Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 1948 που «άνοιξαν» νέο κύκλο στον αθλητισμό [vid]
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο, ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου έδωσαν σε όλους μία νέα... γεύση σε τηλεοπτικό και αθλητικό επίπεδο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι μία διοργάνωση που ενώνει όλο τον κόσμο, από τα βάθη της Ανατολής έως την Δύση. Οι δύο «σκοτεινές» περιόδους, ήταν στον Μεγάλο Πόλεμο, αλλά και στον δεύτερο παγκόσμιο. Στις 29 Ιουλίου του 1948, η κοινωνία του αθλητισμού, γιόρτασε τους 14ους αγώνες στο Λονδίνο. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού από το BBC.
Τι έγινε με τις χώρες του «άξονα»
Η Γερμανία και η Ιαπωνία δεν προσκλήθηκαν για τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, διότι ήταν κόκκινο... πανί για χώρες όπως το Ισραήλ, την Πολωνία και πολλές άλλες. Βέβαια, ούτε και η Σοβιετική Ένωση δεν πήρε μέρος, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.
Η κατασκευή ταρτάν στο Γουέμπλεϊ
Το 1948, ήταν μία σημαντική χρονιά για το μεγαλύτερο στάδιο και πιο διαχρονικό του Νησιού, καθώς γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, κατασκευάστηκε στίβος, ο οποίος φιλοξένησε 4.002 αθλητές από 59 κράτη.
Ο Κάρολι Τάκατς και η δόξα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Ουγγρικής καταγωγής Ολυμπιονίκης, ήταν αθλητής της σκοποβολής. Το 1938, μετά από μία χειροβομβίδα που έσκασε στα χέρια του, τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του χέρι και όλα έμοιαζαν πως δεν θα ξανά αγωνιστεί σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.
Βέβαια, δεν το έβαλε κάτω και σε ηλικία 38 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο, νικώντας στον τελικό το φαβορί, Κάρλος Ενρίκε Ντίαζ Σάενθ Βαλιέντε από την Αργεντινή. Ο Τάκατς, κατέκτησε το πιο υψηλό βάθρο και στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι, το 1952.
Οι πρώτοι αγώνες με τηλεοπτική κάλυψη
Το BBC, πήρε τα δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων και για δεύτερη φορά οι φίλοι του αθλητισμού παρακολούθησαν την διοργάνωση από το σπίτι τους. Πάνω από 100.000 χιλιάδες τηλεοράσεις έβαλαν στους δέκτες τους στην Αγγλία τον θεσμό, ενώ παράλληλα «άνοιξε» και η εποχή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στα σπορ.
Ο πίνακας των μεταλλείων που είχε εκπλήξεις
Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948, δεν δόθηκαν στις... συνηθισμένες χώρες που βρίσκονται στο υψηλότερο βάθρο συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτός από τις ΗΠΑ που βρέθηκαν στην πρώτη θέση, η Σουηδία και η Ουγγαρία, ήταν στο top-5 της λίστας. Ως 6η επίσης, τερμάτισε η Φινλανδία, ενώ οι διοργανωτές κατάφεραν να βγουν 12οι κατακτώντας μόνο τρία χρυσά μετάλλια. Η Ελλάδα, δεν πήρε κάτι από την διοργάνωση.
Η συγκίνηση με τον Ροζέ Λεμπρανσού
Ο Γάλλος πρώην αθλητής της κωπηλασίας, είναι πια 102 χρόνων και είναι ο μοναδικός επιζών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948! Έτσι, η χώρα του, τον τίμησε κουβαλώντας την δάδα και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία που βρίσκεται στην τελετή της Ολυμπιακής φλόγας.
Συνοψίζοντας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 θα μείνουν σε όλους, ως την διοργάνωση που έκανε την... επανάσταση σε τηλεοπτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα έφερε πίσω την κανονικότητα στον πλανήτη, μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δημήτρης Δράκος