Οι «ιπτάμενοι» Ολλανδοί που άλλαξαν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου [vid]
Η ενδεκάδα της... παρέας των Γιόχαν (Κρόιφ, Νέεσκενς) που μεγαλούργησε τη δεκαετία του 70' και δίδαξε πως παίζεται το ποδόσφαιρο.
Αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις «βασίλισσες» δίχως στέμμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο λόγος φυσικά για την εθνική Ολλανδίας της δεκαετίας του 70’ που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Την Ολλανδία των Γιόχαν (Κρόιφ, Νέεσκενς) που έκανε τους φίλους του αθλήματος να παραμιλούν, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου, χάνοντας σε δύο τελικούς (1974, 1978) Παγκοσμίου Κυπέλλου από Δυτική Γερμανία και Αργεντινή, αντίστοιχα που ήταν και οι οικοδέσποινες των δύο διοργανώσεων.
Με αφορμή τον θάνατο του Γιόχαν Νέεσκενς, στο flash.gr θυμηθήκαμε την ενδεκάδα των… ιπτάμενων Ολλανδών στον τελικό του 1974, όπου η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ ηττήθηκε από τους Γερμανούς με 2-1, αν και προηγήθηκε στον τελικό με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιόχαν Νέεσκενς στην πρώτη φάση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γηπεδούχοι μέχρι να πάνε στη σέντρα για να δώσουν συνέχεια στον αγώνα, δεν είχαν ακουμπήσει την μπάλα αφού οι Ολλανδοί άλλαξαν την μπάλα, κέρδισαν το πέναλτι με τον Κρόιφ και ο Γιόχαν Νέεσκενς ήταν εκείνος που είχε ανοίξει το σκορ.
Ο Φράντισεκ Φάντροκ της ΑΕΚ
Εκείνη η Ολλανδία ήταν ένα κράμα του Άγιαξ των τριών σερί πρωταθλητριών (1971-1973) αλλά της Φέγενορντ που είχε κατακτήσει πρώτη την κορυφή της Ευρώπης. Μιλάμε για μια ομάδα όπου δεν υπήρχαν θέσεις στον αγωνιστικό χώρο και μπορούσες να δεις τον λίμπερο να βρίσκεται στην επίθεση και να συνδυάζεται με τον Γιόχαν Κρόιφ για παράδειγμα.
Ο Φράντισεκ Φάντροκ, ο γεννημένος Τσέχος και πολιτογραφημένος Ολλανδός προπονητής, ήταν αυτός που δημιούργησε τη μεγάλη Ολλανδία που θαυμάστηκε στο Μουντιάλ του 1974. Ο Φάντροκ που τη δεκαετία του 70’ ήρθε στην Ελλάδα και δημιούργησε τη σπουδαία ΑΕΚ της εποχής, ήταν εκείνος που οδήγησε την Ολλανδία στα τελικά του Μουντιάλ του 1974 αλλά στη συνέχεια έκανε χώρο για τον Ρίνους Μίχελς τον «στρατηγό» του Άγιαξ, ο οποίος είχε δίπλα του στα τελικά του Παγκοσμίου τον μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ.
Η «χρυσή» ενδεκάδα
Στο τέρμα ήταν ο Γιάν Γιόνγκμπλουντ, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στον τελικό του 1978 απέναντι στη Γερμανία. Ο παλαίμαχος γκολκίπερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, στις 30 Αύγουστο του 2023. Μέτρησε 686 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας, καθώς έπαιξε μέχρι τα 44 του! Αναγκάστηκε να σταματήσει, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Γκόου Αχέντ Ίνγκλις με τη Χάαρλεμ.
Ο δεξιός ακραίος αμυντικός Βιμ Σουρμπίρ (πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια σε ηλικία 75 ετών), υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη της εκπληκτικής ομάδας του Άγιαξ της δεκαετίας του '70 και φυσικά μέλος της εθνικής Ολλανδίας σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Είχε 392 συμμετοχές με τον Άγιαξ και κατέκτησε επτά πρωταθλήματα και φυσικά τα τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο… δικός μας Άρι Χάαν, ο οποίος εργάστηκε στον ΠΑΟΚ αλλά και στον Πανηλειακό ήταν ένας μέσος που δεν σταματούσε να τρέχει ενώ μπορούσε να καλύψει εξαιρετικά και όλες τις θέσεις στην άμυνα. Αγωνίστηκε σε 7 ευρωπαϊκούς τελικούς με Άγιαξ, Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης. Ένας μέσος που αυτή την εποχή θα ήταν το όνειρο κάθε προπονητή. Φοβερό το γκολ που πέτυχε το 1978 στα γήπεδα της Αργεντινής με αντίπαλο την Ιταλία. Ένα γκολ σήμα κατατεθέν.
O Βιμ Ράισμπερχεν υπήρξε ένας σύχρονος αμυντικός. Ένας παίκτης που όπως και όλοι οι Ολλανδοί ήξερε μπάλα. Μέλος της σπουδαίας Φέγενορντ εκείνης της εποχής (μεγάλη αντίπαλος του Άγιαξ) πανηγύρισε τίτλους σε συλλογικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε σε ομάδες της Ινδονησίας ενώ το 2019 ήταν προπονητής στα Νησιά Σολομώντα.
Ρούντι Κρολ. Η… σκούπα της εθνικής Ολλανδίας. Έπαιζε και ως αριστερός ακραίος οπισθοφύλακας. Για μια 15ετία βασικό στέλεχος της εθνικής Ολλανδίας και μέλος του τρομερού Άγιαξ της εποχής. Αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς εκείνης της εποχής. «Άρχοντας» της άμυνας, από εκείνον ξεκινούσαν τα πάντα.
Ο Βιμ Γιάνσεν υπήρξε το «μυαλό» της Ολλανδίας αλλά έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 χρόνων ύστερα από μάχη με την Άνοια, στις 25 Ιανουαρίου 2022. Έπαιζε στη Φέγενορντ, την πρώτη ομάδα της Ολλανδίας που κατέκτησε το Πρωταθλητριών και εν συνεχεία ακολούθησε ο Άγιαξ. «Είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο που αξίζει να ακούσεις να σου μιλάνε για το ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει για τον Γιάνσεν, ο Γιόχαν Κρόιφ. Προς το τέλος της καριέρας του έπαιξε και στον Άγιαξ αλλά όταν γύρισε ως αντίπαλος, οπαδός της Φέγενορντ του πέταξε μια χιονόμπαλα! Τον χτύπησε στο μάτι και τελικά δεν αγωνίστηκε. Και σαν προπονητής πέτυχε σπουδαία πράγματα σε Φέγενορντ και Σέλτικ.
Στη μεσαία γραμμή εκείνης της Ολλανδίας και ο 80χρονος πλέον Βιμ φαν Χάνεγκεμ, ο οποίος επίσης έπαιζε στη Φέγενορντ. Το παρατσούκλι «η καμπύλη», του δόθηκε λόγω του τρόπου που σούταρε με το εξωτερικό. Ως προπονητής, κατέκτησε το ολλανδικό πρωτάθλημα και κύπελλο με τη Φέγενορντ ενώ για ένα διάστημα πέρασε και από το τεχνικό τιμ της εθνική Ολλανδίας.
Ο Γιόχαν Νέεσκενς, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα (7/10) πραγματοποίησε το ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας το 1970 και πραγματοποίησε 49 συμμετοχές μέχρι το 1981, σκοράροντας 17 φορές. Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Άγιαξ που κατέκτησε τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ (1971, 1972, 1973), δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης (1972, 1973), δύο πρωταθλήματα Ολλανδίας (1972, 1973), ισάριθμα Κύπελλα (1971, 1972). Αγωνίστηκε και στη Μπαρτσελόνα, κατακτώντας ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1979) και ένα Κύπελλο Ισπανίας το 1978.
Ο 72χρονος Τζόνι Ρεπ, ο οποίος την Τρίτη (8/10) μπήκε στην εντατική ύστερα από καρδιακή προσβολή, υπήρξε ένας εξαιρετικός ακραίος επιθετικός. Κατέκτησε τα πάντα με τον Άγιαξ και εν συνεχεία αγωνίστηκε σε Βαλένθια, Μπαστιά ενώ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη σπουδαία Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατίνι (1979-1982), με τον Ολλανδό άσο να αποχωρεί από τη γαλλική ομάδα έναν χρόνο (1983) αργότερα.
Ο «μαέστρος» της απίθανης Ολλανδίας εκείνης της εποχής. Ένας από τους κορυφαίους άσος όλων των εποχών. Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος άφησε το στίγμα του ως παίκτης φυσικά αλλά και ως προπονητής. Ένας από τους ανθρώπους που το ποδόσφαιρο του…χρωστάει πάρα πολλά. Όχι μόνο όσοι τον έζησαν και ήταν τυχεροί να τον δουν να μαγεύει με την μπάλα αλλά και οι επόμενες γενιές φιλάθλων, ποδοσφαιριστών και προπονητών.
Ο Ρόμπι Ρένσενμπρινκ υπήρξε ένας δεινός σκόρερ. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από ασθένεια που σταδιακά παρέλυσε τους μυς του. Το 1974 απέναντι στη Δυτική Γερμανία ήταν βασικός όπως και το 1978 απέναντι στην Αργεντινή. Μάλιστα το 1978 στην τελευταία φάση του αγώνα με το σκορ να είναι 1-1 σημάδεψε το δοκάρι και έτσι η αναμέτρηση πήγε στην παράταση εκεί όπου οι Λατινοαμερικάνοι πήραν το τρόπαιο με 3-1. Ήταν γνωστός ως «ακροβάτης» ενώ δεν έπαιξε σε ομάδα της Ολλανδίας τη δεκαετία του 70’ αφού έκανε όνομα με την Μπριζ και μεγαλούργησε με τη φανέλα της Άντερλεχτ.