Οι γαλλικές εταιρείες καλλυντικών περιμένουν πώς και πώς τον Σι Τζινπίνγκ
Οι γαλλικές προτάσεις προς το Πεκίνο και οι (απροσδιόριστες μέχρι στιγμής) παραχωρήσεις
Ο κορυφαίος, παγκοσμίως, κλάδος των γαλλικών καλλυντικών αναμένει την άφιξη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Γαλλία όπου θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Ελπίδα όλων είναι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών να βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος που θα έχουν στις γαλλικές εταιρείες οι νέοι κινεζικοί εμπορικοί κανόνες, που απαιτούν την κοινοποίηση των συνταγών και τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων που θα πωλούνται στη χώρα.
Η πρώτη επίσκεψη του Σι στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια έρχεται σε μία στιγμή που αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί με δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και στις επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με το Reuters, η πρόοδος ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα σχετικά με τους κανονισμούς για τα προϊόντα ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κραγιόν και των αρωμάτων, φαίνεται να είναι ένα λαμπρό σημείο στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Παρίσι την εβδομάδα που μας έρχεται.
Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε εν όψει της επίσκεψης του Σι και της συνάντησης των δύο ηγετών το βράδυ της Δευτέρας (6/5) ότι τα καλλυντικά θα είναι «βασικό σημείο» στις συζητήσεις και ότι θα «αναζητηθεί λύση που θα προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων μας».
Οι αλλαγές που έχουν θορυβήσει τους Γάλλους
Η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας καλλυντικών στον κόσμο, με τις πωλήσεις μόνο στην Κίνα να αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο μόνος τομέας που ξεπερνάει τα καλλυντικά σε μέγεθος εξαγωγών είναι τα αεροπλάνα.
Όσον αφορά τους νέους κινεζικούς κανονισμούς, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Μάιο του 2025. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καλλυντικών θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στο Πεκίνο αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να υποδέχονται Κινέζους επιθεωρητές στα εργοστάσιά τους. Φυσικά, οι Γάλλοι ανησυχούν ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να μάθουν οι Κινέζοι τα βιομηχανικά τους μυστικά και τις συνταγές των προϊόντων.
Από το προτεινόμενο σχέδιο των γαλλικών αρχών προκύπτει ότι στις συζητήσεις των δύο πλευρών, το Παρίσι θα προτείνει να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας για κάποιες εξαγωγές ώστε να μην απαιτούνται κινεζικοί έλεγχοι.
Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι θα κάνουν και αυτοί κάποιες παραχωρήσεις στην Κίνα, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα γνωστό το αντικείμενο.