Οι «μπιζιμπόντηδες» της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Οι Βρεττανοί (και γενικότερα οι Αγγλοσάξονες) έχουν έναν ορό, το Busy Body (τον οποίο έχουμε μεταφέρει στα ελληνικά ως …μπιζιμποντισμό), που τον χρησιμοποιούν, όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάποιον που «εμφανίζεται συνεχώς απασχολημένος», που «κάνει συνεχώς πράγματα», «που κάνει δηλώσεις για τα πάντα», αλλά τελικά όλα αυτά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είτε γιατί δεν υπήρχε καμμιά προετοιμασία για τα θέματα με τα οποία υποτίθεται ότι ασχολείται, είτε γιατί δεν είχε σχετική αρμοδιότητα για να φέρει αποτέλεσμα.
Την φράση αυτή, θυμήθηκα, παρακολουθώντας ορισμένους υπουργούς της σημερινής ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ μην το ξεχνάμε κυβέρνησης. Ποιο είναι το αντικείμενο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης?
Όπως λέει ο αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Χ. Τσιλιώτης «οι αρμοδιότητές της περιορίζονται στα τρέχοντα και επείγοντα ζητήματα, ενώ δεν μπορεί να αποφασίσει για μείζονα ζητήματα που δεν είναι επείγοντα και οι επιπτώσεις τους ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα του βίου αυτής της Κυβέρνησης».
Δηλαδή, στην ουσία οι υπηρεσιακοί υπουργοί είναι «υπουργοί περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένων αρμοδιοτήτων». Όπως λέμε πιο απλά, «τρέχουν το μαγαζί μέχρι τις εκλογές που θα το αναλάβει η κυβέρνηση που θέλει ο ελληνικός λαός»
Άρα, οι υπηρεσιακοί υπουργοί καλό είναι (για να μην πω ότι είναι υποχρεωμένοι) να κάνουν απλώς τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να διατηρείται η λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό και επιτρεπτό θα έλεγα εγώ, να κάνουν περιοδείες ανά την χώρα, αν δεν έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο και επείγον θέμα που να δικαιολογεί την παρουσία του υπουργού εκεί.
Δεν λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που θα «τρέξουν» και μετά την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Δεν έχει λόγο να κάνουν συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων συνδικαλιστικών και άλλων, εκτός και αν κάτι τέτοιο βοηθά στην καλύτερη οργάνωση του έργου τους που είναι «η πραγματοποίηση των εκλογών».
Και βέβαια δεν δίνουν υποσχέσεις ούτε σε ιδιώτες ούτε σε δημοτικούς άρχοντες για παραχωρήσεις χώρων ή προκηρύξεις διαγωνισμών για αγορές κάθε είδους υλικών.
Τέλος, πάνε στις απολύτως αναγκαίες και υποχρεωτικές διεθνείς συναντήσεις, κρατώντας χαμηλό προφίλ, μην κάνοντας ιδιαίτερες συναντήσεις και βέβαια μη δίνοντας κανενός είδους υποσχέσεις ή κάνοντας συζητήσεις για εθνικά ή αλλά ζητήματα. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί όλα τα μέλη της ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ, επαναλαμβάνω, κυβέρνησης τον ρολό τους.
Γιατί βλέπω υπουργούς που όχι μόνον κάνουν συναντήσεις - δημόσιες σχέσεις με φορείς και εταιρείες που «σχετίζονται» με τον χώρο ευθύνης των υπουργείων τους, όχι μόνον περιφέρονται ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκοντας κάθε είδους αφορμές αλλά προωθούν και στα μέσα ενημέρωσης με κάθε τρόπο- επίσημο και ανεπίσημο- όλες αυτές τις κινήσεις και επαφές του Και μάλιστα μερικές φορές με τρόπο που θα έλεγε κανείς πως θα μείνουν «ακλόνητοι» στις θέσεις τους για καμμιά δεκαετία.
Δεν ξέρω αν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δικαστικός ων, έχει τον χρόνο και την διάθεση να βάλει μερικούς στην θέση τους, εξάλλου μια εβδομάδα περίπου έμεινε πια.
Όμως αυτό που ξέρω και πρέπει να γνωρίζουν και οι ίδιοι αυτοί οι υπηρεσιακοί υπουργοί, πως οι κινήσεις τους καταγράφονται στην Πειραιώς.
Και για μερικούς αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τις πιθανές επιδιώξεις και επιθυμίες τους, που θα θελήσουν και την στήριξη του κόμματος της ΝΔ.