Οι πιο συνηθισμένες απάτες μέσω διαδικτύου - Τι πρέπει να προσέχουμε εν όψει Χριστουγέννων
Τι σκαρφίζονται οι επιτήδειοι - Πώς πρέπει να πληρώσετε για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας.
Έχουν φαντασία που οργιάζει και θράσος απύθμενο. Επιτήδειοι που σκαρφίζονται χίλιους δυο τρόπους για να παγιδέψουν ανυποψίαστα θύματα με μοναδικό σκοπό, να τους αρπάξουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, εξ’ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου. Και φυσικά, πολλές φορές, τα καταφέρνουν. Ποιοι είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους; Ο κύριος Γιώργος Κορμάς, Εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ρίχνει φως στα μονοπάτια που προσπαθούν να μας παρασύρουν οι απατεώνες που κρύβονται στο «ψηφιακό σκοτάδι»…
«Ξέρετε υπάρχει εύρος απάτης, τεράστιο εύρος απάτης στο διαδίκτυο. Δεν είναι μόνο το στείλε μου λεφτά γιατί τα χρειάζεται κάποιος συγγενής σου ή το ότι είμαι αστυνόμος, για παράδειγμα, και χρειάζονται χρήματα για να τον γιο σου γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία. Μιλάμε για περιπτώσεις που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Είναι τόσο ευφάνταστοι όλοι αυτοί που κάνουν τις απάτες.
- Κάποτε είχαμε τις κληρονομιές. Παγίδευαν τον κόσμο και πήγαινε και έβαζε χρήματα σε δικηγόρους -υποτίθεται- για να διακινήσουν τις συναλλαγές.
- Τώρα επικαλούνται την εφορία,
- Επικαλούνται την κινητή τηλεφωνία, οτιδήποτε για να σε οδηγήσουν σε μία κατάσταση εμπιστοσύνης ώστε να τους δώσεις τους κωδικούς σου και μέσω του διαδικτύου να μπουν στα δεδομένα σου, εξ αποστάσεως.
- Επίσης μπορεί να σου πούνε ότι κέρδισες σε κάποιον διαγωνισμό και πρέπει να κάνεις ηλεκτρονικά μια συγκεκριμένη διαδικασία,
- ότι θα μπεις σε μια μετοχική τράπεζα,
- ότι έχεις κάποια ομόλογα που μπορείς να τα αυξήσεις,
- ότι μπορείς να μπεις σε μια δημοπρασία...
Ξέρετε, είναι απίστευτες οι απάτες που σκαρφίζονται, είναι πάρα πολλές.»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει ο κύριος Κορμάς, είναι όταν γίνονται συναλλαγές μέσω του τηλεφώνου. Οι απατεώνες του διαδικτύου έχουν βρει τον τρόπο να παγιδεύουν ακόμα και επιστήμονες, με τους γιατρούς ν’ αποτελούν μια εύκολα προσβάσιμη «λεία» , αφού συχνά παριστάνουν τους ασθενείς που πρέπει να τους πληρώσουν online…
«Πηγαίνουν για παράδειγμα σ’ ένα γιατρό και του λένε.. Γιατρέ μου δώσε μου το ΙΒΑΝ να σου βάλω τα χρήματα. Μετά τον παίρνουν τηλέφωνο και του λένε…Ξέρεις προσπαθώ να βάλω τα χρήματα αλλά δεν μπαίνουν στο λογαριασμό. Μήπως χρειάζεται να μου δώσεις κάποιον κωδικό επιβεβαίωσης; Και ξαφνικά βάζουν τον επαγγελματία σε μια διαδικασία να ψάχνεται δεξιά κι αριστερά. Κάποια στιγμή, του ζητάνε τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης, εκείνος τον δίνει και κάνουν τη συναλλαγή αυτοί προς όφελός τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί οι χρήστες του διαδικτύου, πόσο σοβαρό και πόσο επικίνδυνο είναι να δίνουν πληροφορίες είτε σε τραπεζικό επίπεδο, είτε κωδικούς . Από εκεί ξεκινάνε όλα. Πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος και πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε εμείς και προφανώς και οι εταιρείες, ότι ποτέ και για οποιοδήποτε λόγο δεν δίνουμε εξαψήφιους κωδικούς επιβεβαίωσης, δεν δίνουμε κωδικούς πρόσβασης, δεν δίνουμε οτιδήποτε άλλο.»
«Τώρα με την ΤΝ, γίνονται πιο προχωρημένες απάτες!» - Συμβουλές προστασίας
Αυτή είναι η καινούρια πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι ν’ αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να εξαπατούν και να γεμίζουν τους δικούς τους λογαριασμούς, με χρήματα που τους δίνουν ανυποψίαστοι πολίτες που πέφτουν στα «δίχτυα» τους…
«Την τεχνητή νοημοσύνη (TN), δυστυχώς εμείς μέχρι στιγμής τη βλέπουμε στην καθημερινότητά μας πιο πολύ στις απάτες, παρά στη βοήθεια προς τον καταναλωτή. Εγώ τουλάχιστον την ΤΝ τη συναντώ πλέον στις απάτες κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το αναδείξουμε, γιατί δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ακόμα και γι αυτό που βλέπεις στο διαδίκτυο. Αυτή είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη δυσκολία που οδηγεί πολύ κόσμο στο να χάνει περιουσίες ολόκληρες, γιατί τώρα πια με το Deepfake αρχίζουν και γίνονται οι απάτες πιο προχωρημένες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ακόμα και τη φωνή μας. Δημιουργούν δηλαδή με τη βοήθεια της ΤΝ, βίντεο με το πρόσωπό μας ή ηχητικά με τις φωνές μας και στη συνέχεια καλούν -συνήθως- ηλικιωμένους προφασιζόμενοι ότι είναι το παιδί τους, που τους ζητά να του βάλουν χρήματα σε κάποιον λογαριασμό.»
Ένας πολύ εύκολος τρόπος να προστατευθούμε κι εμείς αλλά και οι οικείοι μας, είναι ένας μυστικός κωδικός ασφαλείας, ένα συνθηματικό δηλαδή, μας λέει ο κύριος Κορμάς…
«Αυτή η απάτη, με τις ψεύτικες φωνές των οικείων μας, ήδη έχει ξεκινήσει και γίνεται. Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι να υπάρχει ένας οικογενειακός μυστικός κωδικός και σε περίπτωση που χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί. Σε κάποια τέτοια ύποπτη κίνηση δηλαδή, να είναι ένα σημείο αναφοράς, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, διότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στις χρηματικές συναλλαγές.
-Θα λέγατε ωστόσο ότι το προφίλ των θυμάτων έχει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Ας πούμε, ηλιακά…
Υπάρχει μία σχέση σε ότι αφορά στην ηλικία, αλλά επειδή τώρα η τεχνολογία εξελίσσεται και οι συναλλαγές γίνονται πιο εύκολες online από μικρότερες ηλικίες -π.χ. σε κρυπτονομίσματα, στις πυραμίδες και διάφορα άλλα τέτοια- πέφτουν θύματα και άνθρωποι νεότεροι και μάλιστα μπορώ να πω ότι την πατάνε πολλές φορές.
Τι σκαρφίζονται οι επιτήδειοι - Πώς να πληρώσετε για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας
Οι ιδέες που κατεβάζουν οι απατεώνες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να θησαυρίζουν, είναι πολλές. Ο κύριος Κορμάς μας εξηγεί τους τρόπους που χρησιμοποιούν όταν δημιουργούν ένα e-shop διαφημίζοντας προϊόντα, συνήθως σε καλύτερες τιμές. Ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων μας λέει, τρίβουν τα χέρια τους, γιατί οι δουλειές…ανθίζουν!
«Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα. Μπαίνεις για παράδειγμα σ’ ένα site και αγοράζεις κάποια προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα όμως, δεν σου έρχονται ποτέ. Ή σου έρχονται άλλα από αυτά που παρήγγειλες. Ή σου έρχονται πολύ λιγότερα. Δηλαδή αν παραγγείλεις προϊόντα των 1000 ευρώ και σου έρθει κάτι με 100 ευρώ, σ’ έχουν κλέψει. Έχουμε πολλές τέτοιες καταγγελίες. Υπάρχουν επίσης sites που πωλούν αγροτικά μηχανήματα ή ηλεκτρονικά προϊόντα και τα οποία λειτουργούν ως εξής…Δεν εκτελούν ποτέ την παραγγελία ή στέλνουν από τις τρεις παραγγελίες που δέχονται από πελάτες, μόνο στον έναν.
Και μετά ξέρετε ποια είναι η διαδικασία; Ότι πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι καταναλωτές τη δικαστική οδό, να κάνουν αγωγή και φυσικά να δώσουν περισσότερα χρήματα κι από αυτά που πλήρωσαν για την παραγγελία. Και κάπως έτσι θησαυρίζουν οι επιτήδειοι, γιατί πάνε στη λογική ότι από τους χίλιους, θ’ αντιδράσουν οι τρεις ή τέσσερις. Οι υπόλοιποι θα πουν την πάτησα κι έχασα τα λεφτά μου. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ισχυροί, απέναντι στην επιλογή μας να πληρώνουμε με αντικαταβολή!
-Οι προπληρωμένες κάρτες, είναι ένας τρόπος προστασίας για τον καταναλωτή;
Ναι, φυσικά. Προσφέρουν μια ασφάλεια ώστε να μην μπουν οι επιτήδειοι, σου πάρουν τους κωδικούς και αρπάξουν όλα τα χρήματα από τον λογαριασμό σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεν προσέξεις κι εκεί θα σε κλέψουν εάν δεν είσαι πιστός σε κάποιους σοβαρούς κανόνες, σε ότι αφορά στις κινήσεις που πρέπει να κάνεις.»