Ευκλείδης και Έφη «ψαρεύουν» στον ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσουν 10 βουλευτές
Λίγες ημέρες φαίνεται πως απομένουν πριν το πολιτικό διαζύγιο της τάσης των 6+6 (Αχτσιόγλου , Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Κατά πληροφορίες, χθες, Δευτέρα υπήρξε νέα σύσκεψη μεταξύ των κεντρικών στελεχών της τάσης προκειμένου να συζητήσουν πάνω στα συμπεράσματα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Κυριακής και να ορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Πολλοί εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει άλλη μια εβδομάδα παθών και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της, το αργότερο μέχρι της αρχές τις επομένης, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου θα είναι ραγδαίες.
Με τη διάσπαση να βρίσκεται προ των πυλών, τα στελέχη τα οποία αναμένεται να αποχωρήσουν δεν θα είναι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά από το σύνολο της πυραμίδας του κόμματος, δηλαδή Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την πολιτική κατεύθυνση της νέας ηγεσίας.
Ήδη, με φόντο την φυγή της Ομπρέλας υπήρξε ένα πρώτο κύμα αποχωρήσεων. Στο μεταξύ, με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται κατά πληροφορίες και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την Κυριακή αποχώρησε η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και είναι πιθανή η αποχώρηση της πλειοψηφίας των στελεχών της.
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Κόκκινο έτεινε εκ νέου χείρα φιλίας προς τους διαφωνούντες, στέλνοντας την ίδια ώρα ένα σαφές μήνυμα προς τους εν δυνάμει αποχωρήσαντες. Η αναφορά του πως "κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα" ήταν χαρακτηριστική. Μηνύματα πάντως έστειλε και κατά την ομιλία του στη βιβλιοπαρουσίαση του Ξενοφώντα Κοντιάδη, δηλώνοντας πως η εκλογή του άλλαξε πολλές καριέρες και φιλοδοξίες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αφήσει κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εντούτοις, το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Αξιωματική Αντιπολίτευση αφορά τον αριθμό «10». Κι' αυτό γιατί αποτελεί προϋπόθεση δημιουργίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τους διαφωνούντες. Εχθές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από κοινού με την Πέτη Πέρκα μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους «6+6» μιλώντας για 10 με 12 Βουλευτές.
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα-κλειδιά πλην των 7+2 βουλευτών, δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιοπούλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Θεανώς Φωτίου, της Μερόπης Τζούφη και της Σίας Αναγνωστοπούλου από τη μια και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα από την άλλη;
Ερώτημα λοιπόν, παραμένει το τι στάση θα κρατήσουν άλλοι 3-4 βουλευτές, οι οποίοι είτε στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου είτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ανήκουν στο ευρύτερο «μπλοκ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, πρόκειται για πρόσωπα που είχαν ψηφίσει λευκό κατά τη συγκρότηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την ίδια ώρα, ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει επισήμως και ανεπισήμως ο Βουλευτής Κώστας Μπάρκας.