Οι καύσωνες τύπου Καναδά και το θανατηφόρο φαινόμενο του «υγρού βολβού»
H κλιματική κρίση σημαίνει ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή όλο και πιο επικίνδυνης θερμότητας. Αυτήν την εβδομάδα στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι θερμοκρασίες έφτασαν σε ένα συγκλονιστικό 47,9C στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Εν μέσω θερμοκρασιών που απαντώνται πιο συχνά στην έρημο της Σαχάρας, δεκάδες έχουν πεθάνει από θερμποπληξία, την ώρα που άσφαλτος και καλώδια έλιωναν από τη ζέστη.
[caption id="attachment_1826982" align="alignnone" width="350"] Ο Simon Lewis[/caption]
Ένα άλλο κύμα νωρίτερα τον Ιούνιο «έψησε» πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής στους 50 ° C. Η ακραία ζέστη έφτασε στο Πακιστάν, όπου 20 παιδιά σε μια τάξη σχολείου λιποθύμησαν από τη ζέστη και χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ευτυχώς, επέζησαν.
Η επιπλέον θέρμανση από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει ότι τέτοια ακραία κύματα θερμότητας είναι πιο συχνά και οι επιστήμονες μπορούν τώρα να υπολογίσουν την αύξηση την πιθανότητά τους. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό κύμα θερμότητας του 2019 που σκότωσε 2.500 άτομα ήταν πέντε φορές πιο πιθανό από ό, τι θα ήταν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στα περισσότερα μέρη, τα ακραία κύματα καύσωνα έξω από το συνηθισμένο εύρος για μια περιοχή θα προκαλέσουν προβλήματα, από τη διατάραξη της οικονομίας έως την εκτεταμένη θνησιμότητα, ιδίως μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων. Ωστόσο, σε μέρη στη Μέση Ανατολή και την Ασία εμφανίζεται κάτι πραγματικά τρομακτικό: Το φαινόμενο του καύσωνα που καθιστά αδύνατη την επιβίωση!
Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες άνω των 50C όταν η υγρασία είναι χαμηλή, όταν οι θερμοκρασίες ταυτόχρονα με την υγρασία είναι υψηλές, ούτε η εφίδρωση ούτε το νερό μπορεί να μας δροσίσει. Αυτό που έχει σημασία είναι η θερμοκρασία στην οποία φτάνει ένα θερμόμετρο καλυμμένο με ένα υγρό πανί και δείχνει τη θερμοκρασία σε συνθήκες 100% υγρασίας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε παρατεταμένη έκθεση τέτοιες συνθήκες πέραν των 35C, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να κρυώσει το σώμα μας. Ούτε καν στη σκιά και ούτε με απεριόριστο νερό. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο του «υγρού βολβού»
Πέρυσι οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τοποθεσίες στον Περσικό Κόλπο αλλά και Πακιστάν είχαν ήδη φτάσει σε αυτό το κατώφλι, αν και μόνο για μία ή δύο ώρες, σε συγκεκριμένες περιοχές. Καθώς η αλλαγή του κλίματος αυξάνει τις θερμοκρασίες προς τα πάνω, οι καύσωνες θα διαρκούν περισσότερο και θα εμφανίζονται σε μεγαλύτερες περιοχές και σε νέες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής και των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, τις επόμενες δεκαετίες.
Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι πολίτες; Μειώστε κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυτήν τη δεκαετία και έπειτα φτάστε τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Δεύτερον, προετοιμαστείτε για τα αναπόφευκτα κύματα καύσωνα του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι η αρχική προτεραιότητα: η λήψη βασικών πληροφοριών σε άτομα και η μεταφορά ευάλωτων ατόμων σε κλιματιζόμενες τοποθεσίες. Οι προβλέψεις καυσώνων θα πρέπει να περιλαμβάνουν θερμοκρασίες υγρού βολβού, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν να κατανοούν τους κινδύνους.
Τα σχέδια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι τα κύματα θερμότητας εντείνουν τις διαρθρωτικές ανισότητες. Οι φτωχότερες γειτονιές έχουν συνήθως λιγότερους χώρους πρασίνου και έτσι θερμαίνονται περισσότερο, ενώ οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, συχνά με χαμηλή αμοιβή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Οι πλούσιοι αγοράζουν κλιματιστικά σε υψηλές τιμές όταν ένα κύμα καύσωνα βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν πολλές περισσότερες επιλογές να «αποδράσουν» από τον καύσωνα.
Πέρα από τη διαχείριση κρίσεων, οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν για να κάνουν τις χώρες να λειτουργήσουν στο νέο κλίμα που δημιουργούμε, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων φαινομένων. Σε όρους πολιτικής για το κλίμα αυτό είναι γνωστό ως «προσαρμογή».
Υψίστης σημασίας είναι ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός να είναι ανθεκτικός στα θερμά κύματα, καθώς οι άνθρωποι θα βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη από κλιματιστικές μονάδες, ανεμιστήρες και καταψύκτες, μέσα σωτήρια» σε ένα κύμα καύσωνα. Ομοίως, οι διαδικτυακές επικοινωνίες και τα κέντρα δεδομένων πρέπει να είναι ανθεκτικά στο μέλλον, καθώς αυτές είναι βασικές υπηρεσίες που χρειάζονται.
Πέρα από αυτό, χρειάζονται νέοι κανονισμοί για να επιτρέπουν στα κτίρια να διατηρούνται δροσερά ενώ γενικά υποδομές και μεταφορές πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργούν υπό πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές μπορούν να δημουργήσουν νέες προκλήσεις. Τα σπίτια παλιάς κατασκευής για να είναι ενεργειακά αποδοτικά πρέπει να αναβαθμιστούν. Οι πόλεις μπορούν να διατηρηθούν πιο δροσερές με πράσινες στέγες και περισσότερους χώρους πρασίνου, γεγονός που τις καθιστά επίσης καλύτερες περιοχές διαμονής.
Βασικό ζητούμενο είναι η βιώσιμη Γεωργία με σεβασμό στα οικοσυστήματα στα οποία βασιζόμαστε όλοι. Στο Μπαγκλαντές, μόλις δύο ημέρες ζεστού αέρα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους κατέστρεψαν 68.000 εκτάρια ρυζιού, επηρεάζοντας πάνω από 300.000 αγρότες με απώλειες 39 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (28 εκατομμύρια λίρες). Πρέπει να αναπτυχθούν νέες ποικιλίες ανθεκτικές στη θερμότητα. Η εναλλακτική λύση είναι το υψηλότερο κόστος των τροφίμων και οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν την φτώχεια και την εγκληματικότητα.
Δεδομένων αυτών των τεράστιων προκλήσεων, πώς τα πάνε οι κυβερνήσεις στην κλιματική προσαρμογή; Πολύ άσχημα. Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή υποχρέωνε τις χώρες να υποβάλουν τα σχέδια προσαρμογής τους, αλλά μόνο 13 χώρες το έχουν πράξει. Ένα από αυτά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα κυβερνητικά σχέδια κρίθηκαν από τους ανεξάρτητους συμβούλους της κυβέρνησης ότι «απέτυχαν να συμβαδίσουν με την επιδεινούμενη πραγματικότητα του κλιματικού κινδύνου».
Οι συνομιλίες για το κλίμα Cop26 της Γλασκόβης θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον σχεδιασμό προσαρμογής και τη χρηματοδότηση ευάλωτων χωρών. Για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις ολοένα και πιο άγριων θερμικών κυμάτων, η μείωση των εκπομπών θα πρέπει να συμβαδίζει με την προσαρμογή στον «καυτό κόσμο» που δημιουργούμε. Η σταθεροποίηση του κλίματος έως το 2050 είναι εφικτός κι εκ των ων ουκ άνευ για να επιβιώσουμε σε αυτόν τον νέο κόσμο. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε.