Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση φρεγατών στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό - Τι σημαίνει για την ελληνογαλλική συμφωνία
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1469404304931016712?t=ZUaVgWnmjexUwsgGZnbkDQ&s=07&fbclid=IwAR2hmOInxFHSSjMmd24cpjiFsXObGCKxyjJbTjTngYLX0XZCOna7DxZjg-Q
Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών (Multi-Mission Surface Combatant της Lockheed Martin) και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες από την υπογραφή στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί. Με έμμεσο τρόπο η ελληνογαλλική συμφωνία προσδιορίζεται ως μη οριστική αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απάντα τυπικά στο παλαιότερο πρόσφατο αίτημα της Ελλάδας για απόκτηση φρεγατών.
Σύμφωνα με το Reuters, η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει τέσσερα πλοία Μάχης Επιφανείας πολλαπλών αποστολών, παρόμοια αυτά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μαζί με πυραύλους, σόναρ, όπλα, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.
Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.
Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά, που θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει μάλιστα ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.
Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.
Μένει να δούμε αν η χθεσινή κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει όντως τυπικό χαρακτήρα ή προοιωνίζεταιι εξελίξεις σε σχέση με την ελληνογαλλική συμφωνία αλλά και την τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς έναντι αυτής.