Οι επιζήσαντες του Φεστιβάλ παλεύουν να ξεχάσουν
Σε «μυστικό» κέντρο αποκατάστασης, μέσα στο πανέμορφο δάσος στη Μηλιού της Κύπρου, νέοι άνθρωποι που επέζησαν του μακελειού κατά την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ «Supernova», προσπαθούν να ξεχάσουν και να προχωρήσουν μπροστά.
Οι Ισραηλινοί που φιλοξενούνται στο ειδικό κέντρο ψυχολογικής αποκατάστασης είναι ηλικίας έως 24 ετών και συμμετέχουν σε γκρουπ που περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, ζωγραφική και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού, ενώ επιβλέπονται από 20 περίπου ειδικούς.
«Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τις κραυγές», αναφέρει ο 23χρονος Chen Ben David, που βρίσκεται στην Κύπρο με τη σύντροφό του.
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Yoni Kahana, ο οποίος διαχειρίζεται το καταφύγιο «Secret Forest», φιλοξενεί τους επιζώντες δωρεάν.
«Είναι δύσκολο το να επιστρέψει κανείς στη ζωή, να επιλέξει ξανά τη ζωή, να αποκτήσει ξανά νόημα για τη ζωή, γιατί μετά την τρομοκρατική επίθεση, σε τραυματικές περιπτώσεις, κάποιοι από τους ανθρώπους πέφτουν κάτω και κάθονται στο σπίτι για ένα μήνα, δύο μήνες, δεν κοιμούνται καλά και αρχίζουν να χάνουν το νόημα...
Για αυτό φέρνουμε εδώ τους νέους ανθρώπους, για τέσσερις ή πέντε ημέρες για να είναι με φίλους που βιώνουν ίσως την ίδια κατάσταση, περνούν την ίδια κατάσταση όπως αυτοί, και κάθονται σε έναν κύκλο μοιράζοντας ο ένας τον άλλον, τι συνέβη, τι αισθάνονται και τι σκέφτονται για το μέλλον και πώς θέλουν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον».
Με τη βοήθεια μιας ισραηλινής ΜΚΟ, την IsraAID, το καταφύγιο στα βουνά πάνω από την Πάφο έχει μια σταθερή εναλλαγή επιζώντων του φεστιβάλ που αναζητούν παρηγοριά.
Όπως αναφέρει, περισσότεροι από 1.800 Ισραηλινοί είχαν εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γιόγκα, θεραπευτικές συνεδρίες, πεζοπορία και διαλογισμό που επιβλέπονται από έως και 20 εθελοντές θεραπευτές.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 364 άνθρωποι πυροβολήθηκαν, χτυπήθηκαν ή κάηκαν μέχρι θανάτου στο ολονύχτιο φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε περίπου 5 χιλιόμετρα (2 μίλια) από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ εκτιμά ότι συνολικά 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στα νότια του που προκάλεσε μια επίθεση αντιποίνων, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει δει περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται στον παράκτιο θύλακα.
Η Νέτα Κοέν, 28 ετών, λέει ότι θέλει να ζήσει τη ζωή της στο έπακρο, αφού είδε τις ζωές άλλων να κόβονται τόσο βάναυσα. Εργάζεται σε ένα κολάζ που περιλαμβάνει μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ενός ατόμου χωρίς «μου αρέσει», επειδή, όπως είπε, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ζήσουν τη ζωή τους λαχταρώντας την έγκριση από τους άλλους.
Ο 28χρονος Dor Rahamim είπε ότι νιώθει νευρικός όλη την ώρα και θέλει απλώς ειρήνη. Το καταφύγιο, λέει, είναι ήσυχο, με θεραπευτική ενέργεια, καθώς κολλάει το έργο τέχνης του.
Πολλοί επιζώντες από τραύματα στρέφονται στην τέχνη σε μια προσπάθεια να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, ζωγραφίζοντας με κόκκινο, λευκό και μαύρο, τα χρώματα του τραύματος, πριν προσθέσουν ακτίνες ήλιου, ουράνιο τόξο ή λουλούδι, είπε ο θεραπευτής Lilach Galkin. Είπε ότι πολλά από τα σχέδια συνδέονται με την ελπίδα και την ειρήνη.