4 εβδομάδες. Έπειτα, ο ύμνος των «ρεντς» υιοθετήθηκε και από τους Beatles. Η Λίβερπουλ το υιοθέτησε την χρονιά 1966 μετά από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) εναντίον της Σέλτικ. Αξίζει να αναφερθεί πως οι «κέλτες» είχαν ως σύνθημα το τραγούδι αυτό πριν την αγγλική ομάδα.
2. Ρεάλ Μαδρίτης - «¡Hala Madrid!...y nada más»
Οι «μερένχες» έχουν το συγκεκριμένο ύμνο εδώ και μία δεκαετία, καθώς φτιάχτηκε μόλις το 2014. Ο λόγος είναι η κατάκτηση του 10ου Champions League, διότι η «βασίλισσα» έγινε η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Οι στίχοι είναι του Ισπανού δημοσιογράφου και ένθερμου φίλαθλου της Ρεάλ Μανουέλ Χαμπόις.
3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - «Glory, Glory Man United»
Οι «κόκκινοι διάβολοι» εκτός της ιστορίας τους, φημίζονται και για τον υπέροχο ύμνο που έχουν. Το τραγούδι αυτό προέχεται από Χριστιανικό ύμνο του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ με το όνομα «Glory, glory halleluia, glory, glory halleluia!». Έπειτα, το 1983 ο Φρανκ Ρενσό άλλαξε τους στίχους του ύμνου και τον έφερε στα... μέτρα της Γιουνάιτεντ.
Η πρώτη ομάδα που υιοθέτησε το τραγούδι αυτό ήταν πάλι Σκωτσέζικη, αλλά αυτή την φορά το έκανε η Χιμπέρνιαν. Επιπρόσθετα, αυτό το χρησιμοποίησαν και άλλες αγγλικές ομάδες με το πέρασμα των χρόνων (Τότεναμ, Λίντς).
4. Μπαρτσελόνα - Cant del Barça
Ο ύμνος των «μπλαουγκράνα» δημοσιοποιήθηκε το 1974 υπό την επιμέλεια του Καταλανού δημοσιογράφου Εσπινάς και ηθοποιού Πικάς. Ο λόγος που γράφτηκε ήταν για τα 75α γενέθλια του συλλόγου. Η μετατροπή του τραγουδιού έγινε το 2023 από την ορχήστρα του Βαγιές.
5. ΑΕΚ- «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια»
To 1971, ο Παπαϊωάννου ερμήνευσε τον ύμνο της Ένωσης , τον οποίο συνέθεσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης. Επίσης, η σύνθεση του έχει μία κρυφή ιστορία από πίσω. Συγκεκριμένα, ο τότε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου μετά από κόντρα με την διοίκηση έφυγε σε περιοδεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη το 1965 για την Γερμανία. Έτσι, ο έμπειρος συνθέτης, αλλά και τραγουδιστής κατάλαβε το ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή και τον παρότρυνε να γράψουν τον ύμνο της αγαπημένης τους ομάδας.
Συνοψίζοντας, όλοι ύμνοι των ομάδων είναι διαφορετικοί με τους περισσότερους να μιλάνε για την ιστορία του συλλόγου, αλλά υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι έχουν σκοπό να συγκινήσουν τον ακροατή, αλλά και τους φίλους της ομάδας.
Δημήτρης Δράκος