Οι κοινοί φόβοι Μητσοτάκη και Τσίπρα
Του Σωτήρη Σταθόπουλου
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Τα εκλογικά διλήμματα εντείνονται, η πόλωση χτυπά «κόκκινο» ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση των μεγάλων κομμάτων προς τα μικρότερα. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που έχουν, συμφωνούν σε ένα ζήτημα, το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να τονίζουν στις προεκλογικές τους ομιλίες και όσο περνούν οι μέρες θα το επαναλαμβάνουν και αυτό δεν είναι άλλο από την συμμετοχή.
Τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα ποσοστά των αναποφάσιστων αλλά και όσων επιλέγουν την αποχή χαρακτηρίζονται από τους δημοσκόπους ιδιαιτέρως υψηλά λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Βέβαια τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν να πληροφορηθούν από τις μετρήσεις πως οι πολίτες εξακολουθούν να αποστασιοποιούνται από την πολιτική.
Το βλέπουν καθημερινά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου δεν συγκρίνεται ούτε με εκείνες του 2019. Με το ζόρι οι «γαλάζιοι» κομματάρχες ή εκείνοι της Κουμουνδούρου προσπαθούν να μαζέψουν τους υποστηρικτές των κομμάτων. Ζόρια έχουν και οι σκηνοθέτες οι οποίοι προσπαθούν να εξαφανίσουν τα όποια κενά υπάρχουν στις πλατείες.
Ο φόβος του «όλοι τα ίδια είναι»
Η απαξίωση, η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις μπορεί να μην είναι ένα καινούριο φαινόμενο, ωστόσο κάθε χρόνο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το «μότο» που ακούμε τελευταία στα διάφορα τηλεοπτικά γκάλοπ πως «όλοι τα ίδια είναι» αποτελεί μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο για την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα.
Οι περισσότεροι ψήφοι κατευθύνονται κυρίως προς τα άκρα δεξιά και τον Κυριάκο Βελόπουλο ή σε συνδυασμούς παντελώς άγνωστους. Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών η πόλωση θα είναι τέτοια που οι συγκεκριμένες διαρροές θα μειωθούν, ωστόσο επί του παρόντος δεν φαίνεται να ανατρέπεται η εικόνα.
Το γεγονός πως αναμετρώνται για την εξουσία ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός είναι ένα ακόμη σημείο πως μειώνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι ενδεικτικό πως από τα έξι κόμματα που μετείχαν στην τελευταία κοινοβουλευτική σύνθεση, μόνο το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις κάλπες με νέο αρχηγό.
Αυτό όσον αφορά τα πρόσωπα καθώς οι πολιτικές όμως που πρεσβεύουν έχουν σημαντικές διαφορές και ίσως αυτή να είναι μια ευκαιρία για την προσέλκυση ψηφοφόρων. Όμως τα προγράμματα ελάχιστα αποτελούν σημείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και οι καθημερινές κοκορομαχίες απομακρύνουν τους πολίτες από τις κάλπες.
Το άγχος για τους νέους
Πολύ συζήτηση γίνεται και για τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους από 17 έως 20 ετών. Η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά σε αυτή την κατηγορία, ανοίγματα κάνει και η ΝΔ μέσω των social media, μιλάμε άλλωστε για 500χιλιάδες ψηφοφόρους. Παραδοσιακά ωστόσο οι νέοι πότε δεν ήταν το δυνατό της κεντροδεξιάς παράταξη, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με βιντεάκια που αναρτά στο Τικ-Τοκ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκμεταλλευτεί την επικράτηση στο συγκεκριμένο τομέα, όμως στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε ένα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένη εκλογικής κατηγορίας τον Ιούλιο θα βρίσκεται στα νησιά ή σε θαλάσσιες τουριστικές περιοχές ως εποχικοί υπάλληλοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Κουμουνδούρου έχει αρχίσει τις γκρίνιες προς το υπουργείο Εσωτερικών καθώς δεν υπάρχουν διευκολύνσεις για εκείνους που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες.