Οι επόμενοι σταθμοί του Στέφανου Κασσελάκη και οι εσωκομματικές «φουρτούνες»
Δέκα ημέρες έχουν περάσει από τις εσωκομματικές εκλογές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι εμφανές ότι ψάχνει να βρει τον βηματισμό της. Ο στόχος διττός στην παρούσα φάση. Αφενός, να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους αφετέρου, να κλείσει, στον βαθμό φυσικά που είναι εφικτό, τις ανοιχτές πληγές της εσωκομματικής σύγκρουσης που δοκίμασαν και συνεχίζουν να δοκιμάζουν τη συνοχή του κόμματος. Εξού και η συνάντηση με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα άσκησε κατ’ επανάληψη σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η περίοδος που διανύουμε περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτικούς κόμβους για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μετά τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για το ζήτημα της ΑΔΑΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέστρεψε στους πληγέντες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, επιχειρώντας να δώσει ένα διπλό μήνυμα. Από τη μία πλευρά, να συνεχίσει το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ προς το Μαξίμου με αιχμή του δόρατος τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, και από την άλλη, να στείλει μήνυμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλωστε, για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου τόσο η Περιφέρεια της Θεσσαλίας όσο όμως και της Στερεάς, με τον Δημήτρη Κουρέτα και τον Απόστολο Γκλέτσο αντίστοιχα να αποτελούν τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι μάχες που μόνο χαμένες δεν θεωρούνται. Τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ πάντως θα ανέβουν εκ νέου από την Κουμουνδούρου ενόψει Προϋπολογισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο του ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο. Εκ των πραγμάτων, η παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως επίσης και η επίσκεψή του στην Λευκωσία αποτελούν δύο κρίσιμοι κόμβοι.
Βέβαια, την ίδια ώρα, οι εντάσεις και οι αντιθέσεις στο εσωκομματικό τοπίο ενδεχομένως να μετατραπούν σε σεισμικές δονήσεις ενόψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλώ δε μάλλον ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν φαίνεται να έχουν ηρεμήσει μετά τις εκλογές παρά τις προσπάθειες που γίνονται να πέσουν οι τόνοι. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν οι τριβές ακόμη και μέσα στο προεδρικό μπλοκ.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι όντως κρίσιμες για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κι αυτό γιατί υπάρχουν τρεις ημερομηνίες σταθμοί για την πορεία του κόμματος το επόμενο διάστημα. Η πρώτη είναι η 5η Οκτωβρίου, όπου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εκεί, θα «κλειδώσουν» τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Προεδρείο της Κ.Ο. αλλά και οι τομεάρχες που θα συγκροτήσουν τη λεγόμενη σκιώδη κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε πως η συνεδρίασή της κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου. Τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι είναι πολλά. Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι αυτό του συνεδρίου και εκεί ενδεχομένως να προκύψουν νέες διαφωνίες ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής του.
Στελέχη της Κουμουνδούρου που ανήκουν στο νέο προεδρικό μπλοκ προκρίνουν τη διεξαγωγή του στις αρχές του 2024 και όχι το Νοέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή. Βέβαια, οι περισσότερες πλευρές κατανοούν πως ένας μήνας δεν αρκεί για να προετοιμαστεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα, ερώτημα παραμένει το αν θα υπάρξουν έως τότε τυχόν αλλαγές στη σύνθεση των κομματικών οργάνων.
Στο μεταξύ, η Ομπρέλα έχει εξέλθει από μία διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη με αρκετά μέλη και στελέχη της να διατηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο συνέδριο και άλλα να προτείνουν άμεση αποχώρηση. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στην Πολιτική Γραμματεία θα υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης, όπου εκεί αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και η Έφη Αχτσιόγλου με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.