Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά
Στάση αναμονής τηρούν στην Κουμουνδούρου ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα βάζοντας βέβαια συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τον οποίο βλέπουν καταρχήν με θετική ματιά.
Αναφορικά με την αναφορά Ερντογάν στην Χάγη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να διαμηνύεται στην τουρκική πλευρά με καθαρό τρόπο πως η Ελλάδα θα δεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Ως προς το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, υπενθυμίζουν πως το 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα είχε πει ότι «στη Δυτ. Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης». Με αυτό ως δεδομένο διατυπώνουν τη θέση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να εργαλειοποιεί τη μειονότητα για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, θα πρέπει «να κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο Ταγίπ Ερντογάν να την επαναλάβει».
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εκτιμούν πως οι προτεραιότητες της Τουρκίας για αγορά f16 από τις Ηνωμένες πολιτείες και Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία επιβεβαιώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κρίσιμος στόχος της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα είναι η αξιοποίησή της στο πλαίσιο των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων για συγκεκριμένα οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Άγκυρας σε έναν συγκροτημένο ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Σε αντίθετη περίπτωση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επανέλθει σε πρακτικές που πυροδοτούν εντάσεις, αφού αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά, είχε ασκήσει κριτική στον Πρωθυπουργό τον οποίο είχε κατηγορήσει για «ΙΧ εξωτερική πολιτική», ενώ με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά τον είχε καλέσει «να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες». Πάντως, ζητούμενο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει θέσει 3 βασικές κόκκινες γραμμές: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.