Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους υπόσχονται 4 συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία
Κράτη μέλη του NATO θα αποστείλουν συνολικά πέντε συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους κράτη μέλη του NATO επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot. Την ανακοίνωση έκανε ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
«Η Ρωσία δε θα νικήσει», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, σε πολυαναμενόμενη ομιλία του, εν μέσω των εντεινόμενων αμφισβητήσεων για το κατά πόσον ο Δημοκρατικός είναι σε θέση να συνεχίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στην αναμέτρηση μέχρι την οποία απομένουν πλέον τέσσερις μήνες.
Συμμετείχε μαζί με άλλους ηγέτες —ή αντιπροσώπους τους— των 32 κρατών κρατών μελών του NATO σε τελετή για τα 75 χρόνια ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας.
Επιπλέον συστήματα αεράμυνας
Το σύστημα αεράμυνας Patriot θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών απειλών, όπως οι πιο προηγμένοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως αυτοί που ερευνάται αν έπληξαν πριν λίγες ημέρες το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο.
Το πέμπτο σύστημα που ανακοινώθηκε χθες ότι θα διατεθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια συστοιχία SAMP/T, συστήματος γαλλοϊταλικής κατασκευής, που είχε ήδη αναγγείλει πως θα προμηθεύσει η Ρώμη.
Μόνο μια συστοιχία Patriot, αυτή που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ, είναι καινούργιο στοιχείο: για τις υπόλοιπες, το Κίεβο είχε λάβει υποσχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αυτός ο τελευταίος, που έφθασε χθες στην Ουάσιγκτον, ευχαρίστησε τους συμμάχους του για την «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης. Σε ομιλία του χθες βράδυ, τους κάλεσε, ειδικά τις ΗΠΑ, να μην περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου για να προσφέρουν υποστήριξη στη χώρα του.
«Είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές, να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις (...), να δράσουμε κι όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο, ή οποιονδήποτε άλλον μήνα», επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος.
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί
Η Ουκρανία υπέστη τη Δευτέρα (8/7) πολύνεκρους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο απολογισμός των θυμάτων των οποίων στις τάξεις των αμάχων αυξήθηκε στους 43 νεκρούς και κάπου 200 τραυματίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο της συνόδου. Προκάλεσαν ιδίως καταστροφές στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων της χώρας.
Οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν κι άλλα συστήματα Patriot, ή ανάλογα, «αυτή τη χρονιά», καθώς και «δεκάδες» άλλα τακτικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «τους προσεχείς μήνες».
Νωρίτερα ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του τόνισε πως εννοεί να «δώσει μάχη» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε περισσότερες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» και «περισσότερα (μαχητικά αεροσκάφη) F-16», η παράδοση των πρώτων από τα οποία αναμένεται προσεχώς.
Οι ΗΠΑ θα αναπρογραμματίσουν εξάλλου τις παραδόσεις πυραύλων, ώστε το Κίεβο να έχει στη διάθεσή του «εκατοντάδες» καθ’ όλο το διάστημα ως την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.
Τελευταία, ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους κι έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.
ΝΑΤΟ σε αναταραχή λόγω Τραμπ
Οικοδεσπότης της τελετής για την επέτειο στην αίθουσα «Άντριου Μέλον», όπου υπογράφτηκε το Σύμφωνο του Βόρειου Ατλαντικού το 1949, ο Τζο Μπάιντεν αναμφίβολα απόλαυσε την ανάπαυλα, για μια στιγμή, από την προεκλογική εκστρατεία που καθημερινά φαντάζει ολοένα περισσότερο via crucis.
Οι εκκλήσεις, ιδίως στην παράταξή του, πολλαπλασιάζονται προκειμένου ο αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος σχολίασε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος, ότι χωρίς αυτόν «πιθανόν δεν θα υπήρχε NATO τώρα». Επιχειρώντας έτσι να πιστωθεί τις δεσμεύσεις Ευρωπαίων να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνά τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε στην ομιλία του ότι η συμμαχία δεν είναι «δεδομένη», αλλά αποτέλεσμα «επιλογών» και «δύσκολων αποφάσεων», όπως και η υποστήριξη στην Ουκρανία, που εμπεριέχει «κόστη και κινδύνους».
Αλλά «δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος με γείτονα την επιθετική Ρωσία», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «το βαρύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν η Ρωσία να νικήσει στην Ουκρανία».
Στη σύνοδο αυτή το Κίεβο ευχόταν —αν και χωρίς ψευδαισθήσεις— ότι θα σημειωνόταν πρόοδος ως προς την ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη στην ατλαντική συμμαχία.
Η Ουκρανία ήθελε να λάβει επίσημη πρόσκληση γι’ αυτό· όμως χώρες-κλειδιά, ανάμεσά τους κατά διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εναντιώνονται «σθεναρά» στο να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, ή πρόωρα.
Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει τη δέσμευση πως η υπόσχεση να προσκληθεί να ενταχθεί στον οργανισμό είναι «αμετάκλητη», είπε διπλωματική πηγή, συμπληρώνοντας πως θα προστεθούν κάποιες προϋποθέσεις.
Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε χθες ότι θα παρακολουθήσει με τη «μέγιστη προσοχή» τη σύνοδο του NATO, που συμπίπτει με την 75η επέτειο της ίδρυσης της στρατιωτικής συμμαχίας.