Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη και η πρόβα τζενεράλε των «11»
«Φυγή» προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η διάσπαση με τους «6+6» και το «μπλοκ» Αχτσιόγλου-Χαρίτση-Ηλιόπουλου. Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων συνεχίστηκε και το σαββατοκύριακο, με την πλειοψηφία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να περνά και αυτή με τη σειρά της την πόρτα της εξόδου βάλλοντας κατά των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος, όπως επίσης 50 πανεπιστημιακοί από τη Θεσσαλονίκη αλλά και δεκάδες μέλη νομαρχιακών επιτροπών ανά την επικράτεια.
Οι πολιτικοί στόχοι Κασσελάκη
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει τις επόμενες ημέρες να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας από την εσωκομματική «φαγωμάρα» προς την σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, πηγές της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν πως ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει και πλέον «σηκώνουν μανίκια». Εκτιμούν λοιπόν, πως το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να επικεντρωθούν στο ρόλο τους ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην παραγωγή πολιτικών θέσεων, ανταγωνιστικών προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Καθόλου τυχαία δεν είναι το τελευταίο 24ωρο τα τρία «χτυπήματα» Κασσελάκη απέναντι στον Μητσοτάκη. Αρχικά με τις ευθείες «βολές» εναντίον του Μάκη Βορίδη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις υποκλοπές, το πρέσινγκ για το φορολογικό και τη «μομφή» κατά του πρωθυπουργού για τη δήλωση που έκανε στο BBC σε σχέση με τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, η Κουμουνδούρου έχει θέσει δύο κεντρικούς πολιτικούς στόχους: Αφενός, να ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές, αφετέρου, να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η οργανωτική ανασύνταξη. Ως προς το πρώτο: Ακρίβεια-κόκκινα δάνεια-στεγαστικό-λειτουργία θεσμών είναι τα τέσσερα ζητήματα στα οποία θα δώσουν βάρος το επόμενο διάστημα.
Οργανωτική ανασύνταξη
Από εκεί και πέρα, η ανασύνταξη των κομματικών δυνάμεων αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ταυτόχρονα, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να οριστικοποιήσει τα βήματα του προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ «κλειδωμένο» θεωρείται το πρώτο από τα δεκατρία αναπτυξιακά συνέδρια εντός του επόμενου μήνα.
Με την τοποθέτηση δε του Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου στη θέση του Γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μετά την μαζική αποχώρηση στελεχών και μελών το περασμένο σαββατοκύριακο, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να κλείσει άλλη μία «τρύπα». Ο νέος γραμματέας της Νεολαίας είναι πρόσωπο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, μετά τη μαζική φυγή των Βενιαμίν του ΣΥΡΙΖΑ, την επί της ουσίας «διάλυση» του Κεντρικού της Συμβουλίου και τις παραιτήσεις μελών ανά την Ελλάδα, υπάρχει η εκτίμηση πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υπάρξει ανάκαμψη.
Η επίσημη "πρώτη" των 9+2
Δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ούτε σήμερα αναφορικά με τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν ένα-ένα τα βήματα δημιουργίας του νέου "εγχειρήματος", αρχικά σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Εντός της εβδομάδας, θα σταλεί η απαραίτητη επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου θα επισημοποιηθεί ο «γάμος» μεταξύ των 9 βουλευτών των «6+6» και των 2 της «Ομπρέλας». Όπως αναφέρουν πηγές, η νέα Κ.Ο. της αριστεράς θα συγκροτηθεί ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Εκεί, αναμένεται να ασκηθεί σκληρή μεν, τεκμηριωμένη δε αντιπολίτευση, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Οι «11» θα εστιάσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο σε τρία κεντρικά ζητήματα: Στην οικονομία και συγκεκριμένα στην ακρίβεια, στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου «σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ώρα, αναζητείται και χώρος να στεγαστεί το νέο εγχείρημα στις «παρυφές» μάλιστα του κέντρου της Αθήνας. Ακόμη βέβαια, «κλειδωμένο» όνομα για τον νέο πολιτικό φορέα δεν υπάρχει, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί ένας συνολικός οδικός χάρτης οργανωτικής και πολιτικής ανασύνταξης του συνόλου των αποχωρησάντων, βουλευτών, στελεχών, μελών και νεολαίας με στόχο την συγκροτημένη κάθοδο τους στις ευρωεκλογές. Επίσης, θα υπάρξουν και πρόσωπα εκπλήξεις σε αυτή τη νέα φάση, καθώς θα γίνουν "ανοίγματα", κυρίως προς την κοινωνία αλλά και σε άλλες προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις.