Οι νέοι «γυρνάνε την πλάτη» στις κάλπες – «Δεν μας ενδιαφέρει να ψηφίσουμε, δεν το ψάχνουμε»
Οι παραλίες της Αττικής άρχισαν να γεμίζουν από νωρίς το πρωί
Παραλία ή κάλπη φαίνεται πως είναι το κρίσιμο ερώτημα που θα κρίνει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024.
Η ώρα έφτασε, οι κάλπες άνοιξαν και ήδη οι «βιαστικοί« πολίτες σπεύδουν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους και να αναδείξουν τα κόμματα και τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία.
Ωστόσο σήμερα αν και ημέρα ευρωεκλογών, πολλοί είναι εκείνοι που από νωρίς έσπευσαν να δροσιστούν σε κάποια παραλία, αποδεικνύοντας προς το παρόν πως η ζέστη «νικά» την αποχή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια παρέα νέων, η οποία «ψήφισε» πανηγυρικά παραλία, όχι όμως λόγω θερμοκρασιών αλλά επειδή δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα και το τι συμβαίνει στον τόπο μας, αφού όπως λένε δεν υπάρχει κανείς στην πολιτική σκηνή που να τους εκφράζει.
«Δεν ψηφίζουμε εμείς, είναι επιλογή μας, δεν έχουμε άλλωστε κάποιον να υποστηρίξουμε. Το ψάχνουμε ακόμα αλλά να σας πω την αλήθεια δεν μας ενδιαφέρει κιόλας» είπαν στη δημοσιογράφο που προσπάθησε να τους μεταπείσει, υπενθυμίζοντας τους ότι έχουν ακόμα χρόνο να το σκεφτούν μιας και οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00.
Οι επτά περιφέρειες με αποχή ρεκόρ
Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρο ότι από τη μελέτη των αποτελεσμάτων στις προηγούμενες αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο, τα φώτα πέφτουν πάνω σε επτά περιφέρειες του εκλογικού χάρτη, στις οποίες το 2019 η αποχή ξεπέρασε το 50%, ανεβάζοντας το ποσοστό στην επικράτεια πάνω από το 40% και συγκεκριμένα στο 41,31%. Σε εκείνη την κάλπη επίσης σε τουλάχιστον 15 νομούς η αποχή είχε γράψει πάνω από το 40%.
Τον χορό είχε σύρει η Φλώρινα στην οποία το Μάιο του 2019 έξι στους δέκα εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του νομού δεν βρέθηκαν πίσω από το παραβάν.
Τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στην κατάταξη της ίδιας αναμέτρησης κατέλαβαν η Κεφαλονιά και η Λακωνία, όπου στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα το 56,87% και το 56,75% των εκλογέων των συγκεκριμένων περιοχών.
Στην πρώτη τετράδα είχε βρεθεί η Λέσβος, με περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους (53,96%) στο νησί της Σαπφούς να μην παίρνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία εκείνης της χρονιάς. Στο βόρειο Αιγαίο είχε καταγραφεί ακόμη μια από τις υψηλότερες αρνητικές επιδόσεις με περισσότερους από έναν στους δυο ψηφοφόρους (52,45%) της Σάμου να μην ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στο 51,34% είχε καταγραφεί η αποχή στην Α’ Αθήνας το 2019 ενώ κατά 51,19% λιγότερα ήταν τα ψηφοδέλτια που μπήκαν στις κάλπες της Ευρυτανίας.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το μειωμένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές που για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία, δεν είναι συνδεδεμένες με τη βουλευτική ή την αυτοδιοικητική κάλπη. Το κοντέρ της αποχής στις ευρωεκλογές στη Φλώρινα είχε σταματήσει στο 60,44%, στην Κεφαλονιά στο 63,05%, στη Λακωνία είχε δείξει 61,60% ενώ υψηλότερα ήταν τα ποσοστά και στις άλλες περιφέρειες και συγκεκριμένα, στη Λέσβο 58,67%, στη Σάμο 55,33%, στην Α΄Αθήνας 54,40%, και στην Ευρυτανία 54,02%.