Οι φόροι, η γκρίνια του Μυτιληναίου, τα περήφανα γηρατειά της Allianz
Φόροι, φόροι, φόροι. Η αντιπολίτευση μιλάει για φόρους πέφτοντας στην παγίδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντιπαραβάλει ένα δεδομένο: τη μείωση φόρων την περίοδο της διακυβέρνησής της. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες ή μικρότερες αδικίες της φορολογικής πολιτικής όπως για παράδειγμα η ύπαρξη τεκμηρίων, οι αφορολόγητες γονικές παροχές για μεγάλα ποσά και άλλες. Όμως, οι οικονομικά αναλφάβητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και πως η Νέα Δημοκρατία, μειώνοντας φόρους πέτυχε αυξημένα έσοδα. Άντε να εξηγήσεις ότι όταν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται οι τιμές και αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα των έμμεσων φόρων ακόμα και εάν οι συντελεστές υποχωρήσουν. Στην Ελλάδα βέβαια οι συντελεστές έμμεσων φόρων δεν υποχώρησαν. Υποχώρησαν των άμεσων. Αυτό βέβαια δεν είναι δίκαιο όταν αντλείς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σου από τους έμμεσους φόρους όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Και αυτό διότι πλήττονται οι οικονομικά αδύναμοι, των οποίων οι μισθοί δεν αυξάνονται με το ρυθμό του πληθωρισμού. Αντίθετα, κάποιοι αυξάνουν τα εισοδήματά τους με πολλούς τρόπους…
Αναλογία άμεσων - έμμεσων φόρων. Ο Ανιχνευτής οφείλει να έχει και μία εκπαιδευτική αποστολή όταν τα κόμματα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Παραθέτουμε τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Τα στοιχεία αυτά μπορούν τα κόμματα να τα βρουν για να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση στη σελίδα 3 στην «Έκθεση της ΑΑΔΕ για την Εξέλιξη και τη Διακύμανση των Εσόδων από φόρους Έτους 2022». Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα το σύνολο των φορολογικών εσόδων το 2022 ήταν 55,25 δισ. ευρώ σημειώνοντας (σημαντική) αύξηση 14,79% έναντι του 2021. Οι άμεσοι φόροι ήταν 19,364 δισ. ευρώ (από 17,352 δισ. ευρώ το 2021 ή αύξηση 11,6%) και οι έμμεσοι 35,855 δισ. ευρώ (από 30,779 δισ. το 2021 ή αύξηση 16,59%). Συνεπώς, η αναλογία άμεσων – έμμεσων φόρων διαμορφώθηκε σε 35,05%-64,95% το 2022 από 36,05%-63,95% το 2021. Αυτή η αναλογία είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και υπάρχει εξαιτίας της μεγάλης φοροδιαφυγής. Τελεία και παύλα.
Η ομάδα των 20 και οι ακυρώσεις. Και μια που ξεκινήσαμε με προεκλογικές εξελίξεις θα σας διηγηθούμε άλλη μία αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σχηματίσει μία λίστα από περίπου 20 άτομα για να βγαίνουν στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών και να αντιπαρατίθενται με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και αυτό αφού επικοινωνήσουν τα media με το κόμμα. Όμως ούτε αυτό τηρεί. Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε εμφανίσεις και μελών της ομάδας των 20, όπως έκανε για παράδειγμα με τρεις συνεντεύξεις που είχαν κλειστεί με καλεσμένο τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ίσως και σωστά. Ωστόσο, δεν έπρεπε να είχε οριστεί γιατί δεν τόχει. Όταν σε έχει πάρει η κατηφόρα δεν σταματάς.
Φοβού τις τριετίες. Εδώ και μερικούς μήνες η ανεργία έχει κολλήσει και δεν λέει να ξεκολλήσει. Μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ αναγκάζεται να διορθώσει «επί τω χείρω» τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 11% τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 10,2%. Με τέτοιο ποσοστό μέσα στο χειμώνα η πιο πιθανή πρόβλεψη ήταν η ανεργία να προσεγγίσει μονοψήφιο νούμερο την άνοιξη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον Απρίλιο ποσοστό ανεργίας 11,2% από 10,9% που ήταν η πρώτη δημοσιευμένη εκτίμηση τον Μάρτιο και η οποία τώρα αναθεωρήθηκε στο 11,1%. Κάποιοι λένε ότι η ανεργία έχει «κολλήσει» λόγω τριετιών. Κι αυτό γιατί όταν υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό τότε θα ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, βάσει των τριετών των εργαζομένων.
Η καραμέλα του Μυτιληναίου. Αλήθειες είπε ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και ας ενόχλησε τους παρατρεχάμενους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τους μισθούς. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι πιέζεται για αλλαγή έδρας καθώς αρκετοί μέτοχοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει τις αξίες που θα δικαιούτο μια εταιρεία είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλήθεια είναι, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή κουκίδα στον πλανήτη. Όμως, διευκρίνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω προκειμένου να μην εκληφθεί η θέση του ως παρέμβαση που μπορεί να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης.
Να θυμίσουμε πως αυτά τα λέει ένας επιχειρηματίας, που έφτιαξε σχεδόν τζάμπα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι ένας όμιλος ο οποίος ευνοήθηκε τα μέγιστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θυμίζουμε πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε Πρωθυπουργός το 2019, η πρώτη δημόσια εκδήλωση προς επιχειρηματία ήταν να πάει στη θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας του Μυτιληναίου στα Άσπρα Σπίτια. Επίσης, μην ξεχνάμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης έθεσε το φυσικό αέριο ως βασικό καύσιμο της χώρας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε πλήρως ο όμιλος Μυτιληναίος. Όμως, φαίνεται πως ο επικεφαλής του ομίλου θεωρεί ότι αυτά δεν είναι αρκετά γιατί πλέον παίζει «global» και η Ελλάδα τον περιορίζει. Όμως, αγαπητέ Ευάγγελε η αλλαγή έδρας είναι μία τσίχλα που αναμασάτε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Οπότε κάποιοι λένε ή ότι ο Μυτιληναίος ετοιμάζει και διαδοχή και επιλέγει μία πιο σταθερή χώρα ή ότι κάτι άλλο ζητά από την πολιτεία (προς στην οποία να θυμίσουμε ότι άφησε μια ανεκπλήρωτη εξαγγελία για νέο εργοστάσιο αλουμινίου στην Ελλάδα).
Για πούλιτζερ. Στα πολιτικο-οικονομικά-επιχειρηματικά νέα κυριαρχεί το όνομα του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη γιατί κάποιοι συνεργάτες του είναι μέλη στο κόμμα ΝΙΚΗ, όπως ο Ανδρέας Βορύλλας. Η είδηση για τον Ρέστη έγινε «πρωτοσέλιδο» σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, που …ξέρετε ποιόν συμπαθούν. Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας, όπως λέει και το μότο. Αλλά, ρε παιδιά έχετε ποτέ άλλοτε ασχοληθεί με το πόσοι και ποιοι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διετέλεσαν στελέχη επιχειρήσεων, συμμετείχαν σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών και σχετίζονταν με επιχειρηματικά συμφέροντα; Ρητορική η ερώτηση. Απλά σας παροτρύνω για περισσότερη προσπάθεια για να πάρουμε το πούλιτζερ.
AutoHellas: Bonus στα στελέχη. Στα πιο εταιρικά νέα, η καλή πορεία της Auto Hellas μεταφράζεται σε ανταμοιβές προς τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και άλλα στελέχη. Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τα μέλη του Δ.Σ. Για παράδειγμα εγκρίθηκε η καταβολή 1.500.000 ως αμοιβή σε συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τα κέρδη του 2022 ενώ για στελέχη εκτός Δ.Σ. εγκρίθηκαν μόλις 500.000 ευρώ.
Περήφανα γηρατειά. Η Allianz ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ενοποίηση των δύο εταιρειών μετά την απορρόφηση της Ευρωπαϊκής Πίστης. Το πιο εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι πως ο Χρήστος Γεωργακόπουλος 81 ετών (να τα εκατοστίσει ο άνθρωπος) ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πίστης «έφαγε» την Φιλίππα Μιχάλη τέως διευθύνουσα συμβούλου της Allianz. Η κυρία Φιλίππα μπορεί να βρήκε μια πολύ καλή δουλειά στην ανταγωνίστρια NN αλλά είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο ισχυρός, δηλαδή αυτός που εξαγοράζει (Allianz) ορίζει ως CEO του νέου συγχωνευμένου εταιρικού σχήματος έναν 81χρονο.
Στο μυαλό του ΕΟΤ. Τίτλους τέλους σε μία χορηγία έριξε ο ΕΟΤ. Δεν θέλησε να ανανεωθεί η χορηγία που ελάμβανε από Mastercard και Eurobank και η οποία κάλυπτε τουριστικές επιχειρήσεις. Λειτουργούσε ως δίαυλος επικοινωνίας με τους τουρίστες για τα καταλύματα και εστιατόρια και άλλες εταιρείες υπηρεσιών. Η εφαρμογή Visitgreece App έπεσε από τις αρχές της εβδομάδας. Οι υπηρεσιακοί έκοψαν τη χορηγία συνολικής αξίας 500.000 ευρώ το χρόνο διότι η διοίκηση του ΕΟΤ σχεδιάζει να κάνει κάτι άλλο. Όμως μέχρι να βγει στον αέρα το «κάτι άλλο», δεν υπάρχει τίποτα. Οι συντελεστές της χορηγίας όταν έλαβαν την επιστολή για μη ανανέωση έπαθαν σοκ καθώς η πλατφόρμα εξυπηρετούσε περισσότερους από 5.000 επαγγελματίες που προωθούσαν τη δουλειά τους και η ανταμοιβή τους ήταν τα θετικά σχόλια των τουριστών. Για να ανανεωθεί η χορηγία θα έπρεπε οι κρατικοί υπάλληλοι να δουλέψουν λίγο περισσότερο και να πάρουν διάφορες εγκρίσεις από την πολιτική ηγεσία εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά προτίμησαν να μην ασχοληθούν.
Πίνεις Έψα, χωρίς κινητό. Το deal της Ιστορικής ΕΨΑ με το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap (SMERC) του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, θεωρείται προσωπική επιτυχία του Μιχάλη Τσαούτου, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια και μαζί με την αδελφή του Πέννυ ελέγχουν την εταιρεία. Όμως, ο κ. Τσαούτος για να αποφύγει τον βομβαρδισμό των τηλεφωνημάτων από τους δημοσιογράφους προτίμησε να θέσει σε αχρηστία το παλιό κινητό του. Έτσι δεν βρέθηκε για να μας πει αν τελικά η εταιρεία αλλάζει χέρια ή είναι πρόκειται για έναν ισχυρό μέτοχο. Πληροφορίες λένε ότι η συμμετοχή του SMERC φτάνει στα 6 εκατ. ευρώ και θα είναι πλειοψηφική. Μαζί με τον Νικο Καραμούζη είναι και ο Κώστας Καραφωτάκης γνωστός από τη θητεία του στον όμιλο του Πάνου Γερμανού. Ποσοστό 25% των μετοχών στην ΕΨΑ κατέχει και η οικογένεια Σεπετά της Βίκος, κάτι μπορεί να αποτελέσει διελκυστίνδα στην εξέλιξη της εταιρείας αφού η Βίκος έχει δικά της αναψυκτικά. Ο κύκλος εργασιών της ΕΨΑ ήταν 9,1 εκατ. ευρώ το 2021 από 7,6 εκατ. το 2020. Πάντως τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας είχαν αρνητική επίδοση το 2021 ξεπερνώντας τις 500.000.
Αυτά που αξίζουν. Υπόσχεται πολλά χωρίς να είναι κόμμα. Η Έλλη Πασπαλά παρουσιάζει 9 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το «My American Songbook», μια ανθολογία αμερικανικών τραγουδιών περιλαμβάνει κάποια από τα αριστουργήματα των Τζορτζ Γκέρσουιν, Κόουλ Πόρτερ και Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και τραγούδια όπως τα κλασικά πλέον «Over the Rainbow», που έχουν ταξιδέψει δεκαετίες ολόκληρες στον χρόνο, φτάνοντας με μελωδικότητα και αρμονία μέχρι το σήμερα. Στη μαγευτική σκηνή του Ηρωδείου και ο Vassilikos, αγαπημένος μουσικός συνοδοιπόρος της.
Μπορούμε να έχουμε δείγμα αμερικάνικης μουσικής από τους Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water.
https://www.youtube.com/watch?v=4G-YQA_bsOU
Αν είστε πιο «ψαγμένοι» (με την καλή έννοια) σας λέμε ότι το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 ανοίγει (7 Ιουνίου) με παράσταση του πρωτοποριακού Ρώσου σκηνοθέτη θεάτρου και κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Der Wij / Βίι του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και του Μπόνταν Πανκρουχίν.
Σήμερα, ο Σερεμπρένικοφ, αυτοεξόριστος στη Γερμανία, δεν παύει να διακηρύσσει την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Βίι, μια παράσταση με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και Γερμανών ηθοποιών που μιλούν ο καθένας στη γλώσσα του, συμπυκνώνει την εναντίωση και τον αποτροπιασμό του.
https://aefestival.gr/festival_events/vii-der-wij/