Οι Ρώσοι κατάσκοποι είναι παντού στη Δύση και πιο επικίνδυνοι παρά ποτέ
Είναι ασυνήθιστο για αρχηγούς κατασκοπείας να κοροϊδεύουν ανοιχτά τους αντιπάλους τους. Όμως τον περασμένο μήνα ο Μπιλ Μπερνς, ο διευθυντής της CIA, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην παρατήρηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε όφελος για την υπηρεσία του.
Η παρατήρηση μπορεί να έσπασε τα νεύρα στις «ειδικές υπηρεσίες» της Ρωσίας, όπως περιγράφει η χώρα τις υπηρεσίες πληροφοριών της. Οι Ρώσοι κατάσκοποι δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν για πόλεμο και στη συνέχεια εκδιώχθηκαν μαζικά από την Ευρώπη.
Όμως τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Royal United Services Institute (RUSI), μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο, και δημοσιεύτηκαν στον Economist, δείχνουν ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους, τελειοποιούν την τέχνη τους και εισέρχονται σε μια φάση νέου πολιτικού πολέμου κατά της Δύσης.
Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τους Ρώσους κατασκόπους. Το 2020, πράκτορες της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, δεν κατάφεραν να δηλητηριάσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης του οποίου ο αιφνίδιος θάνατος στις 16 Φεβρουαρίου ξεσήκωσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων.
Στη συνέχεια, η FSB έδωσε στο Κρεμλίνο μια ρόδινη εικόνα για το πώς θα εξελισσόταν ο πόλεμος, υπερβάλλοντας τα εσωτερικά τρωτά σημεία της Ουκρανίας. Δεν κατάφερε να εμποδίσει τις δυτικές υπηρεσίες να κλέψουν και να δημοσιεύσουν τα σχέδια της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία. Και δεν ήταν έτοιμη να σταματήσει μια σύντομη εξέγερση του Yevgeny Prigozhin, του αρχηγού της ομάδας μισθοφόρων Wagner, πέρυσι.
Η SVR, η υπηρεσία ξένων πληροφοριών της Ρωσίας, είδε την παρουσία της στην Ευρώπη να μειώνεται με περίπου 600 αξιωματικούς να έχουν εκδιωχθεί από πρεσβείες σε όλη την ήπειρο. Τουλάχιστον οκτώ «παράνομοι» - αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν χωρίς διπλωματική κάλυψη, που συχνά υποδύονταν τους μη Ρώσους εκτέθηκαν.
Η μελέτη, που γράφτηκε από τον Jack Watling και τον Nick Reynolds, ένα ζευγάρι αναλυτών του Royal United Services Institute, και τον Oleksandr Danylyuk, πρώην σύμβουλο του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας και επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, βασίζεται σε έγγραφα που «λήφθηκαν από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες» και συνεντεύξεις με τους σχετικούς επίσημους φορείς -προφανώς υπηρεσίες πληροφοριών- στην Ουκρανία και την Ευρώπη.
Μέχρι τα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη μελέτη, η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν πιο ειλικρινείς αναφορές από τις υπηρεσίες της. Έθεσε τον Σεργκέι Κιριγιένκο, αναπληρωτή επιτελάρχη του Κρεμλίνου, υπεύθυνο για τις «επιτροπές ειδικής επιρροής». Αυτές συντονίζουν τις επιχειρήσεις κατά της Δύσης και στη συνέχεια μετρούν την επίδρασή τους.
Οργανωμένες εκστρατείες προπαγάνδας και bots
Αυτή η αλλαγή στο προσωπικό φαίνεται να έχει οδηγήσει σε πιο συνεκτικές προπαγανδιστικές εκστρατείες από πλευράς της Ρωσίας στις δυτικές χώρες. Στη Μολδαβία, για παράδειγμα, μια κάπως διάσπαρτη προσπάθεια παραπληροφόρησης ενάντια στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πιο διαρκής και εστιασμένη πέρυσι. Αυτή η προσπάθεια συνέδεσε την πρόταση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ με τον πρόεδρο προσωπικά, κατηγορώντας τον για τα οικονομικά προβλήματα της Μολδαβίας.
Αυξήθηκαν επίσης οι εκστρατείες που στοχεύουν στην υπονόμευση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Τον Ιανουάριο, Γερμανοί ειδικοί δημοσίευσαν λεπτομέρειες για bots που μοιράζονταν εκατοντάδες χιλιάδες αναρτήσεις στη γερμανική γλώσσα την ημέρα από ένα δίκτυο 50.000 λογαριασμών κατά τη διάρκεια ενός μήνα στο X (πρώην Twitter). Στις 12 Φεβρουαρίου, η Γαλλία αποκάλυψε ένα μεγάλο δίκτυο ρωσικών τοποθεσιών που διαδίδουν παραπληροφόρηση στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.
Εν τω μεταξύ, η GRU, η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, έχει επίσης επαναπροσδιορίσει τις πρακτικές της. Τα τελευταία χρόνια η Μονάδα 29155 - η οποία είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τον Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην αξιωματικό της GRU, στο Σάλσμπερι της Βρετανίας το 2018 - είδε πολλά από το προσωπικό, τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις της να εκτίθενται από την Bellingcat. Η ερευνητική ομάδα βασίζεται σε δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες και σε αποχαρακτηρισμένες ρωσικές βάσεις δεδομένων των εκθέσεών του.
Η GRU κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απέλαση Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών στην Ευρώπη είχε κάνει πιο δύσκολη την οργάνωση επιχειρήσεων και τον έλεγχο πρακτόρων στο εξωτερικό -ένας λόγος για τον οποίο η εισβολή στην Ουκρανία πήγε στραβά.
Το αποτέλεσμα ήταν μία μεταρρύθμιση, η οποία ξεκίνησε το 2020 αλλά επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ, επικεφαλής της Μονάδας 29155, προήχθη σε αναπληρωτή επικεφαλής της GRU και δημιούργησε μια νέα «Υπηρεσία για Ειδικές Δραστηριότητες». Το προσωπικό της Μονάδας 29155 δεν κρατούν πλέον τα προσωπικά ή τηλέφωνα εργασίας τους στις εγκαταστάσεις της, χρησιμοποιώντας σταθερά τηλέφωνα.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε μια σειρά από ασφαλείς κατοικίες και όχι στο χώρο του ξενοδοχείου. Ενώ το ήμισυ του προσωπικού προερχόταν κάποτε από το Spetsnaz, τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, οι περισσότεροι από τους νεοσύλλεκτους δεν έχουν πλέον στρατιωτική εμπειρία, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας να τους αναγνωρίσουν μέσω παλιών φωτογραφιών ή βάσεων δεδομένων που ανακαλύφθηκαν.
Ένας ειδικός κλάδος της Υπηρεσίας Ειδικών Δραστηριοτήτων, έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα δίκτυο κατασκόπων που λειτουργεί υπό αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «πλήρη νομιμοποίηση», την ικανότητα να συγκεντρώνονται ακόμη και υπό στενή παρακολούθηση από μια υπηρεσία πληροφοριών.
Προσλαμβάνει εργολάβους μέσω εταιρειών-προμετωπίδων, κρατώντας τα ονόματα και τα στοιχεία τους εκτός κρατικών αρχείων και τοποθετεί τους αξιωματικούς της σε υπουργεία μη Άμυνας ή ιδιωτικές εταιρείες. Η GRU έχει επίσης στοχεύσει ξένους φοιτητές που σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια, πληρώνοντας υποτροφίες σε φοιτητές από τα Βαλκάνια, την Αφρική και αλλού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.