Οι κλέφτες δεν κάνουν...διακοπές - Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ για τις γιορτές
Χριστούγεννα. Πρωτοχρονιά. Γιορτές χαράς, ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και διακοπών. Το έορτασικό πνεύμα όμως, δεν τους αφορά όλους...
Συμμορίες αδίστακτων κακοποιών περιμένουν αυτές τις ημέρες για να κάνουν «χρυσές δουλειές», εκμεταλλευόμενες την απουσία ιδιοκτητών από τα σπίτια τους λόγω των διακοπών, τον συνωστισμό στα καταστήματα και στους δρόμους, τη χαλαρή διάθεση και άρα την έλλειψη προσοχής. Ακόμη και τα έθιμα μπορεί να μετατραπούν από στιγμές χαράς, σε παγίδες για ανυποψίαστους πολίτες!
Εισβολείς στα σπίτια: Τα ίδια τα θύματα ενημερώνουν τους διαρρήκτες, μέσω των Social Media! Αυτές τις ημέρες οι περισσότεροι πολίτες έχουν την συνήθεια -που μπορεί να αποβεί μοιραία- να κάνουν αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, πού θα πάνε διακοπές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Δίνουν στίγμα για το που που μένουν, ενώ προσδιορίζουν ακόμη και το χρόνο που θα λείψουν. Αυτές τις αναρτήσεις όμως δεν τις βλέπουν μόνο συγγενείς και φίλοι. Τις "ξεψαχνίζουν" και υποψήφιοι διαρρήκτες, που ενημερώνονται με λεπτομέρειες για το στόχο τους. Με τις αναλυτικές οδηγίες που τους δίνονται έτοιμες στο «πιάτο» από τα ίδια τα θύματα τους, ελαχιστοποιούνται μέχρι και οι κίνδυνοι να γίνουν αντιληπτοί και να συλληφθούν.
Γι' αυτό λοιπόν οι αστυνομικοί συμβουλεύουν να προσέχουν οι πολίτες, τι ανεβάζουν στο διαδίκτυο, εάν δεν θέλουν όταν επιστρέψουν από τις διακοπές, να βρουν τα σπίτια τους «λεηλατημένα».
H αστυνομία συμβουλεύει
Φεύγοντας από το σπίτι φροντίστε: Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας.
Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού. Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
Οι ληστές με τα... τριγωνάκια
Για τις συμμορίες δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσουν τα κάλαντα το τέλειο κόλπο για να κλέψουν, ακόμη και να ληστέψουν εκατοντάδες υποψήφια θύματα.
Τι πιο εύκολο άλλωστε να πείσει ένας κακοποιός...με τριγωνάκι, τον ιδιοκτήτη να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και στη συνέχεια είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης να τον κλέψει, είτε να του βγάλει ξαφνικά μαχαίρι ή όπλο και να τον ληστέψει.
Μέσα σε όλα αυτά, εάν προσθέσει κανείς και την τέλεια μεταμφίεση των ημερών, την στολή του Άγιου Βασίλη, γίνεται αντιληπτό πόσο εύκολα σχεδιάζεται και εκτελείται η ληστρική εισβολή. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή πού ανοίγεται την πόρτα σας, γιατί μπορεί ο «Άγιος Βασίλης» να μην ήρθε...με τα δώρα.
Βέβαια στο στόχαστρο των συμμοριών δεν μπαίνουν μόνο οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά και τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, αφού κάθε χρόνο υπάρχουν κρούσματα με θύματα ανηλίκους, ακόμη και με τραυματισμούς.
Συνωστισμός: Η χαρά των πορτοφολάδων
Και ενώ για όλους ο συνωστισμός που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα αλλά και κεντρικούς δρόμους προκαλεί εκνευρισμό, ταλαιπωρία και αγανάκτηση, για κάποιους άλλους είναι οι τέλειες συνθήκες για να δράσουν ανενόχλητοι!
Ολόκληρες συμμορίες στήνουν ενέδρες, όπου υπάρχει κοσμοσυρροή και με "ταχυδακτυλουργικές" κινήσεις αφαιρούν πορτοφόλια από τσάντες, παντελόνια και μπουφάν.
Μάλιστα στο κόλπο υπάρχουν τσιλιαδόροι, αλλά και καλοντυμένοι νέοι και νέες υπεράνω υποψίας, οι οποίοι μπορεί να σας απασχολήσουν με διάφορες ερωτήσεις για να αποσπάσουν την προσοχή σας και τελικά αντί γι αυτό, οι συνεργοί τους να αποσπάσουν χρήματα, κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Οι πορτοφολάδες μάλιστα, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αγαπημένο τους τέχνασμα που τις περισσότερες φορές στέφεται με επιτυχία, είναι να παραπατήσουν λόγω συνωστισμού και να πέσουν "κατά λάθος" επάνω στα θύματα τους, τα οποία μέχρι να καταλάβουν τι έχει συμβεί, έχουν γίνει καπνός!
Άλλες φορές πάλι, γυναίκες - "λησταρχίνες", παριστάνουν τις γνωστές ή τους συγγενείς που ενθουσιασμένες πέφτουν στην αγκαλιά κυρίως ηλικιωμένων, με το αποτέλεσμα όμως πάντα το ίδιο. Να πληρώσει το θύμα ακριβά, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, τη στιγμή της "επανασύνδεσης".
Και φυσικά, οι μέθοδοι εξελίσσονται. Ένας ακόμη τρόπος που έχουν σκαρφιστεί οι επιτήδειοι, είναι οι μέθοδος του "λεκέ"! Για την ακρίβεια, οι πορτοφολάδες λερώνουν με κάτι τα ρούχα του θύματος, για να του αποσπάσουν την προσοχή. Στη συνέχεια του λένε είτε ότι θα το βοηθήσουν, είτε παρακολουθώντας πότε θα σταματήσει για να καθαριστεί, του αφαιρούν την τσάντα!