Οι κωδικοί αριθμοί της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη
Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει τους στόχους του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχουμε και λέμε, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να έχει μπροστά το «4» το ποσοστό στις 25 Ιουνίου, η κοινοβουλευτική ομάδα να αριθμεί πάνω από 155 βουλευτές και στα Δωδεκάνησα, όπως είπε, να γράψει το κοντέρ πάνω από 50%. Αυτά τα λέει επίσημα, ωστόσο στην Πειραιώς ανεβάζουν λίγο παραπάνω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Άλλωστε οι μέχρι τώρα μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, τους δίνει αυτό το δικαίωμα.
Στην κεντροδεξιά παράταξη θέλουν να ξεπεράσουν το 41%, να συγκεντρώσουν από 158 – 160 έδρες και να μείνει αναλλοίωτος ο εκλογικός χάρτης και αν γίνει μπλε και η Ροδόπη τόσο το καλύτερο για τη ΝΔ. Ουσιαστικά εκείνο που επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να πάει ακόμη καλύτερα σε σχέση με τις εκλογές του 2019 κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς παράταξης μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
Ωστόσο μέχρι και την τελευταία μέρα στη ΝΔ θα συνεχίσουν να θέτουν το ζήτημα για τρίτες κάλπες τον Αύγουστο σε περίπτωση που δεν βγαίνουν τα κουκιά. Πρόκειται για ένα δίλημμα που φαίνεται να έχει πιάσει στην κοινωνία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν αν είναι πιθανό να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες οι οποίοι ελάχιστα ασχολούνται με την προεκλογική αντιπαράθεση, κάτι που αποτυπώνεται στην συμμετοχή τους στις κομματικές συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών.
Εκείνο που απασχολεί την Πειραιώς είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη νέα βουλή. Θα είναι 6 ή 7; Και ποιο θα είναι το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που δεν θα πιάσουν το 3%; Αν και βλέπουν κατακερματισμό των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ που αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουν τότε θα αλλάξουν αρκετά τα δεδομένα της αυτοδυναμίας.
Το γεγονός πως θα κατέβουν για πρώτη φορά, τα κόμματα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, δείχνει πως πιθανότατα η «Ελληνική Λύση» και η «ΝΙΚΗ» θα υποστούν νέες πιέσεις, ενώ οι «Σπαρτιάτες» που υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης χωρίς να είναι υποψήφιος, λογικά θα αλιεύσουν ψήφους από τα συγκεκριμένα κόμματα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη που δεν θα κατέβει σε αυτές τις εκλογές αλλά έχει δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους για Μητσοτάκη, μία κίνηση που εξόργισε τον πολιτικό του συνοδοιπόρο Θάνο Τζήμερο.
Οι υπολογισμοί που κάνουν στην Πειραιώς αφορούν κυρίως εξακομματική βουλή καθώς δεν βλέπουν να μπαίνει τελικά η «Νίκη» που ούτως ή άλλως δημοσκοπικά βρίσκεται στο όριο. Δυνάμεις δείχνει να χάνει και ο Κυριάκος Βελόπουλος αλλά πιθανότητα θα καταφέρει να πιάσει το 3%. Η αποχή είναι ένα ακόμη ζητούμενο το οποίο όπως είναι γνωστό δεν πλήττει το πρώτο αλλά τα υπόλοιπα κόμματα και αν η διαφορά είναι χαώδης όπως στις 21 Μαΐου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.