Οι Ουκρανοί κόβουν τις γέφυρες στο Κουρσκ – Ο Ζελένσκι λέει θέλει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας
Με μεθοδικό ρυθμό η Ουκρανία καταστρέφει γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ. Αδυνατεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει την αντεπίθεση.
Με καταιγιστικό ρυθμό η Ουκρανία συνεχίζει την προέλασή της μέσα σε ρωσικό έδαφος, καταστρέφοντας τη μια γέφυρα μετά την άλλη, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκαλύπτει τους λόγους της ουκρανικής αντεπίθεσης, φανερώνοντας την τακτική κυρίως όμως την στρατηγική πίσω από τον θαρραλέο και ριψοκίνδυνο ελιγμό να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου.
Σύμφωνα με οπτικό υλικό και δημοσιεύματα στο Newsweek και το Focus η Ουκρανία φέρεται να κατέστρεψε μια τρίτη γέφυρα που χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη της ρωσικής στρατιωτικής επιμελητείας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, την ώρα που η Μόσχα προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση του Κιέβου σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική αντεπίθεση μέσα σε ρωσικό έδαφος.
Η νέα, τρίτη χρονολογικά, επίθεση σε γέφυρα στην περιοχή του Κουρσκ έγινε έξω από το χωριό Karyzh, δυτικά του Glushkovo και του Zvannoye. Αυτές οι αναφορές ήρθαν μια ημέρα αφότου ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk, δήλωσε ότι το Κίεβο κατέστρεψε μια γέφυρα στο Κουρσκ, βοηθώντας «να στερηθεί ο εχθρός από τις υλικοτεχνικές δυνατότητες».
Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (19/8) η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία την Κυριακή κατέστρεψε και τρίτη γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ. Το νέο πλήγμα φέρνει τη Ρωσία σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δεν μπορεί να μεταφέρει στρατεύματα και να ανασχέσει την ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ.
Ρώσος ανακριτής επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έπληξε χθες, Κυριακή, και προκάλεσε ζημιά σε τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας πολεμούν τις δυνάμεις του Κιέβου για σχεδόν δύο εβδομάδες.
«Στις 18 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα στοχευμένων βομβαρδισμών με τη χρήση πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού κατά κτιρίων κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών στο χωριό Καρίζ (...) υπέστη ζημιές τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ», δήλωσε εκπρόσωπος της των ρωσικών αρχών. Το βίντεο με τη δήλωση αυτή του εκπροσώπου αναρτήθηκε στο κανάλι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.
Ζελένκσι: Θέλουμε να κάνουμε ζώνη ασφαλείας
Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ουκρανική αντεπίθεση μέσα σε ρωσικό έδαφος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από τη Μόσχα στα σύνορα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος διατύπωσε σαφώς τον σκοπό της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.
Στην προηγούμενη επικοινωνία του, ο Ζελένσκι είχε υπονοήσει ότι η επιχείρηση αποσκοπούσε στην προστασία των κοινοτήτων στην παραμεθόρια περιοχή του Σούμι από τις συνεχείς επιθέσεις με πυροβολικό. Στην νυχτερινή του ομιλία την Κυριακή, ο Ζελένσκι τόνισε: «Η κύρια αποστολή μας στις αμυντικές επιχειρήσεις είναι πλέον να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος του επιτιθέμενου – την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ.»
Αδύναμη η Ρωσία να αντιδράσει
Η ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ εκτός από συμβολικό χαρακτήρα είχε και τακτικό-στρατηγικό υπόβαθρο. Σε τακτικό επίπεδο φαίνεται ότι η παράτολμη ενέργεια της Ουκρανίας έχει αποτέλεσμα. Η Ρωσία από εκεί που μαχόταν ένα πόλεμο φθοράς μέσα σε ουκρανικό έδαφος, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δυναμική και ενεργή αντεπίθεση της Ουκρανίας σε χώρο που δεν το περίμενε.
Οι εικόνες με τους ανεκπαίδευτους κληρωτούς Ρώσους στρατιώτες αιχμάλωτους των Ουκρανών στρατιωτών φανερώνουν ότι το πλήγμα έγινε σε τομέα που η Μόσχα θεωρούσε ασφαλή και δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν πεδίο μάχης. Την ώρα που η γραμμή του μετώπου είναι στατική στις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία, μέσα στην Ουκρανία, η μόνη κίνηση από πλευράς Ρωσίας να απαντήσει στην ουκρανική αντεπίθεση είναι έμμεση και έρχεται από την πλευρά της Λευκορωσίας.
η Λευκορωσία -στενός σύμμαχος του Πούτιν- φαίνεται πως μπαίνει στο «παιχνίδι» αφού δηλώνει πως έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία. Όπως μετέδωσε ο Guardian το Σαββατοκύριακο, το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων με την Ουκρανία, με προφανή σκοπό να απειλήσει το Κίεβο που βρίσκεται κοντά με τη Λευκορωσία και έτσι να αντισταθμίσει αν όχι να ανασχέσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας.