Ανάλυση Guardian για τη Μέση Ανατολή - Έκκληση για ψυχραιμία
Ολόκληρος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή περιμένοντας να δει πού θα οδηγηθεί η πολεμική διαμάχη που λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Σε μια ανάλυσή του, ο Guardian επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τι έπεται μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούν σε ηρεμία μετά το ισραηλινό χτύπημα από αέρος στο Ιράν, το οποίο εντείνει την ένταση στην περιοχή.
Το βρετανικό δίκτυο Guardian αναλύει τι συμβαίνει στη διπλωματική σκακιέρα αλλά και στο ίδιο το πεδίο. Υπήρχαν ελπίδε, έστω και λιγοστές αργά την Παρασκευή, ότι η προφανής απόπειρα κρούσης εναντίον μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Ισφαχάν ήταν αρκετά περιορισμένη ώστε να αποκρούσει την απειλή μιας μεγαλύτερης ιρανικής απάντησης και μιας ανεξέλεγκτης σπείρας βίας μεταξύ μιας πυρηνικής δύναμης και ενός κράτους που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει γρήγορα πυρηνικά όπλα.
Τι γνωρίζουμε για το τι συνέβη στο Ιράν
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, που μίλησε την Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι ότι έλαβαν πληροφορίες «της τελευταίας στιγμής» από το Ισραήλ σχετικά με μια δράση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράν. Το ειδησεογραφικό κανάλι N12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε επίσης πλήξει στόχους στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν εκρήξεις και στις δύο αυτές χώρες.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την κεντρική πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βόρεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ισφαχάν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην επαρχία Ισφαχάν.
Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια
Ένας Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει «άμεσο» σχέδιο για αντίποινα, και οι εκκλήσεις αυξάνονται διεθνώς προς το Ισραήλ και το Ιράν να αποκλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους.
Ωστόσο, οι κανόνες αντιπαράθεσης που υπήρχαν επί μακρόν μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ -μια σύγκρουση που παραδοσιακά διεξάγεται έμμεσα- έχουν όλο και περισσότερο ξηλωθεί κατά τους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, και ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι η τελευταία δραστηριότητα είναι απλώς ένα ακόμη μήνυμα ότι η διευρυνόμενη σύγκρουση έχει γίνει πιο δυναμική.
Έκκληση για ψυχραιμία και αποκλιμάκωση
Οι διεθνείς ηγέτες απηύθυναν έκκληση για ψυχραιμία, προκειμένου η κατάσταση να εκτονωθεί κατά το δυνατόν. Τόσο η G7 όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησαν να σταματήσουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ο φαύλος κύκλος των αντιποίνων.